Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 18 май 2016 г.

Хулиганстващите простаци у нас просто немат никаква грешка!




Библиотека на открито бе монтирана днес в Цар-Симеоновата градина в Пловдив. Тя е специално моделирана и реализирана от учениците от Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура "Христо Ботев". Така всеки посетител в парка би могъл да се наслади на приятно четиво под сянката на големите дървета в парка.

Кратък мой коментар: Чудесно нещо са направили от това училище, браво! Аз лично ще снабдя тази открита библиотека с книжки от издаваното от мен философско списание ИДЕИ (и от списанието за съвременно образование HUMANUS), ще оставя там и някоя от моите книги - за да подкрепя на дело идеята. Много ми е интересно какво ще стане с тази инициатива, дали ще се утвърди. 

Живот и здраве да е - ще разберем. То ще се види. Не вярвам някой да окраде книгите - но да ги изпокъсат и да съборят библиотеката на открито - на това хулиганстващите простаци са напълно способни! Те просто немат никаква грешка! Некаква си там култура ли на тях ще им се изпречи и те да не я опраскат - тая просто нема как да стане!

В завършек се чувствам длъжен и да добавя, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

2 коментара:

Анонимен каза...

Тук А.Г. вече реве за „нероден Петко“, предугаждайки какви безобразия тепърва предстои да се случат и вадейки от несъстояли се, хипотетични бъдещи събития дълбокомислени народопсихологически заключения. Както знаем, всички българи – с изключение на самия Грънчаров – разбира се, са хулигани и простаци, а всички други народи по света – без изключение – са умни, възпитани и красиви.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, избягвай да се изказваш от мое име... говори само от свое име, така става ли? Аз каквото искам ще го кажа или напиша сам...