Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 14 юли 2016 г.

Само истински богат човек като мен, и то богат с най-истински богатства има моралното право да пише книга за забогатяването!



Ognyan Minchev: Притежанието на собственост и на злато е най-безспорен израз на икономическия контрол, който упражняваме върху собствения си живот - и най-категорична гаранция за свободата ни в материалния свят. Притежанието на хартиени пари е една степен по-нисък контрол от наша страна върху материалната ни независимост. Манипулирането на стойността на парите и инфлацията стопяват притежанията ни - освен ако не сме достатъчно компетентни да инвестираме парите си по начин, който дава шансове за съхраняване и увеличаване на стойността им. Сравнително малко хора притежават подобна компетентност. Премахването на парите в брой и пресръщането на финансовите ни решения в абстрактни транзакции онлайн открива епоха на невъзвратима загуба на контрол върху финансовото ни състояние поради липсата на реалистична възможност за мнозинството хора да контролират механизмите, чрез които парите им работят за тях или против тях. Превръщането на парите в абстрактна разменна функция, чрез която се контролират личните решения и избори на индивида представлява невъзвратима загуба на контрол и свобода. Царството на финансовите инструменти и виртуалните пари придобива все по-ясните очертания на анти-утопия, на свят, в който обикновеният човек е все по-пълно зависим от анонимна матрица, изразяваща контрола на една глобална олигархия, която не носи отговорност пред никого.

Кратък мой коментар: Аз пък, бидейки цял живот учител по философия изобщо нямам пари (щото като капак на всичко през всичките тия години си давах заплатата предимно за това да издавам две списания, едно философско и едно за съвременно образование, още продължавам да ги издавам тия списания - пак с хилавата си учителска заплата, без помощ отникъде, разбира се!) и по тази причина, оказва се, за мен няма никаква опасност да си загубя свободата и да изпадна под контрола "на една глобална олигархия, която не носи отговорност пред никого", както предупреждава г-н Минчев.

Ето как успях да си запазя свободата - като се освободих от толкова коварната власт на парите над личността, душата и живота ми. Нима от това излиза, че ония, които се скъсват от работа за да постигнат финансов успех, несъзнавано го правят с оглед на това тъкмо да си загубят... свободата?! Многото пари дали не водят, противно на това което си мисли мнозинството от хората, до малко свобода - щото властта на парите над душата на хората едва ли оставя там място за свободата? Не, не твърдя, че да си беден означава да си свободен, но има нещо такова: Сократ също като мен е бил твърде беден и не се е срамувал от това (освен, може би, само пред жена си, също като мен!).

Преди време почнах да пиша книжка за богатството и за парите, ала я зарязах, щото тъкмо се бях увлякъл по темата и... ме уволниха от училището, в което работех! Сега обаче съдът ме възстанови на работа и ето, пак е ваканция, пак имам възможност да отделя време и да си довърша изследването. Коментарът на г-н Минчев ми даде допълнителен стимул в тази посока.

Две неща ме задължават да продължа размислите си: първо, наскоро се срещнах тук, в Пловдив, с един българин, живеещ в Америка, с когото проведох крайно интересен разговор; този българин се оказа много богат и имам чудесни впечатления за чудните ефекти върху неговата душа на богатството му; второ, съвременните българи са пощурели да забогатяват - ала го правят по възможно най-тъпия начин, те масово абсолютно погрешно си представят как се забогатява! Ами знаете как си представя масовият намислещ българин забогатяването: като луди играят тото и бясно търкат по всяка спирка на автобусите разните там моментни хазартни игри или лотарии! Този финансов идиотизъм у сънародниците ни ме задължава да пиша върху верния, разумния, истинския начин да се забогатява.

Ще каже някой: току-що се оплака, че си беден, пък искаш да пишеш книга за забогатяването, първо забогатей, докажи, че го можеш, пък после си пиши тъпата книга! На това звучащо толкова резонно възражение ще отговоря ето как: ами че аз съм страшно богат човек, направо съм колосално богат, "неприлично богат съм", както казват хората у нас! Да, аз имам несметни богатства! И при това моите богатства са истински, а не мними. Моите богатства са толкова големи, че те не могат да се изразят в парично, в цифрово изражение, те са направо безценни, нямат цена и пр. И по тази причина само истински богат човек като мен, и то богат с най-истински богатства има моралното право да пише книга за забогатяването!

Толкоз по този въпрос. Какви са богатствата ми, защо те не застрашават изобщо свободата ми и прочие - това ще разберете от книгата ми, която наполовина е написана, просто ми трябва малко време и спокойствие за да я довърша.

Хубав ден ви желая засега! Бъдете здрави!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

6 коментара:

Анонимен каза...

Богат си ама дръжки!!!!!!!!!!! Психично болен си!!!!!!!!!!!!!!! Ето това е твоето "истинско богатство"!!!!!!!!!!!!!!! :)))))))))))))))))))))))

Анонимен каза...

Започна насаждането на един измислен страх... Да попитам само - някой може ли точно да ми обясни разликата между парите в брой и парите в банковата сметка с изключение на това, че едните можеш да ги напъхаш в дюшека, да ги заровиш в двора или да си пазариш крадени или забранени вещи?

George Pantev

Анонимен каза...

Нали за това се борихме?

Анонимен каза...

Бе глупак си та дрънкаш... Сега ще ти разкажа две истории...

Което в BG не разбират е едно - че на Запад всеки мисли как да създаде продукт (и продаде), това не са бълхарските празни мечти "да си оправи положението", ок?...

Случи ми се да отида на една вила, бяха я разбили некакви пишлигари, абе наречи ги малоумни бълхарски пезевенци, ОК?...

Но ето ти сега разликата, която ще избликне в руската ти глава кат ручей от истина...

Те хубаво са я разбили, но сядат вътре, пият шампанско, 3-4 бутилки се търкалят, после биpени кутийки (не знам как викате на съвременен бълхарски на алуминиевите - аха, кенчета май....)

Аз искам да им дам вилата си за това, после ще сменя счупения прозорец за $20 ок...

Просто тука отсъства злобата която цари при гламавото полутурско племе бълхари, ти нема как това да го разбереш определено, щото си там потопен в септичната яма на байганьовската омраза...

Теа уроди не искат и не искат да разберат, че света не се мрази като тях...

Второто, дето исках да ти кажа - излизам по планината вчера, харесвам да бродя, бях планинар в BG, очительо...

По едно време в една гора намирам хамак между два бора - полегнах му, и се замислих...

В BG това щеше да се опустоши, изкърти...

Бълхарите мразят всичко, но най-странното е, че не се усещат колко е различен света от тях...

Така беше Елин Пелин = мастия селска, която се подиграва на сенегалеца (прочети разказа) че е... черен??...

Сега мразят Западна Европа като смъртта, а ни прават на улави да им поверваме колко я харесват...

Не ми се занимава повече с простотиите на бае Ганя, това дърво наистина смята че има ум в куфалницата си, прости му Исусе, Вишну и Кришна, ОК?...

АIG си ми тъп ти мой, ОК?...


А. от Австралия

Анонимен каза...

Огнян Минчев обръща внимание на някои отрицателни тенденции у съвременния капитализъм и ако е последователен, Ангел Грънчаров би трябвало да го обяви за агент на КГБ, тъй като всяка критика на капитализма може да е продукт само на КГБ. Както учи А.Г., капитализмът е най-великата система, която им само предимства и няма никакви недостатъци и който твърди нещо друго, е или малоумен, или кагебист.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч кагебисткий пропагандист, избягвай да се изказваш от мое име, говори само от свое име, т.е. от името на КГБ. Аз каквото искам да кажа, ще го кажа сам, така съгласен ли си?