Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

неделя, 19 юни 2016 г.

Послание към министерското пиар-мероприятие, наречено "национален учителски събор"Моето послание към учителския събор утре. (Gayane Minassian)

Кратък мой коментар: Добрите, верните идеи изобщо не се налага да бъдат някому налагани - те се раждат по естествен път в съзнанията. Само лъжливите идеи биват налагани по нечестен, лъжлив, манипулативен, т.е. насилнически начин.

А иначе самият живот поражда и предизвиква раждането на идеите и то именно по един спонтанен, свободен начин. За да се роди дадена идея в нечие съзнание просто трябва да бъдат създадени нужните за това условия, първото сред които се нарича свобода. Без свобода съзнанията остават безплодни, свободата е почвата на духовния живот, който е способен да ражда идеи.

Тия неща се знаят още от времената на Сократ и са толкова прости, че ми е неудобно да ги повтарям.

Освен това се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари: