Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 15 октомври 2016 г.

А в образователното министерство получават благодарствени писма от отдавна изкласилите ученици, намерили щастието си в Изпания



ПиЗма оД иЗпания, Автор: Румен БЕЛЧЕВ

Испания за средния българин е страната на маслините, на Барса и на Гошка, отишла там да си изкарва хляба, пък спечелила петдесет милиона от лотарията.

Ще речете – защо обиждате така средния българин? Ето защо.

Насред Добрич, в книжарницата на бившия учител Коста Коларов, приятел на вестника, се продават и учебници втора ръка - за нови парите не стигат. В един хубав ден от опърпан учебник по история изпада ей това листче – писмената работа на десетокласничката Сара.

За по-прегледно – ето го и преписано на чисто, със запазен правопис.

Писмена Работа


Испания в гражданската война
1. Развитие на Изпания до І С. С. В.
2. Разклаштане на монархията - Изпания е концитозна монархия През Септември 1923 г се извършва военен предврад Генерал Примо де ривери. Остановява се воена диктатура има две републикации в Испани
ХІІІ 3. Крал Алфонсо си зима оставка и презема изпания

Само толкова знам госпожо не мога повече


На това отчаяната учителка е написала четворка с два минуса – все пак детето трябва да завърши средно образование. При това – в училището, което го е оставило неграмотно, защото за поредицата образователни реформатори, които се упражниха върху българските деца, бройката в клас бе по-важ­на от грамотността – парите, както знаем, следват ученика. А малкото ученици водят до закриването на самото училище и изпращането на учителите на борсата или, в по-добрия случай – при Гошка, в Испания. Накъдето ще тръгнат и повечето от учениците им веднага, след като преброят до дванайсет през прозорците на абитуриентските лимузини.

Има и по-лош вариант – тъй като и субсидията следва студента, с четворките в дип­ломата си детето да бъде прието в някой от десетките, плачещи за студенти, нацвъкани из страната университети. И един хубав ден да получи тапия за юрист, журналист, библиотекар, учител, защото субсидията, както вече казахме, е по-важна от слънцето и въздуха… И, въоръжено с тая тапия, да отиде да налива в главите на следващите поколения висши истини за живота, да ги учи на правопис, на история, на гражданско поведение… Кой знае – ако се окаже пробивно, може и политическа кариера да направи, общински бюджет да разпределя, а защо не и републикански (извинете – на републикацията).

Ако пък няма амбиции или средства за семестриалните такси, ще си намери някаква работа, ще се ожени, ще си народи дечица – неграмотни като самите си родители. Ще блъска за минимална заплата и ще стърже билетчета с надежда за милион. От време на време при него ще идват разни грамотни люде и ще питат – мили хора, искате ли да си построим атомна централа или не? Или – искате ли да променим конституцията ей така, че ние да крадем по-малко? И неграмотните ще решават проблемите на енергетиката и инициират конституционни (извинете – концитозни) промени, а в останалото време срещу някой лев и малка почерпка с гласуване ще формират парламентарни коалиции. (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

5 коментара:

Анонимен каза...

Щом тази "работа" е оценена на "добра", на какво се поставя оценка "среден" ?! Сигурно на лист с името на ученика и нищо повече или, може би, се пише служебно - нали детето е записано в дневника! И ако това се нарича училище, образование, елементарна култура - здраве му кажи! До къде я докарахме! Навремето е имало неграмотни хора, които не са могли да четат, но, уверен съм, са знаели къде къде повече за Испания, и не само за нея. Страшното е, че това дете Сара, не е някакво изключение, а масово явление, което виждаме навсякъде и на всички нива. Щом министър на културата пише "Збогом", какво остана за другите!

Radomir Parpulov

Ангел Грънчаров каза...

Тройка се пише на ученика служебно само за това, че той един вид е "спонсор" на училището, понеже "парите вървят с детето". С тройка за нищо училището му благодари за това, че е благоволил да ощастливи учителите със своето присъствие в списъка на училището, от който в крайна сметка зависят заплатите на учителите. Учениците знаят това, което обяснява и тяхната арогантност. Мнозинството от тях смятат че са в правото си да не учат и да не знаят нищо, щото, казахме, се възприемат като "спонсори на училището"...

Анонимен каза...

Дотам я докарахме, а после се чудим защо цари такава пълна и масова неграмотност и липса на всякаква възможност за мислене!

Radomir Parpulov

Анонимен каза...

Не се пише Изпания

Ангел Грънчаров каза...

Добро утро! :-) Мерси, че ни казахте, не го знаехме! :-) Вие наистина ли сте толкова проЗт, та още не сте загрял защо авторът е написал така думата "Испания"?! :-)