Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 13 юли 2016 г.

Имаме министър-председател, който не просто е прост, а е агресивно прост!




На международна конференция в София на 8 юни 2012 г. премиерът Борисов съобщи, че България е обявила война на СССР по време на Втората световна война.

Борисов използва този абсурден “пример” за да илюстрира мисълта си какви грешки сме правили, макар да е факт, че България не само не е обявявала война на Съветския съюз, но дори запазва дипломатически отношения с болшевишката империя през цялата война. На 5 септември 1944 г. СССР обявява война на България и я окупира за броени дни без нито един изстрел от българска страна срещу завоевателите.

Демонстрацията на невежество по толкова важен въпрос от страна на премиера Борисов беше премълчана от българските медии. 100 процента. В залата на хотел “Шератон”, където той произнесе злополучното си твърдение, беше пълно с политици, журналисти и прочие важни персони, за които се предполага да знаят елементарната историческа истина. Но никой не реагира - нито на момента, нито след това.

Самотно се озъртах в залата дали някой наоколо няма да се възмути. И си останах в това качество на озъртащия се до ден днешен. Ако имаше някаква реакция на неграмотното му изявление по ключов въпрос от историята Борисов можеше да научи нещо “ново” и да избегне повторението на гафа. Но се доказа, че не просто е сгрешил, а направо си вярва. И повтаря демонстрацията си на невежество. Вчера, четири години по-късно, премиерът на България заявява същото на брифинг пред български репортери в Техеран, цитиран от путинофилския сайт БЛИЦ:

“Разбира се, ние можем да се сбием с всеки. Както сме го показвали в историята, че можем да обявим на половин свят война… Вярно, после може половината територия да ни я няма, но сме го правили – едновременно и на Съветския съюз, и на Щатите, с комшиите – на кой ли не – по време на Втората световна война… Това сме го правили, можем да го направим и сега. Мога да изляза и да кажа, че с флотилия можем да нападнем всеки. Моето желание специално, разбира се народът ако не е съгласен, може да избере друг, аз искам Черно море да е зона, където да пътуват търговски кораби. Да правим бизнес не само с Иран, а с Грузия, с Армения, с цяла Азия…”

На това му се казва рецидивизъм. Да имаме министър-председател, който е не просто прост, а агресивно прост, обявявайки упорито със задна дата (наистина пред “половината свят”) война на СССР, за да нагоди тази измислица към днешното си “миролюбие”, е феномен, с който май може да се похвалим колективно. Защото не само търпим този човек да ни представя пред света, но дори не смеем да го репликираме, както се вижда от рецидивизма на неговото невежество.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

2 коментара:

Анонимен каза...

Благодарете на Борисов. Успя да издъни усилията, които вложиха Президентът и двамата ни министри.

И друг път пак да си вярват фенките му, дето обичат да ни разправят, че говорел едно, ама правел друго. Всъщност бил действал срещу Кремъл, ама говорел по-дипломатичничко. Ей го действие - та дрънка! Обслужващо Москва и с трайни негативни последици за страната ни в евро-атлантическото семейство.

Jenia Georgieva

Анонимен каза...

Грънчаров ще си платиш за обидите, които отправяш към г-н Борисов! Те са съвсем незаслужени. Ти си клеветник. Ти си мерзавец. Заслужаваш много повече от уволнение. Такива низки и подли хора като теб не заслужават да живеят.