Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 5 май 2016 г.

Моля, хранете душите си само с качествени храни, а не с разните му там боклуци!


Току-що имах час по философия. В ранната утрин на учениците трудно им идва настройката, подходяща за философстване. Спи им се още. Сънени са. А няма начин, налага се да философстваме в дъждовното, студено и мрачно пловдивско майско утро. Така е решила програмата. А имаме само един час седмично философия. Именно в ранната утрин.

Трябва да обсъждаме темата за душата. Човешката душа. Предлагам на тия, които са мислили по темата, които имат какво да кажат, които са открили нещо важно, интересно и пр., да опитат да го кажат, да го споделят. Повечето ученици са положили морни глави върху чиновете, казах, още им се спи зверски. За моя изненада един ученик казва, че иска да говори. Имал какво да каже. Разказва за това какво според него било ставало когато човек умре, как душата му не могла да умре, по принцип душата според него била безсмъртна, разсъждава за това има ли ад и рай и пр, спомена нещо за прераждането на душите и пр. Все обичайните неща, дето идват в акъла на човека когато стане дума за тая тема. Аз му подхвърлих няколко въпроса за това-онова, примерно за това налага ли ни се да полагаме някакви грижи за душата, за това иска ли душата ни да... яде и да пие, може ли да изпитва глад и жажда, има ли "храна за душата", може ли да помислим за това има ли непълноценна, долнокачествена храна за душата, която трябва да избягваме и пр. И по тия въпроси ученикът съвсем спонтанно изтърси ето какво:

- Да, има храна за душата. Примерно много души изпитват потребност от такава една основна храна за душата, каквато е... ракията. Душата им един вид често е зажадняла за ракия. Иска да се храни с ракия, обича да се храни с ракия и пр.

Като каза това, двама от полегналите на чина се размърдаха, един от тях се изсмя и каза, че правилно говори приятелят му, верни били тия думи, точно така си е. А другият пък вдигна глава и каза:

- Егати идиотщината, не бе, не с ракия се храни душата, а с музика примерно!

Обсъдихме тази тема около храната за душата по-цялостно. Оказа се, че има и други храни, за които копнее душата, в частност българската душа, оказа се, че не само ракията е основната й храна. Примерно има души, които се хранят като четат... книги. Е, рядкост са такива души в нашите български условия, но още има и такива, да предположим. Други хора хранят душите си като ходят на театър. Или на кино. И прочие.

Аз подхвърлих, че вероятно, от тази гледна точка, и училището би следвало да е нещо като "обществена столова", в която младите хора хранят душите си със знания, с мисли, с идеи и прочие. Тия мои съвсем провокационни разсъждения сякаш разбудиха и останалите ученици, които, както казах, дремеха, положили главите си зърху раниците на чиновете. Отказаха се от спането. Един от тях каза, че общо взето според него повечето от учениците и в училище хранят предимно телата (стомасите) си, а не душите, щото общо взето само това правят, дъвчат разните му там дюнери, пици, баници, които в изобилие се продават в заведенията около самото училище. Поговорихме и по тия въпроси и ето, звънецът започна да бие тъкмо когато повечето ученици се разбудиха и разговорът, отначало вял, започна да се оживява.

Сега имам свободен час, после трябва да заминавам да водя авторското си предаване в Пловдивската обществена телевизия, предаването "На Агората...". Като свърши предаването, пак ще се върна в училище, защото имам още един час. Тъй че чао засега, бъдете здрави, хубав ден - и хранете душите си само с качествени храни, а не с разните му там боклуци. До скоро!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

Чудесна статия, прочетете я непременно: http://www.faktor.bg/mnenia/intervyu/72847-aleks-aleksiev-ruskata-voenna-most-e-propaganden-mit-na-kremal-i-rubladzhiite.html