Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 1 октомври 2016 г.

Ситуацията в нашенските родни "университетски" дюкяни също е плачевна...



Коментар на Ognyan Minchev във Фейсбук:

Състоянието на свободно падане във висшето ни образование ще продължи ако не се осъзнаят ограниченията и възможностите, които имаме за да решим тази проблемна ситуация. Демографската криза е само един от проблемите. Един випуск от около 60 - 70 000 абитуриенти не може да осигури препитание и развитие на 54 университета, регистрирани понастоящем в България. Преди всичко голямата част от тях са "университети" в кавички. Това са фирми, упражняващи разновидност на хазартни игри - бинго без данъци. Влизането в "университета" се купува, изпитите се купуват, дипломите се купуват. Купува се евтино и безнаказано.

Сериозните академични институции - не повече от 10-15 на брой - също практикуват "игра с нулев резултат". Те се състезават за мършавите държавни субсидии и се конкурират за намаляващите ресурси на платеното обучение. Повечето младежи, които имат акъл и/или пари, разбира се, предпочитат да учат в чужбина. Тези, които остават все по-лесно влизат там, където желаят или - ако нямат интелекта и подготовката за това - са в състояние да си купят от някой "университетски" дюкян дипломата, която им е необходима за да станат държавни чиновници. Придобиването на висше образование се превръща в една все по-инструментална цел, която има малко общо със знанието и с развитието на специфична професионална компетентност.

Мерките за изход от този порочен кръг на обнищяване на университетското образование са предмет на специално изградени стратегии - на държавата, на университетите (истинските) и на целеполагането в предходната фаза на средното образование. (Прочети ЦЕЛИЯ ТЕКСТ >>>)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: