Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 4 октомври 2016 г.

Българите са натуралисти и в огромното си мнозинство не приемат този тъй неприятен им - и непонятен им при това! - свят на свободата


По повод на моя публикация в блога (виж: Но все пак дръзвам да ви пожелая и това: опитайте поне малко да бъдете... ненормални, опитайте поне малко да бъдете... човеци!) един човек ми заяви, че този "пасквил" бил същинска авантюра, която щяла била да има крайно лоши и непоправими последици за моя имидж, да не говорим за това, че щяла била да влезе даже в моето... "медицинско досие", т.е. щяла била да бъде използвана в мой ущърб като доказателство за това, че съм "крайно неблагонадежден човек", човек, който умее да си създава само врагове, който предизвиква и настройва всички срещу себе си и пр.; този човек, като се опитах да вляза в диалог с него, ми заяви, че не вижда повече смисъл да общува с толкова неразбран и "ненормално емоционален", сиреч, общо взето глупав човек и ме остави, дето се казва, "да си чупя главата"; ето тук откъс от мое ответно писмо до него, което поставя някои, по мое виждане, принципни въпроси, щото аз, за разлика от други хора, не виждам в подобни истории единствено някакви "безполезни чисто личностни дрязги", а намирам в тях и един принципен, ценностен, идеен и дори възпитаващ смисъл; ето, прочетете, убедете се сами:

... А иначе е много подходящ моментът да престанеш да общуваш с мен, да, няма що, това е много подходящ момент! Както и да е, нищо не мога да направя. Пишеш, че се пазиш се да не би да изригна един ден и срещу теб. Интересно е, че не си ме опознал изобщо. Представяш си ме като някакъв тъпанар и догматик, който не се спира пред нищо (Рискувам един ден да изригнеш и срещу мен като заложена от ДС "мина със забавено действие", която да те отклони от избрания ти път.) Вероятно аз съм създал такова впечатление за себе си. Не те коря изобщо. Не съм обаче точно такъв. (Другарката Х. пък безброй пъти ме клеветеше публично, че не съм бил зачитал "чуждите мнения", т.е. представяше ме като пълен олигофрен и глупак, но тя, както е известно, прекалено много ме мразеше.)... За мен обаче е много жалко, че ето, оказва се, истина е това, че двама човека у Нашенско, претендиращи, че са "дясномислещи", по никой начин не могат да се сработят и да не се сджафкат в крайна сметка, пък било то и за едното нищо.

Е, загубих делото. Най-вероятно, нищо чудно, да се окаже, че няма смисъл да завеждам дело в Страсбург. Ще ида да се консултирам тия дни в кантората на Екимджиев, ще си дам 80-те лева за консултацията и то само за да видя дали дали има правно издигнат човек у нас, който да може да разбере унизителността на моето положение, в което съм в момента - и то само защото дръзнах да си защитя личното достойнство. И в резултат съм обруган като лош и неразбран човек от всички, в това число и от хора, които смятах за приятели. Повечето пък мълчат щото ме смятат за луд. Враговете ми нека да тържествуват. Когато такива луди като мен млъкнат, в България най-после ще се възцари тъй дългочаканата пълна идилия...

Очевидно всички искат да замълча завинаги. И да престана да ги дразня. Аз, вижда се, дразня всички. Даже и тия, дето казват, че били загрижени за мен или пък ме били ценели. Е, докато съм жив ще се наложи да понасяте присъствието ми. Имам чувството, че ако замълча завинаги, много народ ще е доволен от това. В разноликата компания на тия, дето се радват, че най-сетне съм замълчал и съм ги отървал от присъствието си, оглавявана примерно от другарката У (а може би дори и от кумира й Боко, щот аз и него не подминавам в критиките си!?) ще се наредят, предполагам, и такива като теб.

Навършват се 9 пълни години от създаването на блога ми. Блогът ми има: публикувани коментари 34393; публикации 16800 (да, в този блог съм публикувал шестнадесет хиляди и осемстотин пъти, шестнадесет хиляди и осемстотин пъти текста съм написал!!!); последователите на блога са 166. Десета година пиша всекидневно какви ли не анализи, текстови и видео, коментирах, заявявам позицията си, воювам за неща, които смятам за свети. Правех и правя това, което смятам за редно, ползвайки се от свои човешки и конституционни права. С писането си не търся нито келепир някакъв, нито някаква файда. Забележи, има луди хора като мен, които изобщо не мислят за файдата, за келепира, за ползата, за облагите.

Да, има и такова луди хора на този свят. Малко сме, но ни има. Вярно, пречим на всички, ядосваме всички, но ни има. Ние сме странници, жители сме на един друг, духовен свят, чиито закони са противоположни на законите на тукашния материален свят. Ние сме гости тук, във вашия свят. Нещо като пришълци сме. Затова в очите на всички негови жители изглеждаме и неприятни натрапници, и лоши хора, и луди, и откачени, и жалки. Има според Кант две царства: царство на необходимостта (природен, материален свят) и царство на свободата (човешки свят). Българите обаче, излиза, са натуралисти и в мнозинството си не приемат този тъй неприятен им и непонятен при това свят на свободата. Затова в техните очи такива като мен са толкова дразнещи и абсурдни. Затова толкова много хора ни възприемат като врагове на идилията. За пояснение ти го казвам.

Затова за благодарност толкова много хора ме плюха, обявяваха ме за враг какви ли не хора, гавриха се с мен, гониха ме, уволняваха ме, станах трън в очите на сума ти народ. И ето, сега и приятелите ми ме призовават да замълча - сакън да не обидя някакво прокурорско величие. Сакън да не би ТЕЛК да не ми впише в досието, че съм подъл човек, който заради фанатизма си публикува "поверителна информация"! Сакън, бившият началстващ прокурор-следовател Давчев да не ми се ядоса, че съм бил писал в блога нещо, което го било компрометирало! И трябвало да почвам още отсега, предварително, да треперя от неговия "божествен" гняв. Щото аз съм нищожна гнида, която трябва да мълчи, а той е величие, така ли?

Според мен е крайно време да се разделим с това мислене. Ето, затова пиша своите "пасквили". Да помогна на повече хора да разберат някои прости истини, без които животът ни се превръща в кошмара, в който вече се е превърнал. Ако не беше за това, отдавна щях да бях млъкнал. Но като човек и като философ органично не приемам свят, в който има самозвани господари, пред които ний, гнидите, трябва да мълчим, да треперим и да им се лезим - белким ги омилостивим. Не очаквай от мен подобно поведение.

Не ща да те убеждавам в нищо. Пиша тия неща ей-така, по-скоро за себе си. Ти си мисли както искаш. Щом ме възприемаш като лош, несговорчив, т.е. глупав човек, с фанатични и догматични наклонности, който е дотолкова луд, че само постоянно си вреди на личния интерес, твоя си работа. Въпрос на възприятие е това.

Хубав ден!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

7 коментара:

Анонимен каза...

От цялата работа поне едно вярно нещо казахте - че сте "нищожна гнида". Продължавайте да се себепознавате! Успех!

Анонимен каза...

На какво се базира генерализацията, че българите в огромното си мнозинство не приемали свободата?

Ангел Грънчаров каза...

Безброй доказателства, таваришч, има в този посока и аз лично ги давам всеки ден. Най-важното е: ако не беше истина това, че мнозинството от българите хал-хабер си нямат от това що е свобода, то България щеше да бъде съвършено друга, истински демократична, богата, просперираща страна, в която живеят доволни и сигурни за бъдещето си хора; сега България е най-бедна в ЕС...

Анонимен каза...

Да се надяваме, че скоро изобщо няма да е в ЕС.

Анонимен каза...

Типичен пример за non sequitur. Не ви ли е минавала някога през ума мисълта, че България е в незадоволително състояние, понеже е в сферата на влияние на „непреодолима външна сила“ (Русия)? Но Вие явно си имате няколко любими аксиоми, от които никога няма да се откажете, никога няма да можете да погледнете света от друг, различен ъгъл. Една от тези аксиоми гласи, че българите са най-големите изроди на света и каквото и да правите и пишете, рано или късно се връщате към нея. Всъщност с това до голяма степен се изчерпва съдържанието на Вашия блог: свободата е велико нещо, другите народи я познават и ценят, но българите са идиоти и такива ще си останат.

Опитайте поне малко да се освободите от това ограничено мислене и манталитет.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, Вие живеете в конспиративно-кагебетски свят, който няма нищо общо с реалния. Изхождайки от това се опитвате да ми приписвате идиотски тези, които изобщо не сами минали и няма как да ми минат през ума, щото аз обитавам друго културно пространство. Изглежда се озлобихте спрямо мен по причина на това, че поради интелектуален и ценностен дефицит не Ви се удава да вникнете в моите идеи, не успявате да постигнете верния им смисъл (всичко във Вашата крива оптика Ви изглежда неизбежно съвсем криво!), и на тази база хептен изпуснахте контрола над изявите си в блога ми. Разбира се, че Вашите изтъркани и плоски кагебистки тези за мен са съвсем незадоволителни. Казах, Вие живеете в илюзорен свят, нямащ нищо общо с реалния. Съзнанието Ви е на нивото някъде да комунистическо-ченгесарска догматика от 60-те или 70-те години на миналия век. Доста Ви е забавено развитието. Робувате на все същите догми...

Ангел Грънчаров каза...

"Да се надяваме, че скоро изобщо няма да е в ЕС."

Надявайте се! Вие още се надявате в "пълната победа на комунизма по цялото земно кълбо", ала още много ще имате да почакате докато тази Ваша тъпа надежда се сбъдне!!! След 100 милиона години даже комунизмът няма да ощастливи човечеството, дарагой таваришч! :-)