Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 16 юли 2016 г.

Допустимо ли е демокрацията и свободата да бъде пазени с недемократични средства, примерно чрез военна сила?!



Да поставя някои необходими, струва ми се, въпроси:

Допустимо ли е да се окаже, че в дадени условия демокрацията е оправдано да бъде защитена даже с такова недемократично средство като военен преврат, и, респективно, възможно ли е да се окаже, че хора, борещи се на улицата срещу превратаджиите уж в защита на демокрацията, в крайна сметка ще помогнат за налагането на тирания, т.е. ще спомогнат за ликвидирането на самата демокрация?

Възможно ли е да се окаже, че Ердоган, който сега се представя за "борец за демокрация" срещу превратаджиите, съвсем скоро собственоръчно ще погребе турската демокрация (ако не я е погребал вече), а пък недемократичните военни, дето се опитаха да направят отчаян опит за преврат, всъщност са били истинските защитници на демокрацията?!

Възможно ли е в страни като Турция да има изобщо някакво подобие на демокрация ако светският характер на държавата не се крепи на военната сила, както това е било установено от създателя на Турската република Кемал Ататюрк?

Дали Европейският съюз и САЩ, сега подкрепящи Ердоган в битката му срещу военните пазители на светския характер на държавата, след кратко време няма да осъзнаят, че са заложили на бита карта, т.е. че сами са спомогнали за ликвидирането на турската демокрация, т.е. подкрепили са налагането на тиранина Ердоган?!

Някой вярва ли в това, че Ердоган е... демократ? Някой вярва ли в това, че Путин е... демократ, моля ви се?! :-) Те двамата по-малкото зло ли са обаче - и трябва ли да бъдат подкрепяни?!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

10 коментара:

Анонимен каза...

Не мисля, че превратът беше постановка. Турция имаше шанс да стане с една идея по-демократична държава. Уви, не стана. Според мен, турските военни отказаха да разстрелват цивилни и за това неуспяха. Сега Ердоган ще се разправи с армията брутално и окончателно - неговите копои нямат скрупулите на превратаджиите от снощи. Рано или късно диктаторът ще бъде свален, но тогава цената ще е кръвополитна гражданска война. Чакат ни интересни времена.

Минко Танев

Анонимен каза...

Не е прецедент в световната история, когато армията и здравите сили в едно общество правят опит да изведат страната си в правилната посока на развитие. Не малко такива опити са били и успешни - Наполеон Бонапарт и превратът от 18 брюмер, генерал Аугусто Пиночет, Александър Цанков и Военния съюз.

Dimitar Stoyanov

Анонимен каза...

Военен преврат ли, глупости на търкалета! Перфектен сценарий на един диктатор, това е. След бесния инфо-поток от тази нощ някъде на зазоряване взеха да ми се избистрят нещата. В 4,30 ч. метежниците нападат корпусите на медийна група, свързвана с главния враг на Ердоган – духовника в изгнание и негов гуру от миналото Фетхулах Гюлен. При това не са случайни медии – в.“Хюрриет“, СНН Тюрк и телевизия Канал Д. Колегите там са подложени на чудовищна репресия, живо предаване е прекъснато със заплаха от разстрели, всички новинарски екипи, настояли да продължат работата си, са изведени като животни навън и пак под страх от куршуми, а отвън хилядно множество развява байраци и реве в подкрепа на ердоганската демокрация. Това е и в момента. Само си представете военни хеликоптери пред Полиграфическия или пред онова нещо ИПК и колегията като стадо под дулата на оръжията. Аз не мога, но не съм сигурна, че съвсем не искам. Обаче…ако бунтовниците бяха истински превратаджии, що им е да бастисват точно тези медии, логично би било да се метнат в онези лъскави редакции на проправителствените, а те хич не са малко и още по фасадите им става ясно на чий господар са слуги. Нали ако наистина искаха смяна на режима и възкресение на кемализма, щяха да ударят тръбачите на диктатурата? Така, че нямаше преврат, имаше оперета с грозен сценарий и планирани жертви, и разбира се, партенки как онзи искал бил убежище в Германия, пък в Техеран, Боже, каква сапунка само. А всъщност кошмарът на Турция започва сега и няма как на нас да не ни пука – комшийската държава с нейната нестабилност срещу нашия остров на стабилността… И, охх, майко, слушам по БНР един странно възторжен колега по темата.

Вилдан Байрямова

Анонимен каза...

СВЕТЪТ ЖИЗНЕНО И СПЕШНО СЕ НУЖДАЕ ОТ НОРМАЛНОСТ!

Проблемът не е в тероризма и ДАЕШ. Проблемът е в недостига на мисловност и духовност.Проблемът е в липсата на интелигентни и духовно извисени водачи. Кризата в лидерството е огромен проблем. Погледнете перушавия и мекушав Оланд или Меркел с нейната неадекватна мигрантска политика.Отиващия си Обама с неговата нерешителност и непоследователност във външната политика. На обратния полюс са сатрапите с мания за величие, като Путин и Ердоган с болни амбиции, които могат да запалят света.Най-новото попълнение на това психиатрично отделение е новия министър председател на Великобритания Тереза Мей, а перспективата с изчакващите пациенти е още по трагична.Независимо от това как ще се казва новия президент на САЩ- Доналд Тръмп или Хилари Клинтън последиците за света ще са отчайващи, а проблемите все по големи. Ако на есен българите изберат Бойко Борисов за президент той успешно би се включил, макар и повече от скромно в тази лудница.Светът се нуждае от НОРМАЛНОСТ,защото докато умните се наумуват, лудите се налудуват.

Bozhidar Savov

Анонимен каза...

При анализите е изключително важно човек да отдели собствените си емоции и предпочитания от обекта на анализ. Още през нощта беше ясно, че превратаджиите в Турция отсъстват от информационния фронт и правят "странен" преврат. Събудиха ме от една от водещите телевизии да коментирам. Те така си представят, че превратите ще се развиват "на живо" и на "живо" ще се предават - реалити формат. Не ги виня, така разбират телевизията. Анализ може да се прави когато имаш достатъчно информация, когато "пяната" на събитието е отстранена.
Затова направих коментар, че превратът не успява и се оттеглих на "размисъл".
Сега ще Ви дам контурите на коментар, който ще направим с моите колеги.
Отново залитания - в Турция победил парламентаризъмът - така е, но още по-вярно, че този парламентаризъм ще я отведе до султан Ердоган. Няма противотежест в турската демокрация.
Идеята, че Ердоган ще се стресне и ще се поправи е наивна.
Или ще пощади или разбере с опозицията, която не подкрепи преврата? Затова и тук свършам - рисковете за Европа и България от ислямизирана до крайност Турция се усилват. Трябва да боравим с реалните факти и реалната политика, а не със собствените си пожелателни виждания.
Следва разправа с военните, нови ограничения на правата и свободите на медиите и гражданите /мерки за сигурност/, натиск срещу опозицията - включително срещу кюрдите - изобщо повече от Ердоган и по-малко от Ататюрк.
Ислямска демокрация е оксиморон.
Много хора от демократично мислещите у нас не направиха разлика между това, което искат и това което става. Щампите с арабските пролети, с майданите се ползват и от нашите опоненти.

Илиян Василев

Анонимен каза...

"В целия Западен свят вече съществуват субверсивни малцинства, които държат насмолени факли и дори се радват на закрилата, гарантирана им от нашата хуманност и чувство за справедливост. Разпространението на техните идеи не може да бъде спряно от нищо друго освен от критическия разум на определена здравомислеща и духовно стабилна прослойка. Но не бива да надценяваме мощта на тази прослойка. Първо, тя се променя в различните страни в зависимост от националния темперамент, влияе се от регионалните особености на общественото възпитание и образование, а освен това се намира под въздействие на неблагоприятни фактори от политическо и икономическо естество.
...
По-разумна аргументация е възможна и перспективна единствено докато емоционалността на дадена ситуация не превишава определен критичен градус. Ако обаче страстите се нажежат и преминат това ниво, разумните доводи губят своята въздействаща сила и биват изместени от лозунги и празни химери. Тоест настъпва своеобразна колективна лудост, която се разраства до психическа епидемия. В това състояние придобиват влияние онези елементи, които при господството на разума са смятани за асоциални и чието съществуване обществото снизходително търпи."

Карл Густав Юнг, 1957 г.

Евгени Черепов

Анонимен каза...

Защо Ердоган спечели? Защото превратът срещу него закъсня с поне 5 години. Ердоган спечели на своя страна духовния клир - джамиите призоваваха хората да излязат за него и те го направиха.

Армията се оказа безсилна срещу народа. А това само показва мощта на пропагандата. Да си вземаме поуки, че и у наше село има много пропаганда, но в друга посока. Да не се окаже, че един ден народът се е вдигнал против нещо разумно...

Георги Драганов

Анонимен каза...

Ако тази нощ преврата в Турция бе успял, този акт можеше днес вече да го определят като "революция" в която здравите сили на армията са възстановили демокрацията, светския характер на държавата и мира. И пак щяха да се веят националните знамена. Победителите не ги съдят. Победените ги убиват. Вместо национални герои, днес участниците са наричани "метежници" и "превратаджии", а Ердоган и хората му - защитници на "парламентаризма" и "демокрацията". "Превратаджиите" пък в Португалия през 1974 г. ги нарекоха "революционери" с "карамфили в пушките", а сваления диктатор Салазар - фашист и убиец... От "осана" до "разпни го" има само една нощ...

Димитрин Вичев

Анонимен каза...

Това, което се случи тази вечер в Турция, ми припомни филма "Да разлаеш кучетата", в който правителствени експерти на САЩ бяха наели холивудски екип, за да инсценират война, с която да отвлекат вниманието от страшна издънка на кандидат президент. Не знам кого е наел Ердоган, но даже изпълнението на военните си беше в стилистиката на турска сапунка с предателства в семейството и изненадваща поява на главния, мустакат герой, въздаващ справедливост. Направо ми домиля, докато четях, че настроената по майчински и за най-изпадналия бежанец Меркел е отказала да разтвори нежни, немски обятия за този клет президент. Дори си го представих после как кръжи със самолета си над Великобритания, а англичаните с типичната си brexit шизофренност се чудят да го пуснат ли, да влезе ли, да излезе ли... Само обръгналите на Наполеон руснаци щяха да му дадат писта за кацане, но той пък не ги пожела. Може би, защото биха прецакали сценария. Не си падам по теории на конспирацията. Иначе бих си задала въпроса как така в две държави, разтърсени от ужасяващи терористични актове, вътрешното разузнаване пак издиша с повече пробойни, отколкото на Титаник. Преди имахме "Рамбо". Сега - геополитика.

Maria Nikolaeva

Анонимен каза...

Преврата в Турция по нещо ми прилича с подпалването на Райхстага. Това е направило впечатление и на някой мои приятели. Тази седмица Ердоган се е срещнал с Путин. Дали не са си поделили някоя близка до тях държава, както навремето Хитлер и Сталин са си поделили Полша?

Пейо Делчев