Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 2 юни 2016 г.

Предаването "На Агората с философа Ангел Грънчаров" от 26 май, темата е: Кога ще започне нашето ново възраждане?



Приятно гледане, приятни размисли!

Освен това се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

8 коментара:

Анонимен каза...

Добре де, но тук има нещо странно и непонятно: българското възраждане трябваше отдавна да е в ход, а именно от 1989, и дори страната днес да не беше непременно цветуща, тя би трябвало поне да се намира във възход, да се вижда ясен вектор на движение нагоре и напред. Та нали според официалната пропаганда именно това стана през 1989: народите въстанаха, свалиха омразните репресивни комунистически режими, сложиха край на студената война и настана ерата на либералната демокрация, материалния и духовен просперитет и на вечния мир.
В действителност обаче въпреки някои положителни моменти след 1989 като цяло не само че не наблюдаваме прогрес, а в много области по-скоро регрес! Как да съчетаем тези два момента – рухването на режимите и липсата на напредък, които са просто взаимоизключващи се? Или трябва да твърдим напук на реалността, че всичко е наред, или все пак да признаем, че тук има нещо друго. И тук наистина има нещо друго. Днес вече е ясно, че понятието „падане на комунизма“ няма нищо общо с реалността. Комунизмът не рухна спонтанно, а действията на народите нямаха нищо общо с това. От различни свидетелства е вече добре известно, че колапсът на комунизма беше планирана стратегическа операция на Москва. ТОВА Е И ЕДИНСТВЕНОТО ЛОГИЧНО ОБЯСНЕНИЕ НА ПРОЦЕСИТЕ СЛЕД 1985 В СССР И ИЗТОЧНА ЕВРОПА, ВКЛ. ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ДНЕС.
А кога ще започне българското възраждане? Ами може да се посочи НЕОБХОДИМОТО (но не достатъчно) условие това да се случи, а именно Западът начело с Америка да осъзнае своята стратегическа грешка, приемайки демократизацията на комунистическите режими за автентична, и да изработи ЕФЕКТИВНА КОНТРАСТРАТЕГИЯ на съветската и руската стратегия. Засега обаче за съжаление няма никакви признаци за това, а след като не е изпълнено това фундаментално условие, никакви други усилия и заклинания на помагат. България самостоятелно няма капацитета и възможностите да се противопостави на руските планове и влияние. Това може да стане само в по-широк контекст, в една „концертирана акция“ на Запада. Ето така стоят нещата.

За съжаление моят глас е глас в пустиня, почти никой не може и/или не иска да разбере какво искам да кажа с моите анализи. Затова и този пост ще срещне само мълчание и неразбиране. Хората просто няма нужните аналитични способности и не могат да погледнат зад привидностите и фасадата, те наистина са като затворниците в пещерата на Платон.

Ангел Грънчаров каза...

Всичко хубаво, но не мога да приема Вашата конспиративистка теза, че даже и падането на комунизма е "дълбоко планирана операция" на тъй мъдрото и всичко предвиждащо КГБ ("железният юмрук на партията"!). Милион пъти Ви казах, че най-тъпото нещо, което комунистите правеха, бяха опитите им да натикат живота и реалностите в прокрустовото ложе на своите планове, програми, тезиси и прочие; то по тази причина и рухна комунизмът, защото комунистите всъщност бяха крайни волунтаристи, не зачитащи законите на развитие на историята и обществото (пък също така дори и законите на природата). Та всичко, което комунистите и КГБ планираха, то не стана, не се случи (те постигнаха съвсем нежелани резултати!), по тази причина е цяло чудо да приемем, че същите тези некадърници, комунистите, в края на краищата са се научили да планират и ето, в крайна сметка все пак успяха да планират този ръководен от тях преход; не, те просто действаха в защита на своите грабителски интереси (нещото, което комунистите и кагебистите наистина умеят, е да грабят, също и да лъжат, те също така много умеят и да убиват!), и действайки по единствения възможен за тях начин, създадоха въпросната ченгесаро-кагебистка българо-руска мафия и олигархия, която пък, като ограби цялото национално богатство, вече имаше ресурса да дирижира процесите след 1989-на година, което именно и стана. Това е, а не че кагебистите са имали някакъв свръхгениален и свръхпроницателен план за преминаване на тяхната тотална власт преди 1989-та година в също толкова тотален контрол на по комунистически проведената трансформация, при която те, както виждаме, запазиха доминиращата си позиция, само дето сега са си лепнали етикета "капиталисти"; разбира се, те не са никакви капиталисти, пък същите бетонни комунистически глави са си...

Анонимен каза...

Събитията и процесите след 1985 може да се интерпретират по различен начин.

Можем да приемем, че те са спонтанно развитие, при което народите са въстанали, свалили са комунистите и днес царят всеобщо щастие и благополучие.

Този вариант обаче отпада, понеже днес не царят всеобщо щастие и благополучие, а какво виждаме, комунистите са пак начело.

Тогава остават следните възможности:

Народите наистина въстанаха, но комунистите някак успяха да обърнат нещата в своя полза.

или
Комунистите имаха план, сами инсценираха промяната и затова сега са начело.

или
Комунистите имаха план, той не се изпълни 100%, но те все пак останаха начело.

Който и вариант обаче да приемем, при всички случай излиза, че не само българският (и останалите източноевропейски народи), но и целият Запад бива воден за носа от същата тази посткомунистическа мафия. Вие сте много активен и постоянно пишете в блога си и отворени и затворени писма до българските политици и институции, но интересно защо досега не сте писали до водещите западни политици и институции с цел да им обясните нещата така, както Вие ги виждате, защото те ОЧЕВИДНО НЕ ГИ РАЗБИРАТ. Ами пишете на нашите приятели и съюзници в ЕС и Америка, вместо да хабите време и сили да пишете до българските политици и институции, които и без това служат на мафията.

Ангел Грънчаров каза...

Вие пък, таваришч, що не напишете писмо до кагебисткия султан Путин и не го помолите да благоволи да остави българите и източноевропейците на мира?!

Ангел Грънчаров каза...

Апропо, Западът много добре разбира ситуацията у нас и в Източна Европа. Недейте да подценявате, таваришч, "класовия враг", врагът, прочее, никога не спи! :-) Западът прекрасно разбира умотворенията на прекалено умствено ленивите кагебисти, които Вие, кой знае защо, боготворите толкова? А, защо толкова надценявате кагебистите, таваришч? Не е ли странно това?

Анонимен каза...

Аз не боготворя кагебистите и самокритично ще кажа, че на моменти може би наистина надценявам ума, способностите и възможностите им. Но вие от своя страна определено надценявате западните политици. Истината е, че преди 1989 всичко боготворехме западните политици, те за нас бяха едва ли не свръхчовеци, и за това имаше известни основания, особено на фона на третата генерация комунистически вождове след 1917, които бяха простаци и селяндури. Но след 1989 се видя, че и западните политици „готвят само с вода“ и че въобще не са това, за което ги мислехме. Вие, разбира се, отказвате да приемете тази истина, защото това някак би разрушило идеализирания образ на западния човек и западния политик, които сте си изградили. Но както казва един американски анализатор:

«Если честно, то американское правительство состоит из полуобразованных людей, никогда не живших при тоталитарном режиме. Им не хватает исторического понимания, воображения, а американская коммерческая культура приводит их к тому,
что они предпочитают наиболее удобные в данный момент методы политики. А признать зло злом - значит, надо брать на себя ответственность противостоять злу, а это опасно и рискованно.»

Има и един друг момент: ние знаем само публичните комунистически политици, имам предвид най-вече съветските – т.е. Политбюро на ЦК на КПСС. Истината обаче е, че ние никога не сме знаели съветските стратези в сянка, които в немалка степен са били и са отговорни за съветската и руската политика. За някои все пак можем да предполагаме и това вероятно са хора като Георги Арбатов или Евгени Примаков, а те съвсем не бяха олигофрени като някои фигури в Политбюро.

Анонимен каза...

Сам знаете, че да се пише писмо до Путин, няма смисъл, но и да се пише писмо до западните лидери за съжаление също е безполезно. Това са правили съвсем други хора, важни бегълци от КГБ, без никакъв ефект и резултат. Константин Преображенски даже днес заявява: о, американските политици бягат от моите мнения и препоръки!

Но нищо не пречи Вие да опитате, тъй като имате неизчерпаема енергия за писане. Пишете им, че промяната след 1989 е до голяма степен фалшива, че комунистите са си комунисти, че продължават да управляват тези страни, че са сменили методите си, но не и целите си, че е опасно и вредно да имаш отношения с тях и т.н. Пишете им, че Западът трябва да настоява за истински реформи в тези страни, за отстраняването на всички комунисти от властта, че не трябва да има връзки с комунистите, не бива да ги приема за партньори, че трябва да идентифицира истинските демократични сили в тези страни и тях да подкрепя, а не комунистите и техните структури и т.н.и т.н. Да видим, може да имате повече успех от други.

Ангел Грънчаров каза...

Интересно е как мисленето Ви е оковано в комунистическите догми и в идеализирането на кагебистките вождове като Примаков и други такива: западните политици, видите ли, били слаби, а съветските, особено пък кагебистките руски стратези, били... "страшно велики"; аз съм бил имал "идеализирана представа" за западните политици, а Вашата представа за кагебистките умници вероятно е много "трезва", няма що! Крайно време е да се събудите от кагебисткия опиум, който Ви тресе!

Аз ако река да пиша на Путин, зная какво да му кажа, Вие не се грижете за мен, разбира се, няма как в моето писмо да стоят Вашите мисли; Вие си пишете своите мисли до Путин, аз пък в моето писмо ще си сложа моите мисли, така съгласен ли сте?! Интересно защо се опитвате да ми навирате своите мисли, и то при положение, че съзнавате, че аз, както се изразявате, съм бил имал "неизчерпаема енергия за писане" - ами че аз, таваришч, съм писател, ние, пишещите хора, имаме енергия за писане, това е съвсем естествено, щото работата ни е да пишем, просто си гледаме работата. Да не искате по кагебисткия маниер всеки да си вре носа в работи, от които не разбира?!