Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 22 август 2016 г.

Димитър Кудоглу, един богат човек - богат на мечти!


Последни отблясъци от наследството, завещано на Пловдив от благодетеля Димитър Кудоглу. Снимка: Костадин Палазов

Един добър човек, Автор: Диляна ДИМИТРОВА

Димитър Кудоглу, дарил на Пловдив изгорелите днес тютюневите складове, навремето вярваше в хората

„Кудоглу“ наричаха пловдивчани най-красивия от тютюневите складове, изгорели тази събота. Пламнали следобеда, сградите озаряваха центъра на Пловдив цяла нощ. Красивата им осанка, олющена през годините, отгледала мъхове, лишеи, храсти и дори дървета по смъкналия се от колелото на времето покрив, грейна ослепително за последно – да ни остави поне този спомен от изящното си и бляскаво минало. За часове огънят превърна в пепел гръмкия им статут „паметници на културата“, даден като специална протекция от държавата. Лепта на милосърдие, прикрита зад коравосърдечие.

Какво е Кудоглу? Кой е Кудоглу, се запитаха мнозина, загледани в огъня. Оказа се един добър човек, направил толкова, колкото братята Евлоги и Христо Георгиеви – но нямал техния късмет дареното от него да остане.


Димитър Петров Кудоглу, 1886 г.

Димитър Кудоглу е българин, роден в гръцкото село Малко Габрово. Негови били навремето изгорелите днес тютюневи складове в близост до Централна гара. Построил ги, а по-късно ги дарил на Пловдив – за да финансират с наема от тях „за вечни времена“ основания от него Дом на благотворителността и народното здраве „Димитър Кудоглу“. Болницата била съборена от местната община през 1973 г., за да бъде разширена пощата в центъра на града, а складовете отдавна не са общински, продавани от ръка на ръка… та да стигнат до огъня в събота, в края на „вечните времена“, непредвиден от мъртвия отдавна меценат. (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари: