Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

събота, 16 юли 2016 г.

Избиването на мирни хора е бесовщина и сатанизъм, нямащ нищо общо както с нито една религия, така и със самата човечност!
Кратък мой коментар: Разхождал съм се по сега окървавения крайбрежен булевард в Ница и затова сега се чувствам много зле: можете ли да си представите кошмара на загиналите, на премазаните от този камион? Това са хора, които са били на илюминациите за ознаменуване на френския празник на свободата, множеството от хора е огромно, в него се врязва камионът-убиец, премазаните вероятно е нямало как да избягат или изневиделица просто са били премазани, без да могат да реагират никак. Станало е нещо недопустимо: кървав, жесток, изцяло безсмислен терор спрямо мирни, изцяло невинни хора, жени, деца!

Затова не мога да приема, че водачът на камиона-убиец бил, моля ви се, мюсюлманин, не, не може да е такъв, щото античовечен терор от този род не може да има нещо общо с нито една религия - стига изобщо да разбирате що е религия. Няма Бог, който да може да призове свои деца да избиват други свои деца: религията, всяка една религия по принцип е против убиването! Тъй че убиецът не мога да приема, че бил мюсюлманин, че бил вярващ в Бога и пр.

Истинската вяра е само вярата в Бога, във всички други случаи "вярващите" вярват в някакъв конструкт на самонадеяния ум, в някаква фалшива, разсъдъчна "религия", в която обаче "богът", комуто се кланят, е именно някаква изкуствена, фалшива идея, продукт на предвзетия ум. Тук изобщо не става дума за вяра, тук не сме на територията на вярата като вяра. Защото същинската вяра, вярата като вяра е просто друг път за постигане на истини, които не са по силите на разсъдъка. А разумът (разсъдък и разум не са едно и също нещо) и вярата се намират в прекрасно единение. Стига да се разбира що е разум.

Вярващият не се отказал от мисленето, както на мнозина се струва, а само е разбрал, че мисленето на разсъдъка (ума) не може да му даде ония истини, за които жадува душата му. Опасни са не вярващите в Бога хора, те зло не могат да вършат, а ония, които са обладани от някаква разсъдъчна бесовщина, примерно "мисленето" им е обзето от тъпата "идея", че европейците или американците били врагове на руснаците, на арабите, на "прогресивното човечество" и прочие.

Убиващите заради такива бесовски идеи са болни хора, чието съзнание е обзето от дива ненавист срещу пълноценно живеещите, т.е. срещу свободолюбивите хора. Религията, всяка религия, всяка вяра в своята същина помага на човека да постигне тази пълнота на съществуването си, всички религии и вери са просто различни пътища за постигане на ония грандиозни истини, които са потребни на човека - за да живее в мир и в разбирателство със своя Велик Създател, а по този начин и с всички човеци на тази земя. Защото според всяка религия ний, човеците, не сме друго освен Божии чада. Нищо не разбира от религията оня, който може да допусне, че масов убиец като този, дето е карал кървавия камион, може да бъде "вярващ в Бога човек", може да бъде "човек", може да бъде "мюсюлманин" и прочие. Не, нравствен урод, чудовище като убиецът от Ница няма и не може да има нещо общо с човечността като такава, камо ли с нейната есенция - вярата, религията.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари: