Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 6 юни 2016 г.

Социализмът навсякъде е вреден и води до бедност, разруха и личностно-нравствена деградация на народа



Ето какво написах на един позакъснял защитник на социализма, който се прави на ударен и ми задава въпроса защо французите се били противопоставяли на опитите за някакви мижави реформи от левия президент на Франция:

Социализмът навсякъде - независимо дали е руски, кубински, корейски, френски, немски, китайски, български, венецуелски, швейцарски и прочие - е вреден и води до бедност и разруха, това поне е исторически доказано. Сега какво има да се чудиш защо французите хем са застрашени от разруха, хем си жалят за социализма си и се борят за него. Няма и не може да има хем просперитет, хем социализъм, тия две неща не вървят заедно. Ако една нация иска просперитет, трябва решително да се откаже от социализма. Ако иска социализъм, трябва да очаква най-лошото, а именно разруха, бедност, мизерия, кървави кошмари и пр. Това всеки разумен човек следва да го знае вече. Непростимо е да не го знае.

Освен това се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

10 коментара:

Анонимен каза...

Вярно, но колкото повече бедни хора и разрушени предприятия има, толкова повече социалистическото мислене събира потенциална енергия, която все някога се превръща в кинетична.

Веселин Делчев

Ангел Грънчаров каза...

Социалистите лъжат, че ги вълнува съдбата на бедните и слабите - те използват тази мистификация на загриженост за тяхната съдба само и единствено да уредят себе си социално, т.е. да лапат колкото се може повече от оня ресурс, който социалистическата политика може да отклони от държавата уж за бедните и за слабите. Вие да сте видял беден социалистически политик? Ако сте видял такъв, дайте ми името му. Първанов изглежда е скромен собственик на мезонети (включително и в Париж!), жена му Зорка имала хотели, синчетата му имат не знам си колко милиончета (подарени, предполагам, от руската мафия за заслуги на баща му по повод на предаването на националните интереси на България!), Станишев, твърдят, бил си имал хубава "скромна" вила в Швейцария, Гергов си има сума ти хотели, пловдивски панаири, ЦУМ и не знам си колко свинеферми и прочие, но това не им пречи на всичките тия лъжци лицемерно да говорят за загрижеността си за бедните, гладните, слабите, страдащите! Защо ако наистина бяха толкова загрижени не дадоха поне част от богатствата си на бедните?! Значи, щом не дават нищо, прекалено лъжлива и извратена е тази "загриженост за бедните", която, повтарям, е техния претекст да се врат в политиката единствено заради личното си облагодетелстване, единствено заради крадене и заради лапане.

Анонимен каза...

Bravo, Angel! The best essay on socialism!

Lolita Nikolova

Анонимен каза...

Съвсем същото се опитвам да кажа на моите умни, просветени, много чели, културни, позитивни, светло духовни и обични ми приятелки за тютюна, който те не можели да откажат.Искали си го! Както французите - социализма, както руснаците и северните корейци светлия и здравословен им команден комунизъм...
Пък мъжете не ги закачам, защото ми изясняват, че те
можели и имали знанието, твърдостта и волята да го спрат
във всеки момент, когато пожелаели...Ми, ако е така, за
какво да ги рушкаш, вълнуваш убеждаваш и...агитираш...:-) Щом могат сами!Да не са жалки наркоманни отрепки - безволеви, безхаберни, супер прости и тъпи, че да не могат!


Владимир Петков

Анонимен каза...

"Истината" за обедняващите е някъде по средата. Те си казват така: Червена буржоазия имаше при соца, има и сега - това е неизбежно. Но нея постепенно ще я отстраним, както се наложи на Първанов да прави своя партия. А дори и да остане червената буржоазия, значи ли, че само заради това ще гласуваме за сините - та те са десет пъти по-алчни от "нашите". Не мислете от собствената си камбанария, да мислим от тяхната. Често общувам с обедняващи хора, та ми се струва, че е така

Веселин Делчев

Ангел Грънчаров каза...

Веселин Делчев Лъжете се, или пък сам лъжете, запомнете от мен: по-крадливи и по-алчни от червените, от комунистите няма и не може да има, червените са патологични крадци, нищо друго освен да крадат не са правили и затова не могат да правят. Пардон, още две неща много умеят: да лъжат и да убиват. В тия три неща - крадене, лъжене и убиване - комунистите са ненадминати. Това е историческа истина, нищо тук не измислям, такива са фактите на живота и на историята.

Анонимен каза...

Пак гледате от Вашата камбанария. За да се борите срещу нещо, трябва да постоите в кожата на тези, които го подкрепят. Разберете техния механизъм. Така правят вирусолозите например.

Веселин Делчев

Ангел Грънчаров каза...

Веселин Делчев Вие очевидно не четете какво пиша. Аз пиша тия неща защото знам и последните гънки на крадливата комунистическа душа. Това, че истината за нея не Ви харесва (щото и Вашата душа очевидно е такава) не значи, че написаното от мен не е така.

Анонимен каза...

Щом Ви опонирам, сигурно съм комунист. Вие знаете много добре тяхната душа. Но не знаете и не искате да чуете за душата на обедняващите, които не са чували или били засегнати лично от тях. Вие си говорите за комунистите, а аз говоря за тези, които сегашните леви могат да привлекат по чисто икономически причини.

Веселин Делчев

Ангел Грънчаров каза...

Веселин Делчев Социалистите могат да привлекат към себе си единствено мързеливите, склонните към паразитиране и умствено славите. Човек трябва да е пълен кретен за да смята, че социалистите ще се погрижат за неговото благоденствие...