Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 20 септември 2016 г.

Паметникът на Аристотел в Стагира



Паметникът на Аристотел в град Стагира, родния град на ученика на Платон и възпитателя на цар Александър Македонски, именно великият Стагирит.

Снимката ми подари инж. Атанас Атанасов от Пловдив...

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

4 коментара:

Анонимен каза...

Страхотно, един от най-интелигентните хора в историята. Само че за нито една антична личност не може да се напише биография в съвременния смисъл на думата, така и личността на Аристотел е обвеяна с митове и анекдоти и е много спорно какъв е бил той в действителност като морални качества например. Впрочем в древността философията не е била даже толкова теория, а много повече начин на живот – философски начин на живот. Само че различните школи са били на много различни мнения и по отношение на това какъв точно трябва да бъде философският начин на живот.

Анонимен каза...

И той е ходил гол и бос, увит само в един чаршаф.... Философ, какво да го правиш (хи)

Между другото, като ходим в Атон минаваме покрай Стагира и паметника му.

Radomir Parpulov

Анонимен каза...

Впрочем, без да съм го виждал, провидях бъдещия паметник на г-н Грънчаров и му го казах навремето - същият, както на Аристотел, само че с едно дръгливо куче отзад, което го е захапало за хитона (или крачола).

Feodor Ilivanov

Ангел Грънчаров каза...

"Бъдещият паметник на Грънчаров" :-) Размечтах се! :-) Но откривам, че не ща свой паметник даже на гробищата. Само един кръст стига. Кръстът казва всичко за живота на един що-годе честен човек, той е най-точната метафора на живота на един такъв човек.