Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 10 май 2016 г.

Ето как в Чехия посрещат "Нощните вълци" на Путин: "Вие ни пречите да живеем!", "Връщайте се у дома, окупатори!"... гражданите масово им показват среден пръст!



Реальность и то, как ее преподносят государственные СМИ — в репортаже корреспондента Открытой России Дениса Шеханина, который оказался случайным свидетелем не только самого мотозабега, но и прямого включения с него корреспондента телеканала «Россия-24».

7 мая 2016 года в Прагу прибыли «Ночные волки» под предводительством Александра «Хирурга» Залдостанова. Около пятидесяти байкеров проводят мотозабег по Европе, приуроченный ко Дню Победы, а жители и власти стран, по которым проходит их маршрут, как могут пытаются им помешать.

В Праге «волки» оказались случайно — разрешение на мотозабег выписал обычный работник городской администрации, так как попросту не знал о том, что речь идет о пропутинских активистах. Мэр Праги Адриана Крначова и ее заместитель по вопросам транспорта Петр Долинек в последний момент выразили несогласие с проездом «Ночных волков» по городу, но отменять заезд было уже слишком поздно.

В итоге байкеры прокатились по самому центру Праги, но на Вацлавской площади, одном из главных туристических мест города, их встретили не овациями и гвоздиками, а средними пальцами рук.

Корреспондент Открытой России Денис Шеханин оказался случайным свидетелем не только самого мотозабега, но и прямого включения с него корреспондента телеканала «Россия-24». Реальность и то, как ее преподносят государственные СМИ — в его репортаже.

Кратък коментар: Ето как чехите посрещат мотористите на Путин - както навремето посрещаха съветските войски в Прага. И затова Чехия ще просперира, а България още много ще страда - заради промитите мозъци, сталинистите и путинофилите тук! (Даниела Горчева)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

6 коментара:

Анонимен каза...

Само че не бива да представяме желаното за действително, например за „назидание“ на българите. Чехия е славнофилска и до голяма степен русофилска страна с президент яростен русофил, при това евроскептична и никак не просперира и освен това е под контрола на „бившите“ комунисти и Москва.

Анонимен каза...

Защо смятате че Чехия не просперира, а, таваришч? Тя при социализъма-комунизъма повече ли просперираше? Вий, таваришч, на коя планета съществуете?

Анонимен каза...

Ами просперира не повече и не по-малко от другите посткомунистически страни. Дали е по-добре или по-зле отпреди 1989, питайте чехите, съшo както можете да питате българите, румънците, сърбите, монголците и т.н. дали сега или преди 1989 им е по-добре.

Ангел Грънчаров каза...

А Вие какво мислите по въпроса, който Ви е зададен?

Анонимен каза...

Аз мисля, че гражданите на посткомунистическите страни днес имат повече свобода отпреди, а активните граждани са вероятно и материално по-добре, но има широки слоеве, които макар и по-свободни, са материално са по-зле. Това е така по ред причини, но най-вече, защото самите комунисти направиха промените и те никога няма да допуснат истински просперитет за хората, понеже тогава ще изпуснат контрол над процесите. Най-лошото обаче че, че тези промени не бяха направени само и не толкова за вътрешна употреба, а за заблуда на Запада, за да бъде той приспан и превзет и това е големият проблем. Западът не трябваше да помага да комунистите да симулират промени, а да ги остави да се пържат в собствения си сос.

Анонимен каза...

Да добавя и това: както лесно можете да видите от последния ми пост, това не може да е и не е позиция „на КГБ“, а позиция на антикомунист, който обаче има малко по-различно и вероятно по-реалистично виждане за процесите след 1989.