Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 17 май 2016 г.

Истинската цел на образованието е откриването и разгръщането на потенциала на младите




Дискусия на тема "Естествено учене" се проведе в Добрич по инициатива на гражданският съвет на АБВ и неправителствената организация "Граждани в повече". На нея присъстваха зам.-кметът арх. Боян Коларов, директори на училища, учители, родители. Лектор на форума бе Гаяне Минасян - съосновател на Националната мрежа на родителите.

Тя запознава участниците с изводите на редица изследователи и практици в областта на психологията, педагогическата наука и невронауката. Естественото учене е вроденият природен механизъм за осъществяване на уникалния човешки потенциал, посочи лекторът.

Гаяне Минасян е разработила концепция за естественото учене, която представлява стратегия за развитие на човека, отхвърляща насилието, срама и унижението като методи, които се използват в днешното българско образование. Естественото учене е в съзвучие с жизнената сила на децата, не я потиска, а напротив, освобождава я. По думите на Гаяне Минасян то освобождава заложбите и талантите на децата и не им краде от времето по начина, по който образователната система в момента го прави с претенции, че ги образова. Истинската цел на образованието е откриването и разгръщането на потенциала на децата.

„Един от основните проблеми на конвенционалното образование е, че се пречи на децата да се развиват”, посочи Минасян. И подчерта, че често, мислейки за учене, се мисли за оценките, изпуска се процесът. Затова тя се е опитала да види образованието под друг ъгъл, изхождайки от това как се осъществява ученето в природата. „Играта е признак за по-висше развитие. Колкото по-висш е един вид, толкова по-дълго той играе. Когато отнемеш възможността на едно дете да играе, ти му спираш най-висшия природен механизъм за развитие. Човек е същество, което продължава да се учи до края на живота си, което означава, че човек играе до края на живота си”, обясни Минасян. И добави, че, ако малките деца играят физически игри, то с възрастта човек играе с все по-трудни неща. Така, например, учените играят с идеи.

Според Минасян, без игра няма учене. Ако си под напрежение и страх, бързо забравяш наученото. Играта е естествен начин на учене, посочи тя.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен да добавя, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: