Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 14 октомври 2016 г.

Тема за размисъл и за обсъждане: дали пък простият родител не е най-големият проблем на българското образование?




Първо, изумително е как може да имаш извънземното самочувствие да наречеш един, ако не и най-великия български поет, "кретен от миналото". Има и вариант това да не е самочувствие, просто тъпотия.

Да обиждаш едно от най-големите светила в българската литература, при положение, че вероятно не можеш да се сетиш и за едно негово (или на когото и да било друг) произведение, е доказателство, че проблемите в българското образование далеч не са там, където ни ги описват.

Хора, които не зачитат или уважават знанието и не го смятат за важно, няма как да предадат на децата си убеждението, че образованието е ценност. Един тулуп, който не може да разбере защо Яворов трябва да бъде изучаван, няма защо да се изненадва, че драгоценният му наследник ще се провали на матурата и не може да върже 2 смислени изречения.

Един тулуп, за който българската литература е "кретения" никога няма да може да възпита деца, убедени, че да учиш, да знаеш и да търсиш е важно. Това е много важна брънка в иначе разнебитената машина на българското образование - родителите.

Защо никой не се запита дали не е възможно именно родителите да са виновни, че учениците, бъдещето на България, са масово неграмотни и незнаещи?

Да, проблем с мотивацията на учителите има. От една страна са ниските заплати. От друга обаче, и тя е съществена, са именно учениците, много от които отиват всяка сутрин на училище като на война - с мисъл да се наложат, да унизят, да демонстрират превъзходство. Защото им е позволено. Системата е такава, а и имат защита. Когато един учител всекидневно бива провокиран или унижаван, няма как да поддържа висока мотивация. Но дори в тази ненормална среда, българските учители (поне повечето от тях), се справят. Отчаяно опитват да си вършат работата и да налеят нещо в 30-те празни глави, които имат срещу себе си.

Стара мъдрост обаче гласи, че на някого насила можеш да му вземеш нещо, но насила не можеш да му дадеш. Така учителите често се удрят в стена от арогантност и непукизъм. Стена, която е станало възможно да се издигне в умовете на днешните младежи именно заради средата, в която са отраснали.

Масово родителите са тези, които не са успяли да възпитат у децата си стремежа към знание и увереността, че това знание е ценност. Как тогава да имаме резултати?

Едно дете, демотивирано, разглезено и слушащо по цял ден как Яворов е тъпак, как в училище се учат само глупости и как и да учиш, все тая, ще прекрачи училищния праг с уважение и желание? (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

7 коментара:

Анонимен каза...

Разбира се, че родителите са важни. Някои сякаш смятат, че семейството няма значение и че единствено учителите са длъжни да възпитават и обучават децата, но това е голяма грешка и напълно несъстоятелно, защото ролята на родителите в дори по-голяма.

Анонимен каза...

Уважаеми г-н Гранчаров,от известно време, от време на време се зачитам в някои от публикациите Ви, в тези които са по смислени и игнорирам тези които са безумни. Мое лично мнение и моя лична позиция. Познавам Ви задочно, Вие сте донякаде интересна личност,обичам да характеризирам хора като Вас които си противоречат. Човек с високо самочуствие за себе си,не търпящ критика,употребяващ изрази като кретен,кретения,толуп и пр. простотии са недостойни да ги употребявате пред нашите деца.И тъй като се запознах с вчерашните постове как се опитвате да разкъсате едно 16г.момче което обича родината си и Вашите последователи го обиждаха с какви ли не гадости, си задавам следния въпрос, Вие имате ли личен "морал и етика" или по точно професионална Етика. Не сте ли се взели твърде на сериозно за да превлечете нечие внимание,по колко Ви плащат за да водите пробългарска пропаганда. Между другото обсъждате ли с последователите си как преподавате в часовете по Психология,какви теми обсъждате,като провокирате 13/14г.,момичета и момчета.Уважаеми последователи на едно от децата ми, Уважавания от мен Ангел Граничаров,преподаваше Психология,гарантирам Ви,че съм грамотен родител, един от любимите ми поети е Пейо Яворов и мога да цитирам доста от стихотворенията му. Та г-н Гранчаров в часовете по психология,задава въпроси от рода колко см. е половия орган в покой и ерекция при момчетата,каква е миризмата на лубрикацията при момичетата. Аз използвам думата лубрикация,г-н Гранчаров,използва жаргонната дума. По колко пъти мастурбират момчетата на денонощие и доста пикантерии,които дори не са за аудиторията със слаби нерви. Уважаеми г-н Гранчаров,не се обърнах към Инспекторат,Министерство на Образованието и Медиите,защото съм себеуважаващ се човек.Но Вие за кой се смятате,че си мислите,че ограмотявате нашите деца,защото ние сме "неграмотни". Не сте ли твърде,циничен, тенденциозен,пристрастен, а донякъде и избиващ своите комплекси човек. За разлика от 16г. момче, Вие и последователи Ви сте били на времето,"чавдарчета,пионерчета,комсомолчета" и какви ли още не,не е за аудиторията Ви,с толкова финни душици.Завършил сте Философия в Санкт Петербург,може би сте заел мястото на някой гений,случайни "момченца" нямаше как да се уредят да учат в СССР. Ако не желаете да получавате подобни постове,направете си групата затворена.

С уважение за най - големия,Философ,Психолог,Политолог и Сексолог.

Kalina Ivanova

Ангел Грънчаров каза...

Другарко Kalina Ivanova, благодаря Ви за "компроматното писмо", което сте съчинила тъй старателно, заслужавате специални поздравления за небивалиците, които Вашето изображение е съчинило и които така великодушно ми приписвате; особено вълнуващи са съчинените от Вас въпроси, които уж съм бил задавал на моите многострадални ученици (около това колко см. бил пениса на момчетата "в покой" и особено този за лубрикацията на вагината при момичетата, заслужавате материална награда за тия въпроси, в които сте вложила доста развинтено въображение за съчиняването им!). Другарко, само дето фантазията Ви говори единствено за Вас самата, за Вашето собствено съзнание, понеже Вие не сте информирана и не знаете, че в моите часове обсъжданията по тъй силно вълнуващите Ви въпроси за секса се водят по модерна методика, която изключва каквато и да било намеса на преподавателя.

Другарко, да не би пък, бидейки "случаен човек", да съм заел тъкмо Вашето място, като съм учил философия в Санкт Петербург - и така да съм лишил нацията ни от един гений на психологията и на прогреса?! Хиляди извинения за това! Бъдете здрава! Продължавайте да пишете свободни съчинения по мой и по нечий друг адрес, компроматно-доносническата литература у нас нищо чудно във Ваше лице да открие своя тъй дълго чакан гений!

Анонимен каза...

Ангеле,ако другарката е написала клевети срещу теб е редно да я повикаш в съда...Ако ли не ние ,твойте приятели и читатели ,можем да го вземем за истина...!

Gantcho Motchev

Ангел Грънчаров каза...

Ганчо, тази другарка е изцяло анонимна, можеш да видиш страницата й; направила си е регистрация само за да плюне връз мен; тъй че не бих могъл да я подведа под отговорност за гнусните й клевети (тя предвидливо е взела мерки спрямо такава една евентуалност!). А дали при това положение е истина или са клевети нейните думи, сами си съдете при това положение, ако искате се доверете на клеветницата, ако искате се доверете на мен, това си е изцяло ваша работа. Не ща да ви кандърдисвам за каквото и да било. Между другото на единственото съдебно дело за клевета, което съм водил до момента, една дама-свидетелка, свидетелстваща в полза на обвинената в клевета страна си позволи да говори подобни небивалици по мой адрес даже и пред съда; говори по тертипа "една жена ми каза", тя съобщи на уважавания съд, че една ученичка, видите ли, била й казала в едно междучасие, че учителят по философия я бил попитал... "какво чувства по време на оргазъм"!!! На което и аз, и съдийката, с едновременна усмивка приехме туй разтърсващо с цинизма си съобщение! Не смятам, че подобни глупости заслужават кой знае какво внимание. Дадени хора са способни на всичко да да оплюят опонента си, човека, който по някакви причини мразят с патологична злоба. Често тия причини са и политически. Много комуноиди са ми насъбрали прекалено много злоба, което и показва, че това, което правя, има своя ефект върху душите им. :-) Което за мен е комплимент. Тогава какъв смисъл има да ги съдя?!

Анонимен каза...

Aнгеле,извинявай,но аз съм далеч от вашата действителност...Реагирах сякаш това се случва в нормална държава...Вече не се питам,как живеете в такава обстановка...Много ми е чуждо и сртанно..Не бих се уважавал ,ако това ще е моето ежедневие...Не бих и намерил сили да уча децата на такива родители..Мутацията ви се задълбочава и няма предел ,където да спре...Аз това го предвидих 24 години преди...Хора ,които ми идват на гости са неадекватни в първите дни от обстановката тук,която е най-нормална,но за тях е зяпане с уста...Дано е разбираемо,че почва да ми е трудно да се изразявам по вашему...Замисли се...ще става и по-...след време напред...!!!

Gantcho Motchev

Ангел Грънчаров каза...

Gantcho, съществуваме някак в тази наша приказна държава, в която всичко е тъкмо наопаки на нормалното. Друга такава държава по света нема, ако не броим Русия, където лудницата е още по-шеметна. Човешкото израждане у нас е страшно. Аз сега описвам нови случки, които илюстрират и показват тази страшна деградация на човещината у нас. Иначе си прав, че ако не реагираме ще става все по-кошмарно. Реагираме някои хора и в резултат комай всички ни мразят. Щото си позволяваме да твърдим, че в нашата българска кочина е мръсно и гнусно. И така че били "очерняли" нашия тъй възхитителен социалистическо-ченгесарско-мутренско-милиционерски рай...