Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

понеделник, 23 май 2016 г.

Да почетем великия свободолюбец Андрей Сахаров, да станем заради това, че той тогава на стана!21 мая великому гражданину страны и мира Андрею Дмитриевичу Сахарову исполнилось бы 95 лет.

Встаньте все в этот день потому, что он тогда не встал!

Написа: Сергей Иванов

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

4 коментара:

Анонимен каза...

Има много индикации, че Сахаров е бил агент на КГБ, но не някакъв доносник, а съзнателно изграден дисидент според плана „Шелепин“ на КГБ от 1959 г. за създаване на фалшива, контролирана опозиция в СССР и страните от Източния блок.

Ангел Грънчаров каза...

Дайте поне една от тези "много индикации", таваришч кагебисткий лъжец и клеветник...

Анонимен каза...

Както казва беглецът от КГБ Константин Преображенски, много ако не повечето учени от АН СССР са агенти на КГБ, той дори твърди, че АН е създадена именно с тази цел и е филиал на КГБ. Повечето от учените обаче не са доносници за познати и колеги, а разузнавачи и агенти на влиянието. Те правят това, за да имат възможност да пътуват на Запад, да се срещат с колеги и да разширяват познанията си и е психологически някак по-лесно да шпионираш западни колеги, отколкото приятели и колеги в СССР. Но най-важно за КГБ е чрез такива учени да лансира сближаване на СССР със Запада, изтъквайки общи цели и интереси, всичко в интерес на комунистическата стратегия за конвергенция между Изтока и Запада, капитализма и комунизма.

Една от индикациите са това са самите политически идеи и текстове на Сахаров, които са съзвучни със стратегията на конвергенцията, т.е. със сливането на Изтока и Запада. Друг съмнителен момент е, че той оцеля въпреки всички репресии на режима и при това през цялото време поддържаше комуникация със Запада! Познаваме комунистите и знаем, че ако той наистина беше заплаха за режима, това щеше да е немислимо.

Далеч съм от мисълта да набеждавам и очерням когото и да било, още повече че научните приноси на Сахаров са безспорни. Не мога да приема обачe комунистическата дезинформация. Знаем как се отнасяха комунистите и в епохата след Сталин с истинските противници на режима, та били те и много известни личности, и че не ги наричаха "дисиденти“, а „врагове на народа“.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч кагебисткий пропагандист, в случая се мъчите да защитите незащитима принципно теза и дърдорите общи приказки. За никаква "стратегия на конвергенцията, т.е. със сливането на Изтока и Запада" не може да става дума, тя е плод на Вашата фантазия. Да пришивате на Сахаров такива глупави и при това несъществуващи идеологии е просто грозно. Не сте чел нито едно негово интервю. Ако бяхте чели, щяхте да узнаете, че той е принципен противник на комунизма, на диктатурата, той е борец за човешки права. Той е свободолюбец. КГБ и комунистите не са могли да си позволят да го ликвидират или натикат в лагер просто защото е световно известен учен. Тази е причината да се принудят да го търпят. А не защото Сахаров, видите ли, бил "техен човек". Това, което си позволявате, именно да цапате паметта на този велик борец срещу комунизма, показва, че сте един безпринципен, аморален човек, неспособен да различи истинското и лъжливото - причината за това е, че се мъчите да оправдаете злото, империята на злото.