Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 28 май 2016 г.

Ето кога ще станем народ, който, понеже се самоуважава, е достоен също така и за уважение!




Полската агенция, изследваща престъпленията на комунизма, призова от улиците и площадите в страната да бъдат премахнати всички "паметници на благодарност към Червената армия". Според Института за национална памет (IPN) те само напомняли за господството на Москва и мястото им е в специални "паркове с образователна цел".

"Ще бъде изграден подобен образователен парк, където посетителите ще могат да научат защо и от кого са били построени", казва Гжегож Валигора от изследователския отдел на частично финансирания от държавата институт. В момента от IPN правят опис на около 300 подобни монумента и каталог на онези, които ще бъдат съхранени. Плановете не засягат съветските военни гробища в Полша. (Прочети ЦЯЛАТА ИНФОРМАЦИЯ)

Даниела Горчева: Затова (и затова) ще дишаме праха от петите не само на Западна, а и на Източна Европа!

Кратък мой коментар: Когато и ние дорастем дотам в своето личностно и национално развитие на самосъзнанието за свобода, че направим абсолютно същото, което сега правят поляците, а именно когато премахнем всички паметници на съветската окупационна армия на нашата земя (донесла на танковете си комунизма и половинвековното робуване на руско-съветския империализъм), едва тогава ще можем да станем народ, който, понеже се самоуважава, е достоен също така и за уважение; а дотогава ще бъдем народ, който не заслужава уважение - защото е народ без достойнство, народ, който е изпаднал в престъпно безразличие към най-важното, именно към свободата! Или, инак казано, е народ, който може да се нарече народ-курва - тъй като съвсем нехае за достойнството си...

Освен това се чувствам длъжен отново да напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

3 коментара:

Анонимен каза...

Важно: http://inosmi.ru/social/20160529/236696761.html

Анонимен каза...

Само че поляците още не са ги премахнали, това е само призив и идея. В полския случай обаче може да се спори доколко трябва да се премахват, понеже Червената армия така или иначе освобождава Полша от германска окупация. Друг въпрос е, че след това налага репресивен комунистически режим.

В България обаче, за разлика от Полша, не може да има спорове за съветските паметници, понеже Червената армия влиза в страната като агресор. Затова тези паметници трябваше отдавна да са премахнати, още повече ако е вярно, че в България през 1989 е имало антикомунистическо въстание и оттогава страната се управлява от антикомунисти.

Анонимен каза...

Между другото полското правителство заслужава адмирации, понеже в момента води героична борба на два фронта: от една страна срещу Русия, от друга срещу бюрократите в Брюксел – както и подобава на истински консерватори. А специално внимание заслужава министърът на отбраната Антони Мецеревич, който навремето като началник на полското военно разузнаване го реорганизира, с което разсърди Москва. Мацеревич е един от малкото политици в Източна Европа, чели големите и важни бегълци от Източния блок, които твърдят, че промените през 1989 са планирани и фалшиви и че антикомунистическата опозиция в тези страни е създадена от комунистите. Само че както знаем, за Ангел Грънчаров подобни твърдения са пропаганда на самия КГБ и по тази логика Мацеревич – а защо не и цялото сегашно полско правителство – трябва да са агенти на КГБ. Комунистите не можа да са толкова умни да планират подобни неща, а даже и да са ги планирали, рано или късно ще изгубят контрол. Кой знае защо обаче засега не губят контрол. Всъщност знае се: именно защото никой не иска да повярва, че следват план и стратегия. Ако не познаваш противника си и плановете му, няма какво да противопоставиш.