Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 12 юли 2016 г.

Там е коренът на всичко: в мисленето ни



Не оправям проблемите. Оправям си мисленето. След това проблемите сами се оправят.

Луиз Хей

Кратък мой коментар: Мислете истински, тоест вдъхновено и всеотдайно. Опитвайте да мислите задълбочено, сиреч по философски, според природата и същината на нещата. Или, инак казано, според истината: уважавайте само истината, само на нея се прекланяйте. Не се изморявайте да мислите: защото такава е участта на човека - да мисли!

Който го мързи да мисли неминуемо се обезчовечава, т.е. дегенерира. Глупаците и тъпанарите стават все по-уродливи. И все по-опасни. А те стават мнозинство, за жалост поради калпавото ни образование те се размножават като хлебарките.

Мислещите хора ще спасят страната ни. Разбира се, има и нещо друго: като сме мислещи, нека да не подценяваме и онова, което ни казва сърцето, нека да отдаваме длъжното и на чувствата. Истински пълноценно е мисленето, което е подпомогнато от сърцето, от чувствата, което е получило тяхната санкция.

Безсърдечните "мислители" са не по-малко уродливи от тъпунгерите, които изобщо не мислят, нещо повече, те са също така и много опасни и вредни. Но успокоителното по този пункт е това: истински мислещият и умният човек просто няма как да е също така и зъл, много е тъпо да си зъл, бидейки умен, това трябва да го схванеш мигновено, т.е. тия две неща, умът и злобата, не са съвместими, отричат се. Злите, озлобените хора са такива защото не им стига умствения потенциал да разберат, че няма смисъл да злобееш, да мразиш и пр., т.е. че е превъзходно да си истински добър и великодушен. Слава Богу, че е така, иначе светът щеше да стане същински ад!

Чудесно е това, че злите хора са същевременно и прости, тъпи, немислещи. Лошо е това, че тия обезчовечени и уродливи заради немисленето си хора са толкова много, че успяват да се организират в комуни на основа на лютата си ненавист към личностите, към пълноценно живеещите, сиреч обичащите свободата индивиди. Битката в съвременния свят все повече ще се съсредоточава в сферата на този главен конфликт: немислещите, неумни, бездуховни, завистливи и затова така много озлобени мнозинства срещу мислещите, талантливи, активни, работливи, проспериращи и пълноценно живеещите личности и елити от здрави индивидуалисти, които нищо чуждо не щат и изцяло вярват в своята способност да се справят сами.

Между другото комунизмът израстна на тази почва: некадърниците и мързеливите, понеже са много, решиха да вземат богатствата на богатите, да ги избият и да си устроят комуна, в която да тиранизират ония, които са личности - това в резюме е същината на историята и психологията на комунизма и на комунистите. Това е разгадаването на неговата загадка или тайна.

Същият конфликт, в друга форма, определя и противостоянията и борбите в нашия свят. Нищо принципно ново не може да се появи в историята, нещата са пределно ясни. Не слушайте, не вярвайте на думите на шарлатаните, които искат да ви измамят и да ви прелъстят да повярвате в някаква нова утопия.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: