Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 8 октомври 2016 г.

Умният, т.е. добрият политик трябва да умее да разговаря с различните хора така, че да ги печели, а не да ги отблъсква, той трябва също така да си възпитава избирателите



Райна Йорданова каза: Трайчо Трайков: Аз съм интелигентен и Вие сте интелигентни и затова се разбираме!

Бойко Борисов: Аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме!

Българи у нас и в чужбина, от Вашия вот зависи в коя категория ще се впишете!

Кратък мой коментар: Аз лично мисля, че ако Трайчо Трайков е казал това нещо, е направил грешка: защото простите у нас (пък и не само у нас) имат огромно числено превъзходство. Трябвало е да каже: аз съм интелигентен човек и по тази причина разбирам и простите хора така както дори и самите те помежду си не могат да се разбират. Или нищо не е трябвало да казва по тази щекотлив въпрос, а е трябвало да почне да говори така, че да почне да се харесва и на простите хора.

Между другото простите хора изобщо не трябва да бъдат подценявани. На тях е трудно да им въздейства и да ги спечели интелигентен, умен човек, но един човек ако е наистина интелигентен, той трябва да умее да се разбира и с простите - а не да ги отблъсква. Да, истински интелигентен човек е оня, който не слага граница или не изгражда стена между себе си и простите хора, ами умее да им въздейства така, че те да почнат да поумняват, да почнат да се замислят, трябва да говори с тях така, че да им спечели доверието; за какво му е тази интелигентност ако не съумее да спечели доверието на простите хора?! Как така прост човек като Боко да умее да ги печели, а интелигентният да не може, напротив, трябва тъкмо заради интелигентността си да умее да ги печели още по-ефикасно.

Грешка е направил Трайчо Трайков и тя се дължи на това, че не ме е питал за съвет по този въпрос. Аз цял живот общувам (бидейки учител по философия) с много прости хора (сред учениците си, пък и сред колегите си, сред учителите, да не говорим пък колко много са простите хора сред директорите на училища!) и съм изнамерил сума ти начини да печеля доверието на тия прости хора, да ги предразполагам донякъде да се замислят, да се променят в положителна посока и пр.

Това нещо трябва да го умее и добрия политик, той трябва да възпитава електората си. Но у нас политиците не ни ценят нас, разбиращите хора, и затова правят непростимо груби грешки.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

15 коментара:

Анонимен каза...

Простите хора МРАЗЯТ интелигентните. Това очевидно е в гените ни, защото е описан още от векове този синдром.

Райна Йорданова

Анонимен каза...

Между впрочем, Ангеле,Трайчо не го е казал.

Райна Йорданова

Ангел Грънчаров каза...

Е, чудесно е, че не го е казал. Ако го беше казал, щеше да е голям фал и гаф...

Анонимен каза...

Мислиш, че човек с неговия интелект може да го каже. Той е толкова обран.

Райна Йорданова

Анонимен каза...

Всеки човек прави и може да направи грешки. Няма нито един безгрешен на тази земя... :-)

Ангел Грънчаров каза...

Така е, но въпреки това интелигентният човек трябва да прави и невъзможното да спомага за развитието на простите хора по посока на интелигентността. Трудно е, но не е невъзможно. А за по-интелигентния политик е задължително. Защото при демокрацията мнозинството решава всичко. Заради грешки на интелигентните десни политици допуснахме простаци да овладеят редовия избирател, а той трябваше да бъде владян от тях.

Анонимен каза...

Трайков не го е казал. Важна е идеята. Т.е., ако си представяш, че си интелигентен, гласуваш за Трайчо.

Ангел Грънчаров каза...

Хубаво е все пак Трайчо да изобрети нещо, с което да привлече и хиляди недотам интелигентни хора към себе си. И само тогава той ще е следващият президент на България. Пожелавам му да успее в тази толкова тежка задача, от която обаче зависи крайния му успех!

Анонимен каза...

Не е казал такова нещо Трайчо Трайков. Това беше една находчива шеговита хрумка, пусната и съпроводена с негова снимка, но той такова нещо , естествено, не е изричал.

Jenia Georgieva

Ангел Грънчаров каза...

Страх ме е таваришчите да не подемат темата с оглед да навредят на нашия кандидат. Знаете как умеят да изопачат всичко с оглед да вредят. Затова реагирах така. Да предпазя от такава една евентуалност...

Анонимен каза...

За тоя Трайчо ли става дума, дето днес каза, че би подкрепил кандидатката на ГЕРБ в балотаж? Не, благодаря. За такава маймуна като него няма да гласувам.

Ангел Грънчаров каза...

Анонимната другарка по-горе ще си гласува за другаря Радев. Или за другаря Калфин. Нейният бетонен мозък не може да измисли нещо друго...

Ангел Грънчаров каза...

Простите могат да разберат, да научат. Не те са проблемът на България, а тъпите. Те нито разбират, нито могат да научат. Всъщност те най-много мразят интелигентните и те са подавляващото мнозинство.

Васил Давидов

Ангел Грънчаров каза...

Безнадеждно тъпите и простите в една нация не могат да са мнозинство. Огромната част от тъпите и простите подлежат на култивиране чрез подходящи думи - щото те са жертва на калпавото ни образование. Нашата образователна система е устроена така, че повечето от младите затъпяват вместо да поумняват. Медиите също допринасят за затъпяването на огромни части от нацията. Борбата за достойно бъдеще на България може да бъде успешна само ако ситуацията в образованието и в медиите се промени по коренен начин. Ето тема, по която политиците избягват да говорят.

Анонимен каза...

А за подкрепата му за ГЕРБ нещо няма ли да коментирате? :-)