Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 11 октомври 2016 г.

Лек размисъл над актуалния лозунг "България над всичко: бежанците вън!"



Нямам нищо против сънародниците ни, които емигрираха да живеят и да работят в нормални страни, напълно ги разбирам и изобщо не мога да си позволя да ги съдя за нещо. Аз също съм желаел в отделни моменти да сторя същото като тях. Нещо ме е спряло все пак. Може би собствената ми инертност, страха ми пред свободата, нерешителността, интровертният ми характер, не знам какво точно ме възпря и аз да не съм в някоя друга страна. Останах си в България, а 3 милиона сънародници я напуснаха.

И се питам понякога обаче: а какво щеше да стане с България и ако тия, дето все пак останахме, я бяхме напуснали в преследването на своята жажда за нормален и човешки живот? Ако всичките се бяхме вдигнали да заминем - какво щеше да остане от България?! Щяха да останат само старците и като измрат и те България вече няма да я има.

Ще ни признае ли някой някога заслугата на тия, дето останахме, че благодарение на нас, дето останахме, България все пак още я има?! Ние май платихме най-тежката цена, преживяхме какво ли не, но ето, в замяна на това България още я има. Вярно, не успяхме да направим страната си нормална и човешка, завладяха я мутрите, ченгетата и милиционерите, но още я има все пак. Можем да я запазим и дори да я променим в желаната посока. Но най-важното е спасено: България още я има. И за това нещо спомогнахме и ние.

А "външните българи" и те помагат с каквото могат. Пращат пари на своите си тука, инвестират, помагат с други неща, съпричастни са, не са забравили България... тъй че моля да не приемете думите ми плоско... че искам да противопоставям и да настройвам тукашни и външни българи, не, не ми е тази мисълта.

И още нещо, мисля, че е важно:

Ние сме страна, която беше напусната от поне 3 милиона свои граждани, три милиона българи се скитат често немили-недраги из чужди страни, те са емигранти, а преди това са били нещо като бежанци, нали така? Е, повечето от тях, да предположим, са приети и са успели да се вградят в съответните общества.

И в същото време сме в страна, в която въпреки горния факт мнозинството от народа не желаят в никакъв случай да приемат в страната си чужденци, емигранти, бежанци, ето, масово се протестира по този повод къде ли не вече. Как се връзват тези два факта?

Като е за нас да емигрираме в чужди страни може, ала за други хора да емигрират у нас не може, така ли?! Я се напънете малко да осмислите какво казвате?! Като за нас може, защо и за тях да не може?! Мислете де! Напъвайте се! Давайте още по-яко да мислите, да видим дали ще се получи?!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

9 коментара:

Анонимен каза...

Тук има голямо объркване и неразбиране на проблематиката.

Първо, българите, които след 1989 живеят и работят извън България, не са бежанци, емигранти или гастарбайтери, понеже ЕС е единно икономическо (и всякакво) пространство има свобода на придвижването, също както вътре в рамките на държавите. Иначе по тази логика преселниците от Долна баня в Пловдив например също биха били емигранти. Това е един съвсем нормален процес на вътрешна миграция вътре в отделните страни и ЕС като цяло. Между другите от бившата ГДР в стара Западна Германия след 1989 се преселиха над 2 милиона души, по Вашата логика - емигранти.

Второ, идващите в Европа сега имигранти са от друг културен кръг. Техният безконтролен прием е най-сигурният начин да се разрушат еверопейската идентичност, култура и цивилизация – както става в късната античност с Римската империя. Стара Западна Европа в този смисъл води самоубийствена политика и източноевропейците в това отношение са запазили по-силен инстинкт за самосъхранение и по-висока политическа култура. Впрочем питайте българите дали биха приели имигранти германци, французи или англичани и ще видите, че в този случай те биха проявили – и проявяват - голяма гостоприемност. Но да се иска днес от България особено предвид нейната история - турско робство и т.н. - да приема масово мюсюлмани, е безумие.

Трето, повечето от имигрантите даже не са бежанци, те са икономически емигранти. При това тяхната цел не е толкова да работят в Европа, колкото да се ползват от нейните социални придобивки. Вие явно не знаете положението в бежанските центрове в България. Тези бежанци в България вече са доволни, понеже тук имат стандарт на живота, за който не са можели да мечтаят в своите страни – храна и подслон – и те не биха имали нищо против да се пенсионират в България, а ако им се отдаде възможност, биха отишли в стара Западна Европа, защото социалните помощи там са още по-големи. Но и България им стига.
Четвърто, внимавайте с цифрите и числата, защото иначе скоро ще прочетем, че след 1989 поне 10 милиона са напуснали България. Всъщност никой не знае точната цифра, още повече че тук има голямо текучество – едни заминават, други се връщат, трети са сезонни работници и т.н.

Пето, ако трябва да говорим в прав текст – комунистите отвориха границите след 1989 не движени от хуманни мотиви, а най-вече, за да овладеят Западна Европа и нейните институции чрез своите агенти и агенти на влиянието. Преди 1989 за тях беше много по-трудно да влияят на Западна Европа, а сега под маската на работници, бизнесмени, студенти, артисти и т.н. това за тях е много по-лесно.

Шесто, България я няма след 1944. Сегашна България не е приемник и продължение на старата българска държава. Тя е болшевишка територия, създаваща илюзия за държава, и част от световната комунистическата инфраструктура. ТАМ, КЪДЕТО КОМУНИСТИТЕ ВЛЯЗАТ, ТЕ ВЕЧЕ НИКОГА НЕ ИЗЛИЗАТ.

Седмо, предвид задаващата се Трета световна война, която може да избухне всеки момент, е лудост се мисли за стандарт и материални придобивки. Трябва да се мисли за ГОЛОТО ФИЗИЧЕСКО ОЦЕЛАВАНЕ и Европа като цяло вече не е добро място за живеене. Време е да се бяга в Южна Америка, Африка или Нова Зеландия.

Анонимен каза...

Дали милееш за България и работиш за нейния просперитет не зависи от това къде по света живееш. :)

Aleksandar Malinov

Анонимен каза...

С това че сме тук, само удължихме агонията на страната си. Тези който са на вънка докато имат родители все още живи ще обиклят и ще пращат пари. След нас не виждам никакво спасение. Дано греша,надеждата все пак умира последна.

Любчо Чорбаджийски

Анонимен каза...

Това че останахме тук означава единствено, че сме някакви мазохисти, които хем нямат смелост да заминат, хем позволяват всички безобразия, които се случват тук. България отдавна вече не е държава, а територия! А и масовото изселване на хората продължава, така че не е далеч времето когато ще се обезлюди. Жалко, но е факт.

Мария Емил

Анонимен каза...

Признаваме заслугата ви и ви се възхищаваме!

Ana Po

Анонимен каза...

А като остана,какво стана с България...???

Gantcho Motchev

Анонимен каза...

Аз пък си мисля, че благодарение на глобализацията, България ще стане едно нормално място за работа и живот.
Моите деца искат да се приберат и аз се радвам за тях! Но те ще се образоват в САЩ, за да могат да имат самочувствието и знанията да си отстояват заплатата, за която ще работят, да се научат на дисциплина и на отговорност!
Ниското самочувствие и рушветчийството за щяло и не щяло са голям проблем в България!

Siana Stefanova

Анонимен каза...

Измерение уровня международной миграции это очень сложный вопрос, так как в современном мире население очень мобильно, и как правило, в большинстве стран не существует обязательного уведомления о том что человек покидает страну. Также, очень много людей которые проводят время в более чем одной стране, и имеют гражданство нескольких стран.
Из России уезжает сейчас примерно 0,03-0,04 процента населения в год. Это меньше, чем уезжает из большинства стран мира, включая США и Евросоюз.

Между тем, в 2015 году нью-йоркский новостной портал «Бизнес Инсайдер» признал Россию одной из лучших стран для переезда. В рейтинге Россия заняла 17-е место, сильно опередив Штаты и большую часть европейских стран. Россия обеспечила себе хорошие позиции за счёт доброжелательного социального окружения, возможности заводить друзей, хорошей еды, прекрасных развлечениях, качественного образования и крепкой экономики.

Согласно опросу Gallup, число желающих уехать из России в 2008 году составляло 17 %. Для сравнения, из Германии и Великобритании хотели тогда уехать по 27 % опрошенных. При этом надо учесть, что к настоящему времени ситуация в Европе сильно ухудшилась. Так, согласно данным Evening Standart, около 65 % молодых британцев думают о том, чтобы уехать из Великобритании, а 52 % всерьез планируют переезд.

Анонимен каза...

Пребирай се при кота 👅👅👅