Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 24 юли 2016 г.

Демокрацията не е управление за хора и народи, които не разбират що е свобода, но от това положение следва да си направим верния, спасителния извод



Ако съществуваше народ от богове, той би се управлявал демократично. Толкова съвършено управление не е за хората.

Жан-Жак Русо, цитиран от Stoyan Nikolov

Кратък мой коментар: Човекът, който има развито съзнание за свобода, е богоподобен, прилича на бог, има божествен статус и суверенитет; оттук излиза, че демокрацията е подходящо управление само за индивиди и народи, мнозинството от които е наясно със загадката на свободата, т.е. индивиди и народи, мнозинствата от които разбират свободата и не могат да живеят без нея. Респективно на това, оказва се, демокрацията е неподходяща, т.е. не може да работи позитивно и ефективно за индивиди и народи, мнозинството от които не разбира що е свобода - и не желае да живее свободно.

За жалост, такъв народ е нашият. Но това не значи, че трябва да се откажем от свободата и от демокрацията, напротив, пътят за нас, спасителният път е един: да правим всичко възможно, всичко, което ни е по силите "семето" на свободата и на демокрацията да покълне в колкото се може повече съзнания, те да се овладеят от любов към свободата (и към истината, защото истината е тази, която ни прави свободни!), да почнат тези хора, най-вече младите, постепенно да привикват към свободния и отговорен живот, и ето, на тази основа е възможно да се постигне тъй потребният ни поврат към добро.

Аз лично смятам, че чрез едно истинско и духовно озарено образование (и личностно формиране) е възможно да се постигне тази съдбовна промяна в живота на страната и на нацията ни - и това е постижимо за период от около 10-15-20 години. Но само при условие, че направим една същинска и коренна промяна в българското образование, ориентирайки го или базирайки го върху тези толкова велики ценности на автентичния за човека живот, т.е. върху ценностите на истината, на свободата и на демокрацията.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

2 коментара:

Анонимен каза...

Нещо се дава "заден ход" на демократичната форма за управление. Защо ли? Просто защото си изживя времето и следва да бъде заменена. С каква ли? Прочетете класиците - те са го казали още много отдавна. Не всеки е бил пълноправен римски гражданин. Трябвало е да се заслужи, нали?

Radomir Parpulov

Ангел Грънчаров каза...

Аз, подобно на Платон, съм привърженик на аристократичната форма на управление: заслужават да управляват най-добрите, сиреч, разумните, мъдрите, философите. :-) Ама кой ли ни слуша нас двамата с Платон?! А демокрацията в наше време премина във охлокрация - власт на най-лошите, на немислещата тълпа. Това е положението. Аз затова ставам привърженик на аристократичното управление. Да управляват тия, които знаят как се управлява, които имат акъл за тази нелека работа. Всяка жаба да си знае гьола. Има родени да управляват, има и родени да се подчиняват.