Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 13 май 2016 г.

Щом не правим вече разлика между култура и простащина, правете си сметката ние самите що представляваме...




Бившият футболен национал Христо Стоичков ще бъде номиниран за посланик на добра воля на ЮНЕСКО от генералния директор на организацията Ирина Бокова. Той ще бъде предложен в категорията "Шампион за мир". Това стана известно след годишната среща на посланиците на добра воля на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, която се проведе в Париж.

Модерният неграмотен лЕв ловец на жирафи посланик в ЮНЕСКО? Точно тоя?! Това е извращение. А предложен от Бокова е садомазохистично извращение. (Alexandar Koshnicharov-Gibi)


КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: ЮНЕСКО е организация за образование, наука и култура. Стоичков и култура са две субстанции, между които общото е мизерно малко. (Той е постигнал обаче висше културно съвършенство в две неща: ритането на топка и изобретяването на най-сочни български попържни-псувни!) Един наш университет - Пловдивския - направи Стоичков "доктор хонорис кауза" и стори чудесен гаф, Другарката Бокова сега го прави културен посланик. Което значи: между простащина и култура у нас очевидно вече няма никаква разлика; за някои явно простащината е вече култура, а културата - простащина. Щом не правим вече разлика между култура и простащина, щом двете ги смесваме, правете си сметка докъде сме довели нещата... и ние самите какво представляваме - и ние самите колко струваме.

Освен това мисля, че нашият български Картаген трябва да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

6 коментара:

Анонимен каза...

Ирина Бокова обявила, че ще номинира Христо Стоичков за посланик на добра воля към ЮНЕСКО, тъй като "когато говорим също за екстремизъм и ксенофобия, спортът е място за толерантност и взаимно уважение...". Мда, той Стоичков така толерантно и уважително пцува на майка.

Dimitar Stoyanov

Анонимен каза...

Много жалка кандидатура, противна история... Голям срам!

Eva Vladimirova

Анонимен каза...

А ма, вижте колко си отиват двамата и колко е щастлива Бокова до почетния доктор на ПУ (не успял да завърши СПТУ по строителна механизация "Пеню Пенев" в Шекер махала до КАТ)

Radomir Parpulov

Анонимен каза...

Само че не „ние“, а Ирина Бокова не прави разлика между култура и простащина, това е разликата, така че не идентифицирайте „нас“ с Ирина Бокова, не ние не отговаряме за нейните действия, а самата тя – и Кремъл.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, Бокова не е паднала от небето, тя е българска обществена фигура, представлява България, асоциира се с България. По тази причина и ние носим отговорност за нейните изцепки - щом я търпим. Щом допускаме да прави изцепките си. Примерно, да лъже, че е кандидатура на България за шеф на ООН, а пък всъщност да е кандидат на Путин. Ние обаче понесохме и тази гавра. Кой носи тогава отговорността? Свободният човек се чувства отговорен и за онова, което е могъл да предотврати, но не е предотвратил.

Анонимен каза...

Тъкмо ще оправи мамата на Юнеско, па и на Бокова!

Че ние новия стил в междудържавните отношения сме го въвели отдавна бе, г-н Грънчаров! Помниш ли как описа пред журналисти впечатленията си от Мишел Обама нашият премиер и твой любимец? "Пипната отвсякъде!" Как ли са го превели съответните специалисти? И как са описали на Барак как, къде и с какво е пипната Мишел?

Feodor Ilivanov