Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 18 октомври 2016 г.

Г-н Премиеро Боко най-после получи титла, равнозначна със званието на самия таваришч-император Путин-Хуйло Първи!



Orhan Myumyun, цитиран от Jenia Georgieva: Абе й Майката на нацията с това rab f@ck образование... и Бащицата БайОнуй!

ДОБАВКА: Марин Чушков каза: Гледайте интервюто изцяло, за да разберете защо се стигна до Бай Х..!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

5 коментара:

Анонимен каза...

Ако продължава така, има опасност българският политически дебат да деградира до нивото на американския, който бие всички рекорди по цинизъм, примитивизъм и простащина.

Ангел Грънчаров каза...

Другарю кагебисткий пропагандист, нима не смятате, че руският "политически дебат" е ненадминат в туй същото отношение, именно по примитивизъм, цинизъм и простащина?! :-) Как можете да се съмнявате в пълното превъзходство на всичко руско?!

Анонимен каза...

Глупости, в Русия въобще няма видим политически дебат, понеже там всичко както преди 1991 се контролира от КПСС, така че напразни са Вашите опити да ме свържете с КГБ. Вие наивно си мислите, че всеки, който критикува Америка, по презумпция трябва да е ЗА Русия и ОТ КГБ, но това е типичен non sequitur. Само че има и доброжелателна критика, както има и доброжелателни хегемони, каквато е Америка например. В своята история тя е правила и прави грешки, има дори престъпления, но те не са резултат от базисна злонамереност, напротив. Така че Америка в много отношения в велика страна. Но безпристрастният анализ показва, че нейният упадък е неоспорим. Вероятно във военно отношение Русия вече е номер 1 на света, а оръжията в крайна сметка решават всичко, така е устроен светът открай време.

Ангел Грънчаров каза...

Вие сте голям шегаджия, таваришч! :-) Развеселихте ме! Значи Русия вече е номер 1 в света във военно отношение, така ли? "Вероятно" е така, ама това звучи много смешно! Как го постигна като има 2% от световния брутен продукт? А знаете ли колко процента имат САЩ? И защо САЩ да са в упадък, като упадъкът на Русия е толкова изразителен?! :-) Като лъжете, нима мислите, че някой Ви се връзва на лъжите?

Анонимен каза...

Макар че се опитвате да се шегувате, в действителност задавате много сериозни и съдбовни въпроси. И наистина как така Русия вече е по-силна във военно отношение, след като американската икономика, макара и компрометирана от задлъжняване и деиндустриализация, остава много по-голяма от руската, а доларът е световна резервна валута, което позволява на Америка да го печата почти неограничено, което не може да се каже за рублата. Само че светът е устроен по-сложно и не така еднозначно и като философ би трябва да знаете, че близки до ума заключения невинаги са верни. Отговора го дава един американски анализатор, който пише:

„Трябва да си даваме сметка, че бедна страна като Русия не би могла да има такива оръжия и такава ядрена огнева мощ… без абсолютно непоколебима решимост да хване света за гушата.“

И още:

”Нека погледнем само начините, по които се мери силата: в икономически план Русия е много по-слаба от Америка… Но трябва да напомня, че Спарта, икономически изостанала страна, разгромява Атина в Пелопонеската война. Римските селяни разбиват Картаген, макар и Картаген да е бил голяма търговска сила. Ние обичаме да казваме, че „парите са нервът на войната“, но Макиавели ни предупреждава срещу подобен възглед. По-голямата икономическа сила невинаги печели войни, а днес това е още по-валидно, защото хората не разбират ефекта от ядрените оръжия.

Ядрената война не е въпрос на икономическа сила, тъй като за един час можеш да разрушиш икономическата сила и на най-мощната страна на света, като изстреляш ядрени ракети срещу нея. Всъщност дори само една ядрена бомба, взривена в стратосферата, би могла да предизвика електромагнитен импулс в нашата електрическа мрежа, който да парализира икономиката ни… Затова ние не можем да мерим нашата истинска сила чрез финансовата или икономическа ни мощ, дори да приемем, че тази мощ не е компрометирана чрез задлъжняване, което обаче днес е очевиден факт.“

Край на цитата