Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 9 юли 2016 г.

Поканиха ме да участвам в дискусия на тема "Ролята на учените в обществото"


Днес получих следната покана да участвам в дискусия на тема "Ролята на учените в обществото", организирана от Института за развитие и иновации на образованието и науката (ИРИОН), на която отговорих положително и заявих своя тема; ето и поканата на доц. Г.Маринова, председател на Управителния съвет на ИРИОН, както и моя отговор:

Уважаеми господин Грънчаров,

Като носител на наградата "Георги Марков за хуманизъм" за 2015 г. Ви каним най-учтиво да предложите тема (на изказване или презентация с продължителност десетина минути) за участие в Дискусията за "Ролята на учените в обществото", която ИРИОН организира заедно с д-р Лолита Николова на 08.09.2016 г. от 13.00 до 18.30 часа в зала "Вяра" в Столична библиотека. След 18.30 ще бъдат раздадени наградите наградата "Георги Марков за хуманизъм" за 2016 г. Например ще бъде много интересно да споделите опита си като преподавател по философия на деца от ромски произход, за което сте писал вече в блога си.

Моля изпратете ми тема, по която желаете да вземете отношение в тази дискусия - за да я включа в програмата на събитието, която подготвям.

Искрено ще се радваме да Ви видим отново сред нас на събитието!

Поздрави: Галя Маринова, председател на Управителния съвет на ИРИОН

Здравейте, уважаема госпожо Маринова,

Благодаря Ви много за поканата, за мен темата на дискусията е много интересна и затова бих желал да участвам в нея. Понеже имам напоследък твърде много изследвания, наблюдения и анализи по проекта за непосредствена и практическа реална демократизация на отношенията в нашата училищна общност бих желал да заявя темата:

Защо философията трябва да бъде локомотив на промяната в българското образование?

И като аспект от нея мога да кажа нещичко и за моя опит в преподаването на философия и на ромски деца, за който казвате, че по Ваша преценка би представлявал интерес за участниците в дискусията.

За мен ще е много приятно да участвам в дискусията по толкова важната и добре поставена тема на дискусията!

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров

Освен това се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.