Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 27 септември 2016 г.

Моят пределно откровен отговор на тъй съкровения български въпрос "Кога и как ще се оправим?"



Искам да кажа нещо важно по моя преценка, което е добре да се съзнава от колкото се може повече хора. То касае начина, по който можем да направим България нормална, тоест свободна, демократична, просперираща, благоденстваща, добре уредена страна и държава, т.е. свързано е с тъй проклетия въпрос, дето от толкова много години мъчи многострадалната българска душа, а именно въпроса Кога и как ще се оправим?. Забележете, този е правилно поставеният въпрос, аз не питам "Кой ще ни оправи?", както мнозинството от българите сфащат въпроса, а питам по-различно, сами виждате, че има огромна и принципна разлика в начина, по който се поставят двата въпроса.

Аз лично в чутовни и митични оправячи-бабаити не вярвам, въпреки че изобщо не отричам ролята на отделната даровита и активна личност. Но на България са нужни много такива личности, колкото се може повече, а не само една, която да свърши цялата работа, да ни оправи, а пък ний в това време да гледаме сеир и да не си мръдваме даже и малкото пръстче: не, така не стават тия работи! В оправянето на България трябва да участваме много, дори всички българи; е, има и такива, които ще пречат щото на тях е твърде изгодно България да продължава да си стои в положението, което е сега: най-бедна страна в Европейския съюз, с унизени, бездейни и потиснати в мнозинството си хора, нямащи хал-хабер от това що е свобода, хора, които по тази причина само мрънкат и се оплакват, страна с многочислена корумпирана и нагла държавна администрация, която само вреди, пречи и разваля, страна с ужасно беззаконие, с липсващо правосъдие, със страшна организирана престъпност, т.е. мафиотска страна под контрола на ченгетата, т.е. на руско-българската кагебистско-ченгесарска мафия, инак и с една дума казано, страна, която справедливо бива наричана БАНДИТОСТАН или МУТРОЛАНДИЯ. Аз не искам моята страна да продължава вечно да е такава и ето, искам да ви кажа кой е начина, по който можем за кратко време да променим страната и държавата си - и да сложим развитието й на здрава и сигурна основа.

Въпросът, който поставям, изобщо не е лесен: как ний, българите, да променим България - и да я направим нормална страна? Как да отвоюваме страната си от мафията? - спомняте ли си този въпрос, който си поставяхме и много години преди това, примерно в паметните зимни месеци на 1996-97 година? Е, този въпрос си остана в крайна сметка нерешен, дошло е време да го решим. Ето как може да стане това.

България е страна не просто на мафията, а на мафиите, у нас има много и всякакви мафии. Имаме си мафия, дето държи контрола на всяка една сфера на живота. Примерно, имаме си синдикална мафия, да, имаме два синдиката, които поотделно сами по себе си са мафии, т.е. имаме два клана на синдикалната мафия, които са окупирали тази сфера, защитата на нашите професионални интереси и трудови права; на тия мафии и на тия мафиоти изобщо не им пука за вашите права, важното е те да продължават да смучат благинките, дето могат да се изсмучат от тази сфера на живота. Имаме си, примерно, "академична", с извинение, мафия, дето владее сферата на "вишото ни образование", сферата на нашето тъй славно университетско образование и като паразит смуче благинките от тази сфера; имаме си "научна", аслъ, то е правилно да се нарича нàучна, както тази дума я произнасяше другарят ви Тодор Живков, който пък е нещо като бащица на всички нашенски мафии, мутри и прочие; та значи и в нàуката си имаме мафия, тя владее цялата власт и управлява всички благинки (БАН и прочие), иначе казано, по тази причина у нас нямаме наука, а си имаме нàука, разликата е огромна, от земята до небето. Ние нищо истинско си нямаме у нас, а си имаме само ментета, фалшификати, уродливи двойници - помните ли филма "Двойникът" с Тодор Колев от едно време?! Е, там е показана нàучната ни мафия.

Имаме си и медийна мафия, нея всички я знаем, тия хора, с извинение, "журналисти", служат на всички власти, владеят и се разпореждат във всички медии, да не изброявам имената им, щото всички ги знаете; сред тях ченгетата от ДС пак имат челно и водещо място (отличителна черта на всички нашенски мафии е това, че водачите и най-влиятелните им босове са все ченгета от ДС). Имаме си и културна, с извинение, мафия, тя владее нашата социалистическа по духа си култура, изкуството владее също така, примерно изобразителното (Светлин Русев както управляваше социалистическото изобразително изкуство, по досущ същия начин сега управлява и владее и нашето родно "капиталистическо" вече изкуство!).

Още да изброявам ли? Политическа мафия, съдържаща нашия "политически елит", с извинение, имаме ли си? Имаме си. В сферата на бизнеса имаме ли си мафиоти и олигарси? Имаме си, нали така? Два клана имало в нашенската мафия, съобщи ни човек, който е врял и кипял в тия неща, ала му скроиха капан, имам предвид банкера Цветан Василев: единият клан на мафията по неговите думи бил воден от... г-н Премиеро на България Боко Борисов, дето се е разпищолил като турски султан или като руски император във властта (да ме извиняват турските султани че ги сравнявам с него!)! Малее, работата е много сериозна, нали така, загазили сме я здравата, а, какво ще кажеш по този повод и по този въпрос, драги ми тъй благодушни нашенски наблюдателю на катастрофалното положение в свидното ни отечество?

Работата, дето се казва, е дебела. Мафии са всички държавни администрации у нас, администрациите във всички учреждения, образователни, здравеопазващи и прочие, корупцията там е страшна, там лесно не се попада; ний имаме една огромна държавна администрация, някъде към 440 000-а армия от лапачи имаме, които получават огромни заплати и рушвети, ояли са се като плъхове, дето живеят в касапница, нагли са до невъзможност. Те всичко ръководят, курират, надзирават, командват и прочие, те бъркат във всяка каца с мед, пък после си лижат с наслаждение ръцете. Те разпределят и европейските субсидии, Боко Борисов затуй се зафана за политика точно в тоя момент, когато потекоха европейските субсидии, а преди това се кри като плъх, кри се в трудните времена, ала когато дойде време за лапане, мигновено се мушна в политиката, стана народен любимец и сега с хората си лапат като невидели. Туйто, типична нашенска история е тази, какво ще кажете сега?! Или ще кажете, че не лапат, че они са ни много честни и скромни, а, така ли мислите вий, благодушни ми родни наблюдатели на големото лапане?! Значи те са там поради некакви "светли идеали", тъй ли мислите?! Айде де, чак такива малоумници ли сте?! "Тука параходче минава ли?" - нали така се пита когато някой много ни лъже, пък ний искаме да му кажем, че не му верваме? А вий им вервате, така ли? Вервайте си, щом немате капчица акълец у главата!

Тъй, изводът, повтарям, е: яката сме го загазили! Ний сме уж в Европейския съюз, състоящ се предимно от добре уредени, богати, проспериращи, нормални държави, а в същото време в страната ни вилнее мафия, която е досущ същата като руската мафия, а знайно е, че Русия винаги е била страна на тиранията, на безправието, на потресаващата бедност, на ужасната корупция, на престъпността, в нея никога не имало демокрация (с изключение на няколко от "най-лошите елцинови годинки"!), нито свобода, а винаги е имало страшно потисничество спрямо човека и личността. Това е положението. Знаете също, предполагам, че на това основание, щото фактически ни владее, руската държавно-имперска путинистко-кагебистка мафия много страда, че България я "предаде", че измени на нейния интерес, че влезе в ЕС и в НАТО, сега руснаците са се овълчили да ни връщат обратно и официално в сферата на руската имперска експанзия, да ни връщат пак в Евразия; ний не че сме я напущали де, но поне формално влязохме в ЕС и в НАТО, поради което руснаците ни възприемат като страна "хроничен предател" на руските интереси, както се изрази един кремълски политолог съвсем открито, без да му мигне окото. Знаете пък че оня хулиганин Толстой, дето благоволи да се изрази, че руснаците вече половината България са я изкупили и скоро ще изкупят и останалото, сега стана заместник-председател на Думата, т.е. получи висок държавен пост, сигурно го удостоиха с тази чест щото има заслугата да ни натрие носа както се полага, според нормите на руската имперска надменност.

Ще каже някой: е, увлече се, отклони се от темата си! Не, не съм се отклонил. Вървя към целта си. Директно към нея пътувам. Очертавам ви най-правдиво целия контекст, както казват учените хора, без който ще ви се изплъзне точния, верния смисъл. Аз съм учител по философия с дълъг опит и зная добре как следва да се обясняват нещата така, че да ме разбере и последният, очевидно крайно трудно мислещ, напъващ се да мисли човек. Между другото децата и младите у нас много повече разбират и също така могат да разберат - от мнозинството от недобре узрели дърти нашенски български тикви или дини, вътре в които е много червено, както се полага за дините специално, не за тиквите. Ето сега накъде вървя в отговора на въпроси си, не съм го забравил и той е: как да се оправим, как да се отървем от безразделното господство на мафията - на мафиите! - в нашия български живот? А казахме, че мафиите у нас са много, а главната мафия се състои от два клана, бойкоборисовия и другия на Пеевски ли беше? А комунистите нямат своя клан в мафията, те да не са толкова прости че всичко да дадат на милиционерите? Е, чий точно е втория клан е съмнително, но да оставим нещата засега дотук. Да не изпуснем обаче основния въпрос.

Да дам един-два примера за да ме разберете по-лесно. Ето, има сега мафии, дето ви обещават лесно забогатяване и по тази причина вий като олигофрени си давате последните левчета и си купувате "лотарийни билети", надявайки се мигновено да се отървете от мизерията и да прецакате целия останал народ, нали на това се надявате?! И търкате всеки ден като пощурели тия билети, това се прави на всяка спирка, във всяко тото, навсякъде, а пък по телевизора комай непрекъснато ви зомбират да продължавате в малоумието си, давайте си паричките, идиоти, вий друго не заслужавате! Нека да се гаврят над вас, щом ви е толкова акъло! Какво можете да направите ли? Ами можете да резнете квитанциите на тази нагла мафия и да престанете да купувате билетите им! Просто е. Да бе, ще престана аз да купувам билети, а другите ще продължат да купуват, те ща забогатеят, а аз нема да спечеля! Нали така ли мислите, малоумници неедни?! Е, продължавайте да си трошите главите в своето безумие, дето ви е овладяло. Нема да забогатеете, лъжат ви, че ще спечелите! Мафията обаче положително ще забогатее, продължавайте да й давате и последните си стотинки!

Имаш избор: или да продължаваш като другите или да станеш различен и да дадеш пример, че може и иначе да се държи човекът. Че и достойно може да живее човекът: няма да си давам парите на мафията и толкоз! Няма да купувам никакви стоки от тия, дето ме лъжат така нагло. Няма да ги финансирам. Щом аз съм сторил това, щом аз съм им обявил бойкот, и то твърд бойкот, без никаква възможност да се изметна и да се поддам на слабостта си, то работата на тази мафия вече е спукана! Щом като аз направя това нещо значи дните на тази въпросната мафия вече са преброени. Разбира се нищо не ми пречи да разкажа на своите приятели как мисля по този въпрос и да им обясня, че и те имат този избор: или си с мафията, или й правиш пълен и твърд бойкот! Точка! Нека те да си решават. Ти им посей в душата семето на съмнението и на мисленето, пък те да се оправят според акъло си. Ама бъди убедителен като им говориш, с това си направил вече предостатъчно.

Второ, като отидеш в някоя държавна служба и там чиновниците си позволят да се гаврят с теб, недей мълча, ами почвай да водиш отчаяна битка с тяхната арогантност и наглост. Примерно, некой чиновник те изнудва да му платиш подкуп, прави ти номерца за да те подсети да се бръкнеш. И ти трябва да решиш: да платя и да си немам повече главоболия или да почна борба с тоя наглец? Или да бъда добър гражданин, или да се поддам на на властта на мафията? Сам решавай! От теб зависи и едното, и другото. Като ти харесва да подкрепяш мафията и да теглиш под нейната тирания, плащай рушвети, търпи, мърмори, а България, милата, нека да иде на поразия заради такива като тебе! Ако поне малко обичаш България що не направиш нещичко за нея, мама му стара?! Толкова ли е трудно да се държиш като достоен зрял човек и гражданин, дето няма да си позволи на някакъв си там въшлив държавен чиновник да му разкатава майчицата?!

При това трябва да знаеш нещо важно, което ще ти даде кураж: тоя там важен чиновник, дето така високо е вирнал нос, не ти е никакъв началник, той няма власт над теб, нещо повече, той на теб е слуга, а не ти на него, разбираш ли, ти си господарят!!! Да, ти си господарят, а чиновникът ти е слуга, ти понеже плащаш данъци си неговият началник! И помни и това, че е двойна гавра над теб ти да си му фактически началника, а той да те метне така нагло и да се държи така сякаш ти си унизен негов слуга, подчинен и пр., а пък той, видиш ли, ти е господарят! Да има много здраве, но тая гавра аз няма да допусна! И ще се боря: борбата означава да се държиш като достоен човек и добър гражданин. Има си начини да се води тази борба, ще те науча и на това. Не бързай толкова. Но засега трябва да решиш борбата ли избираш или мижитуркането: ти мижиш, той, чиновникът, ти го... турка, това казва тази толкова многозначителна думичка, да ти разясня и нея.

Е, аз за себе си лично отдавна съм избрал борбата и свивам перките на всички самозабравили се чиновници, даже и тия чиновници да са мои непосредствени началници: изобщо не ми пука от нищо, боря се с тях неуморно и всеки ден! Държа се като свободен и достоен човек и като добър гражданин, държа се като демократ, като европеец, който си знае правата и не харизва нито едно свое право на самозабравили се и самозвани глупци, дето си въобразяват, че могат да бъдат мои господари или тирани. Никаква тирания над себе си аз не допускам. И правя всеки ден каквото мога, според силите си, да се демократизира истински общността, от която аз съм част. На работното ми място само това правя, боря се, знаете, за истинска промяна в образователната сфера. По тази причина съм станал нещо като трън в очите на разните му там претенденти да ми бъдат мои тирани. Да имат много здраве от мен, но тая няма да стане никогаш! Точка. Аз безмълвна и всичко понасяща твар няма да бъда.

Вие обаче сами решавайте за себе си. Знайте обаче едно: от теб лично зависи всичко, ти само за себе си отговаряш, сам решавай дали ще застанеш на страната на мафията или ще застанеш на страната на просперитета и достойното бъдеще на България! А България - това са твоите деца и внуци - и техните още неродени деца и внуци. Заради себичността си, заради егоизма си, заради криво разбрания си, заради тъпо разбрания си користен интерес ти искаш ли да обречеш своите деца и внуци и техните неродени още деца и внуци на недостойнство, на мизерия и на безброй унижения?! Ти лично си тарикат, ти си мошеник и мислиш само за себе си, за своето спокойствие и за сигурността си в мижитуркането, така ли?

Прочее, думата "сигурност" е възловата дума в речника на Боко Борисов, вашият премиер, он, милият, се е загрижил за сигурното съществуване на мафията и за запазването на статуквото, при което мафията е наш господар, а пък всичките ние сме нейни жертви и роби. Това е. Избирайте, драги родни тарикати, на коя страна ще застанете! Дойде време да покажете, че можете да мислите и да виждате по-далеч от собствения си сополив нос! А ако продължавате да се инатите и да не щете да мислите - мрете тогава! Щото оня човек, който живее в подлости, в унижения, в недостойнство, той е мъртъв човек, неговото презряно съществуване не заслужава да се нарече живот.

Ако ти самият направиш нужното и подобаващото действие с оглед това господството на нашата арогантна мафия да бъде пресечено, осуетено, торпилирано, блокирано и прочие, то тогава с това господство на мафията над нашия живот вече е свършено. Е, остава още някъде към 3 милиона други българи да сторят същото, но и това ще стане, стига обаче ти самият да си дръзнал да дадеш своя личен пример че това е възможно. Щом дадеш примера си, няма начин и други хора да не те последват. И така за кратко време може да стигнем дотам земята, дето се казва, да почне да пуши и да гори под краката на въпросната арогантна мафия. Няма мафия, няма войска, няма нищо на този свят, което да може да устои на силата на един народ, състоящ се в мнозинството си от свободни и от достойни граждани, това нещо е аксиома, е положение, не нуждаещо се от доказване. Това е истина, която отдавна е доказана - с цялата история на човечеството. Доказана е от логиката на самия живот. Така е - защото иначе не бива да бъде.

Ето, аз лично (ще кажа и това, нищо че е лошо човек себе си да дава за пример, но заради истината съм способен на всякакви жертви!) всеки ден правя нещо господството на мафията върху българското образование да бъде ликвидирано. Водя сам - да, съвсем сам, други засега, които да ме последват, просто няма! - една отчаяна борба за непосредствено и практическо реално демократизиране на отношенията в нашата училищна общност. Повечето колеги около мен ме гледат както се гледа... "полезно изкопаемо", а пък приятелите ми викат: "Ти си луд човек бе, ти си ненормален, нима си мислиш, че точно ти ще оправиш българското образование?! Ало, осъзнай се: точно ти няма да оправиш света!!! Я си стой мирен и кротък, я си гледай кефа, що ти трябват тия главоболия, срещу ръжен не се рита; мирувай - та да си доживуркаме заедно някак до пенсия!". Е, няма да си живуркам, не ми харесва да си живуркам, не за да живурка е роден човек, не за живуркане ни е даден животът! Това нещо аз знам от философията и на него ще остана верен докато дишам.

Вчера си говорим с един мой приятел във Фейсбук, ето малък откъс от нашия дълъг и предълъг разговор по тия въпроси, свързани с моите борби с толкова арогантната българска образователна бюрокрация и мафия:

- ... Впрочем, ти си измислил вече своя начин - да слагаш съчки под казана!

- Да, турям съчки под казана - за да врат другарите в пъклото! :-)

- За тях ти си дяволът! :-)

- Да, не ангел съм, а дявол съм станал! :-) Но с червени дяволи да се бори човек друг начин няма. Да ги оставя на мира тия червени дяволи та да тровят душите на децата безнаказано не мога: става дума за бъдещето на България! Разбираш ли ме: все пак става дума за бъдещето на България!

Това си казахме там между другото. Какво друго тук да добавя, това не казва ли най-главното? В образователната сфера на живота ни пряко, директно става дума тъкмо за бъдещето на България - младите са това бъдеще, нашите деца и внуци са това бъдеще! Родителите ако почнат повече да не се примиряват с дефектите и безобразията в българското образование и започнат да се борят открито с техните носители, с охранителите на плачевното статукво, само тогава образователната сфера у нас ще се промени и то мигновено. Учителите в мнозинството си също е крайно време да осъзнаят, че е в техен интерес да не служат безропотно на своеволията на образователната бюрокрация-мафия, а да се борят за едно ново, качествено различно, съвременно, свободолюбиво и човеколюбиво образование и възпитание на младите. И щом почнат своята борба за истинска промяна, ама не на думи, а на дело, тогава промяната ще стане за съвсем кратко време. Гражданите също не трябва да блеят, а да помагат. Кой с каквото може. А човек може много да помогне - стига да е осъзнал, че няма да се изхаби като направи нещичко. Аман от мързеливци и от безхаберници у Нашенско! Толкова по този въпрос, че ми писна вече да пиша и да говоря!

Спирам дотук. Няма нужда още да се пише или да се говори. Трябва да се работи. Трябва да се действа. Времето на търпенето и на чакането свърши отдавна. Време е за работа! Време е за борба, щото нашата най-насъщна работа е всеки ден да се борим за промяната. Ама истинска, смислена работа и промяна във вярната посока ни е нужна, не някаква друга. Крайно време е ние самите да станем други, различни, истински - и тогава и животът ни ще се промени в желаната посока. И животът, и битието, и бъдещето, и всичко ще се промени. България ще стане каквато трябва да бъде. Ще стане нормална и човечна страна, в която мафиотите не са господари, а са по-ниски от тревата - и си знаят мястото!

Хубав ден! Пък прощавайте ако има нещо, ако някъде в увлечението си съм ви обидил незаслужено. Може пък да не сте точно такива, каквито ви представих. Но и да ви е заболяло някъде, то е за добро. За ваше добро е. И за доброто на децата и на внуците ви е. Бъдете здрави! Опитайте също така и да станете нормални... не боли толкова, колкото ви се чини в момента! :-)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

3 коментара:

Анонимен каза...

Ангеле,на първият ти въпрос отговорът е Н И К О Г А ....!вТОРИЯТ ТИ ВЪПРОС ЩЕ Е ПО ВЕРЕН ТАКА : КОЙ ЩЕ НИ ПОМОГНЕ ДА СЕ ОПРАВИМ ??? и Америка не се оправила сама ,а хилядите и милиони УМНИ ИМИГРАНТИ ДОБРЕ ДОШЛИ ЗА 200-ТА ГОДИНИ В НЕЯ !!!!Ако бяха само нативните Американци живели досега в нея ,още щяха да гонят буфалотата с лъкове и копия...!!!!!!!!

Ще поясня по-ясно !!! Сега България е пълна от 1300 години с нативни българи ,изпълнени със злоба ,зависти омраза един към друг,даже и към роднини...Трябват ви интелигентни ,нови хора, без тези навици и да ви облагородят...Тези нови хора трябва да заместят сегашните "ръководители",работещи на шури-баджаначески принцип...бб и т.н. !!!

Gantcho Motchev

Анонимен каза...

Простак!!!!!!!! За Грънчаров се отнася..........

Анонимен каза...

Отговорът на този сакрален въпрос е следният: рухването на комунизма 1989-1991 беше грандиозна инсценировка на Кремъл, при която режимът фалшифицира, така да се каже, своята смърт. Студената война никога не е свършвала и в нея никога не е имало победители и победени. България, макар и привидно член на ЕС и НАТО, продължава да се контролира от Москва. В момента наблюдаваме истинския сблъсък между Изтока и Запада, (пост)комунизма и демокрацията. Който надделее в този сблъсък, ще властва над света в следващите няколко стотин, ако не няколко хиляди години. А от българите и България не зависи кой знае какво, защото нещата ще се решат основно между САЩ, от една странна, и Русия и Китай, от друга. Все пак ще ми е интересно на коя страна ще застанат българските политици, когато дойде решителният момент, защото от техния избор ще зависи много.