Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

понеделник, 13 юни 2016 г.

Чели ли сте романа "Будала" на Фьодор Достоевски?Търсейки едно конкретно издание на романа на Фьодор Достоевски "Идиот", попаднах на многобройни такива. С максимална категоричност добих мнение, че турските издания на творбата са възможно най-колоритни! Заглавието при тях звучи повече от епично!

Dimitar Dimitrov‎

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

3 коментара:

Анонимен каза...

В древна Атина така са наричали-идиот човек който не взема участие в решаването на обществените проблеми, яде, пие и гледа турски сериали, като свършат индийските реве за Путин,плаче за др. Живков и пионерските му лагери (не онези в Белене). Не съм специалист по турска филология, но живеейки в момента в Делиормана се чудя дали думата не трябва да е серсемин?

Todor Todorov

Анонимен каза...

Турският е латинският на Балканите.

Martin Demerdzhiev

Анонимен каза...

Абдал и ахмак също значат идиот. Въобще много са думите за идиот. Иначе да, думата е гръцка, но е изгубила първоначалното си значение. Явно е въпрос на контекст в случая.

Martin Demerdzhiev