Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 30 юли 2016 г.

Най-после осъзнах главното доказателство за моята доброта, за моето свободолюбие и за моя неоспорим творчески талант




... По тази тема много добре се е изказал Джим Морисон: „Аз имам интерес от въстания, бардаци и хаос. Мисля че точно това е пътят към свободата”.

Това не означава, че всеки аспект на живота ни трябва да бъде потопен в хаос. Понякога е важно, и дори полезно, да си организиран. Но никой няма право да съди хората, които живеят в безредие. Повярвайте: редът е много надценяван.

Хората, в чиито къщи вечно е разхвърляно, не са мързеливи. Те са творчески и смели личности. Здравият смисъл ни подсказва, че чистотата е залог за ефективност и продуктивност, но това не е така.

Безредието не е непременно признак за липса на системност. На много разхвърляната маса или бюро човек може да работи по-ефективно, отколкото на чисто бюро или маса. Разхвърляното бюро не означава, че той работи лошо. Това означава, че той раоти толкова добре, че просто няма време да подрежда.

С други думи, безпорядъкът всъщност може да бъде признак на ефективност, а не на небрежност. Докторът по философия от Университета на Минесота, Кейтлин Вос, доказа чрез изследвания, че хората, които са склонни да разхвърлят наляво и надясно, и да трупат боклук, всъщност са по-творчески и креативни от останалите...

... Безпорядъкът, разбира се, вече отдавна и твърдо се асоциира с творческия гений. Обществото порицава неорганизираността и небрежността, но именно в такива условия са живяли повечето велики умове: Алберт Айнштайн, Алън Тюринг, Роналд Дал. Даже на Джоан Роулинг ѝ е невъзможно да ошета вкъщи. Всички те са стигнали до величието си, независимо от това, че целият им живот е бил пълен хаос.

Изобщо, ако родителите ви са ви наказвали заради нежеланието ви да си подреждате стаята, те са правели грешка. Обществото игнорира скритите предимства на хаоса. Трябва ни смелост, за да махнем с ръка на правилата, и да живеем в творчески безпорядък.

Айнщайн отбелязва: „Ако безпорядъкът на масата означава безпорядък в главата, какво ли трябва да значи празната маса?”.

Творческите хора виждат картината на своя живот в цялост, а не зациклят на отделни детайли. Те вървят заедно с потока, а не плуват срещу течението. Те лесно се адаптират към промените. Те знаят, че времевият ресурс е твърде ограничен, за да го губим за разни скучни неща, като например подреждане и почистване.

Простотата и красотата на живота са по-важни от видимия „успех” и от изкуствената „дисциплинираност”. Страстта е по-добра от скуката.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари: