Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

понеделник, 18 април 2016 г.

Цялата тежка цена ще си платите непременно, драги ми дами и господа съдебни заседатели!Аз ви казах и писах тази заран, че Боко не е никакъв политик, а че той е просто виден нашенски шоумен или, инак казано - чалгаджия. И ето, сега той при журналистката Ризова направи всичко нужно за да подкрепи със сума ти доказателства верността на моята теза. Гледахте ли го? Убедихте ли се, че съм напълно прав?

Е, ще си платите обаче за лекомислието да търпите начело на държавата шоумени... цялата тежка цена ще си платите непременно, драги дами и господа съдебни заседатели!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

Анализаторите на посткомунистическите страни имат тенденцията да се фокусират обсесивено върху личността на отделни посткомунистически политици, наивно смятайки, че те са самостоятелни играчи, от които зависи нещо. Забравят се две неща; 1. че всички те са свързани колаборационисти и че различията, които демонстрират, са мними и са за заблуда на обществото и 2. че истинските управници дърпат конците зад кулисите, а публичните политици са повече фигуранти.