Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 12 юни 2016 г.

Където държавата се меси с регулации, там няма напредък и развитие




На среща с избиратели в Пловдив преди дни лидерът на ДСБ Радан Кънев разказа интересна история - за това как правителството на Иван Костов е спасило бизнеса с доставката на интернет от оковите на държавните регулации. Кънев не бе много подробен, но допълни, че човекът, който знае най-много по въпроса е депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов.

Пред Клуб Z Караджов разказа, че към края на 1997 г. в админстрацията на тогавашния Комитет по пощи и далекосъобщения се появила идея за наредба, която да регулира прохождащата тогава дейност на доставчиците на интернет.

"Те трябваше да се лицензират и да се регулират от държавата на какви условия да отговарят. Колкото и безумна да беше тази идея тя стигна буквално до Министерски съвет. Аз бях главен секретар на комитета. Ръководството подкрепи идеята, но аз бях против", разказа Караджов.

Инициативата предизвикала обществена реакция и всички неправителствено организации от сектора, които съществували по това време, се обединили. Те изготвили обръщение към Министерския съвет. В него се казвало да не се въвеждат тези регулации, защото, така ще се попречи на бъдещия най-силен двигател на икономиката. Представители на организациите дори имали среща със самия Костов.

"Тогава министър-председателят Иван Костов, използвайки своята власт, накара комитета да изтегли наредбата си. Председател на комитета беше Антоний Славински, той стана после и министър. Но в случая влезе в канавата на регулациите и се наложи да се откаже", каза Караджов.

Той изтъкна, че опитът на България показал, че липсата на регулациите в тази област е нещо позитивно.

"Провайдерите набъбнаха и самата борба за пазар наложи да се дава все по-високо качество срещу по-ниска цена. България в момента е на едно от първите места за достъп до безплатен интернет, на едно от първите места по достъпен интернет и по бързина. Почти няма обществена сграда, в която да не можете да ползвате свободен wi-fi - кафене, хотел... Нещо, което в момента с директиви и с програми, които финансират такива проекти, тръгва по Европа. В една област сме много напред и сме давани за пример и това е тази", изтъкна Караджов.

В следващи години ЕС финансирал и т.нар. широколентов достъп в селските райони, като и до момента има такива програми.

"Където има конкуренция не трябва да има регулация. При нас е обратното - където има монопол има слаби регулации, например горива, данъчни складове".

Това е основният извод от историята според Караджов. (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: