Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 10 май 2016 г.

Предаването "На Агората..." от 5 май, темата е: Кой се опитва да подпали българската ни черга?



Приятно гледане, приятни размисли!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

Добре, Русия дестабилизира България, но това повдига много и важни въпроси, на които никой не търси отговора. Първо, защо Русия да се опитва да прави това, след като през 1991 тя самата отхвърли комунизма и също стана част от демократичния свят? - Отговорът е, че падането на комунизма в Русия беше инсценировка и тя продължава да се управлява от старите комунистически структури. Но защо тогава да трябва да приемаме, че в България през 1989, за разлика от Русия през 1991, комунизмът наистина бил паднал? Отговорът е, че падането на комунизма не само в Русия, но и в България, както и в цяла Източна Европа, е грандиозна измама. Но ако това е така, не може да е вярно, че „лошата“ Русия се опитва да дестабилизира „добрата“ и „демократична“ България, защото България също се намира под контрола на комунистите и с това на Кремъл. А фактът, че Кремъл за всеки случай допълнително я дестабилизира, включително с помощта на своите „агенти на влиянието“ и „петата си колона“, за да я контролира по-добре, е друг въпрос.

Остава и един друг, много важен въпрос: за какво трябваше да се разиграва целият театър с падането на комунизма през 1989, след като Русия продължава да контролира своите бивши сателити? Отговорът, че комунизмът е рухнал поради икономическата си несъстоятелност, е само частично верен. Истината, че по света е имало и има много икономически неефективни диктаторски режими, които са просъществували много дълго време, а СССР имаше най-съвършените механизми за контрол в историята и нямаше никакви причини да рухне тъкмо през 1991. Примерът на Северна Корея и Куба е показателен, Съветският съюз множеше спокойно да върви по техния път и да си съществува още много дълго. Или в някаква степен по пътя на Китай с пазарна икономика, но запазен монопол на властта на КПСС. За какво трябваше да се разиграва цирка с пуча, забраната на КПСС и разпада на СССР? – Отговорът е, че цялата операция по либерализацията на комунистическите режими има както вътрешна, така и най-вече външна насоченост – да се измами Запада, той да помогне на комунистите да преодолеят своите нарочно преувеличени икономически трудности, Западът същевременно да се разоръжи и в крайна сметка да бъде превзет от комунистите. Точно тази операция е в ход и се намира пред завършек.