Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 19 май 2016 г.

Заедно с президента Роналд Рейгън и с Леди Маргарет Тачър папа Йоан Павел II промени света, поклон!


Да поменем и отдадем заслужена почит! На 18 май 1920 г. във Вадовице, Полша е роден Карол Войтила - Папа Йоан Павел II, изиграл съществена роля за събарянето на комунистическите режими в Източна Европа!

Здраво Кулев


Today is the anniversary of the birth of another good looking former actor, excellent at story telling, deep in his faith in God, and who came from humble beginnings to become a world leader and champion of freedom.

Pope Saint John Paul II, Pope from 1978-2005, was born in Poland in 1920 on this date as Karol Józef Wojtyła. Together with President Reagan and Lady Margaret Thatcher, he changed the world for the better.

Освен това се чувствам длъжен да кажа, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

9 коментара:

Анонимен каза...

Глупости, той вероятно беше агент на КГБ. Това не е опит за дискредитация. Има много индикации в тази посока. Докато Рейгън и Татчър определено не бяха агенти на КГБ.

Ангел Грънчаров каза...

"Вероятно" папата бил агент на КГБ? :-) Таваришч кагебисткий мерзавец, а Вие със сигурност сте кръгъл идиот! :-)

Папата между другото е философ, и то стойностен. Истински философ. Истинските философи - да не говорим за истинските духовници - не могат да бъдат мерзавци. А да си агент на КГБ означава да си мерзавец. Ето моето доказателство, че папата не е бил агент на КГБ.

Анонимен каза...

КГБ не би издал агента си, макар и след смъртта му, така че Вашите обвинения към мен са безпочвени. Казах, че има много индикации, на които не мога да се спирам, че папата е бил убеден комунист. Това не значи, че е бил „мерзавец“, понеже той е бил убеден в правотата на марксизма. Направете собствено разследване и проучване.

Ангел Грънчаров каза...

Говорите (пишете) пълни глупости! Смешни работи! :-) Папата беше антикомунист, нищо комунистическо у него нямаше, той именно е един от факторите за пропадането на комунизма. Но Вие нямате моралния потенциал да признаете тази истина, щото изпълнявате мръсни задачи на КГБ, т.е. да изопачавате нещата, да петните чистите имена като това на папа Йоан Павел Втори, да обърквате хората с конспиративистките си идиотщини. Лъжа е, че папата в своите философски книги бил "марксист". Това показва, че сте невежа. Не сте докосвал нито една негова книга, но това не Ви пречи да правите квалификации - досущ както навремето правеха идеологическите мекерета на комунистическата диктатура.

Анонимен каза...

Вие не сте се занимавали с проблематиката и затова реагирате така емоционално. В Полша имаше дебат по темата, защото съществуват например многобройни непубликувани лекции на Войтила по католическа социална етика, в които защитава важни тези на Маркс и ги адаптира към католическата етика:

http://www.traditioninaction.org/ProgressivistDoc/A_037_WojtylaMarx.htm

Известно е също, че във Ватикана е четял комунистически философски списания.

Не бива, разбира се, да изпадаме в параноя и навсякъде да виждаме комунистически конспирации, но е факт, че комунистите са успели да проникнат дълбоко в много западни институции, а предвид важността на католическата църква щеше да е много странно да не са опитали късмета си и там. Самият факт, че Войтила идва от комунистическа страна, би трябвало да ни накара да бъдем нащрек. Забележете как и българският Синод беше тотално инфилтриран от ДС. Сегашният български патриарх също е с досие – или ще кажете, че петня „чистото му име“? Вярно е, че католическата църква е по-неподатлива на комунистическо влияние от православната, но и тя не е имунизирана срещу това.
Разбира се, в публичен дебат аз не бих защитавал тезата, че Войтила е комунист, понеже доказателствата не са еднозначни, но има много индикации в тази посока.

Така че има западни лидери, които са антикомунисти и не са агенти на Кремъл, например Рейгън, Татчър, Кол и др., но има и такива с големи въпросителни, да не изброявам имена.


Ангел Грънчаров каза...

Таваришч кагебисткий пропагандист, когато лъжете, старайте се все пак да изглежда поне малко правдоподобно, щото иначе сте просто смешен. А "аргументите" Ви за това, че папата бил "агент на КГБ" са доста "солидни" - щото четял марксистки списания, щото в непубликуваните му лекции говорел за Маркс и пр. :-) А като са непубликувани, Вие откъде знаете що пише в тях? Апропо, има книга на папата, преведена на български (за личността е неговата книга), там можете да прочетете и да се уверите какви са му идеите. Католик-марксист е доста уродливо нещо, ето, без да Ви мигне окото, приписвате на папата такива неща, мислете малко, мама му стара! Или имате опорна точка от Кремъл да плюете папата, допринесъл толкова за сгромолясването на комунистическия лагер, ето, Вие изпълнявате инструкцията, и то без да мислите изобщо. Засрамете се малко бе, таваришч, ще Ви спрат другарите от КГБ заплатата като се излагате чак толкоз!

Анонимен каза...

Аз не съм пропагандист, а скептичен изследовател и в случая изказвам само една хипотеза. Иначе проверете руския интернет – никъде няма и намек за това, че Йоан Павел може да е агент на КГБ, което опровергава Вашата теория, че това е „опорна точка“ на КГБ. Иначе след като сте толкова голям специалист по Ватикан,а кажете какво мислите за прословутото покушение срещу папата и смятате ли, че ДС и КГБ са причастни към него?

Анонимен каза...

Ще Ви дам още малко материал за размисъл за Йоан Павел:

През 1950-те години той пише силно повлиян от марксизма учебник за католическите училища в Полша, напълно в разрез с католическото учение и католическите енциклики, в който казва например, че работниците в капиталистическите страни могат да използват насилие, за да постигнат целите си. Освен това той никога не се отличавал със съпротива срещу комунистическия режим, можел е свободно да пътува по време на комунистическия режим, никога не е репресиран. Известен е също епизодът, когато чете комунистическо теоретично списание в Сикстинската капела, което е светотатство и когато му обръщат внимание на това, ни най-малко не се разкайва. Съмнителни са и близките му отношения с Горбачов. Малко след избирането му във френска публикация пише: „Никой способен на логично мислене не би повярвал лесно в това, че кардинал отвъд Желязната завеса би могъл да е нещо друго освен комунистически агент.“ Така или иначе обаче сте прав: неговата роля в „рухването“ на комунизма, била тя съзнателна или несъзнателна, е много важна и това се признава от самия Горбачов, според когото без Папата разграждането на комунизма щяло да е невъзможно – т.е. плановете на комунистите са „самосваляне“ са щели да бъдат невъзможни! Това е много ценно признание от самия Горбачов и навежда на много мисли.

Ангел Грънчаров каза...

Естествено, че в руския интернет няма как да пише за кагебистката пропагандна теза, че папа Йоан Павел Втори бил... агент на КГБ, което именно потвърждава моята теза, че това е кагебистка опорна точка. Все пак недейте толкова да подценявате кагебистите, те са по-умни от своите пропагандисти. :-)

Таваришч кагебисткий пропагандист, помислете и за това: има ли смисъл КГБ и техния филиал ДС да организират покушение срещу... свой агент? :-) Нима не усещате колко много се оплетохте в лъжите си? А че покушението срещу папата е организирано от руснаците, от руското КГБ, щото папата им беше крайно неудобен (та избирането на полски папа в момент, в който земята под краката на комунистите в Полша гореше, беше най-силният шамар, който Западът удари на руската буза!), това е толкова ясно, че по него не може да има никакъв спор: да, КГБ и българското ДС организираха това покушение! Ако почнете да поддържате тезата, че "западните централи" били организирали покушението, това ще означава, че отивате в сферата на съвсем налудния конспиративизъм, по тази причина няма да има смисъл изобщо повече да разговаряме.