Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 8 октомври 2016 г.

Ученик от ПГЕЕ: Мисля, че в образованието трябва да има огромна глобална реформа!



Получих на имейла следното писмо от мой ученик. Пише ми за важни неща и то по великолепен начин, по тази причина си позволявам да публикувам писмото му заедно с моя отговор до него. Понеже не съм взел съгласието му за това, се налага да изтрия (да скрия) името му; ето какво ми пише този мислещ млад човек:

Айнщайн веднъж е казал "Всеки е гениален по свой собствен начин".

Ако оценявате една риба по способността да се катери по дърво, тя цял живот ще живее в лъжа, че е глупава или тъпа. Така прави и училището. От хора с големи възможности и потенциали прави глупави роботи, научени да работят, нима намират това за смешно?! А мислят ли за милионите деца като тази риба?! Например ако не са добри в математиката, а в рисуването, те им се присмиват и им казват, че са тъпи и нищо няма да стане от тях. И те започват да вярват, че са безполезни и се отказват от таланта си - и стават поредните работни машини.

Главната причина за това е, че нищо в системата не се променя. Например ако трябва да сравняваме сегашен модерен телефон с телефон от преди 50 години се оказва, че сегашният е много по-напреднал: защото през годините са се правели опити за подобрение и е бивал променян хиляди пъти; същото важи и за колите. И в крайна сметка се оказва, че всичко се е променяло освен най-големият фактор за развитие: образователната система. И ако трябва да сравните системата сега и системата преди 50 години ще видите ужасяващ застой без развитие и напредък.

Не казвам, че математиката трябва да бъде по-малко важна от рисуването или пеенето, но нека не казваме на други таланти, които не са добри в определен предмет, че нищо няма да стане от тях и че са безполезни. Всеки има свои собствени интереси и образователната система би трябвало да насърчава таланта и креативността на всяко дете - вместо да го кара насила да работи и да прави нещо, за което не е родено. А на всичкото отгоре и да го съди че е безполезен - и че нищо нямало да стане от него.

Това ми е мнението за образователната система. И мисля, че би трябвало да има огромна глобална реформа; след това нещата може и да започнат да се подобряват.

И.К. - ученик от Х... клас в ПГЕЕ Пловдив

Здравейте,

Напълно съм съгласен с това, което пишете. Точно така е, самата истина е това, което казвате, аз мисля по същия начин. Необходима е основна промяна на образователната система, тя трябва да се промени из основи - понеже е основно сгрешена, сгрешена е в основите си. Радвам се, че сте осъзнал всичко това и че имате смелостта да го кажете.

В тази връзка искам да Ви предложа да ми бъдете събеседник във воденото от мен предаване по Пловдивската обществена телевизия, то се нарича "На Агората с философа Ангел Грънчаров" и се излъчва всеки четвъртък от 11 часа (ако в това време сте на училище, ще уредим да Ви извинят отсъствието). (Ето тук, Архив на предаването "На Агората с философа Ангел Грънчаров" по Пловдивската обществена телевизия можете да видите запис на някое предаване, има и много такива на тема образование, събрал съм на това място всички досега излъчени предавания.) И друг път в него съм канил мислещи млади хора, идеята ми е хората да разберат, че не е истина това, което много хора си мислят за младите, а именно, че "нищо не става от тях", че са апатични, несериозни, тъпи и прочие. Много е хубаво да почне да се чува гласът на младите. Аз лично смятам, че вие, младите, ще промените България - и ще я направите каквато трябва да бъде. Във вас, младите хора, е цялата надежда. И ние, по-старите, ще помагаме с каквото можем, но основната работа по промяната ще свършите вие.

А за това как аз виждам проблемите в образованието можете да разгледате някои от моите книги на тази тема, ще ги намерите ето тук: За студенти, ученици и всички интересуващи се. Съветвам Ви да прелистите и да се зачетете тук-там примерно в книгите със следните заглавия:

Ние не сме тухли в стената! (Есета за освобождаващото образование)
ИДЕИ ЗА ЕДНА НОВА ФИЛОСОФИЯ И СТРАТЕГИЯ НА ОБРАЗОВАНИЕТО В БЪЛГАРИЯ
Изследвания върху състоянието на нравите в едно училище (В контекста на общата ситуация на българския живот)
Изкуството да си учител
Експеримент по свобода
ПРОМЯНАТА В ОБРАЗОВАНИЕТО (Как се прави демократично училище?)
Реформа на НЕобразованието

Не е нужно да ги четете, просто ги разлистете и разгледайте, тук-там може и да прочетете нещо, което Ви заинтересува - и ще се убедите, че те сте сам в своето разбиране за състоянието на образованието..

А за участието Ви в предаването по телевизията трябва да получите съгласието на своите родители, питайте ги за това нещо. Ще гледам да уредя в същото предаване да участва и друг ученик, да сте двама и да ви е по-леко. Не се притеснявайте, ще се справите, важното е, че имате какво да кажете.

Ами това е. Пишете и друг път ако искате, по каквито въпроси Ви вълнуват. Учим такъв предмет, че можем да обсъждаме какви ли не проблеми - и в час, и в интернет. И други ученици ми пишат често, и сегашни, и такива, на които съм преподавал преди години. В училището има отдавна създаден Дискусионен клуб, в него също обсъждаме всякакви интересни въпроси, заповядайте, идвайте и в него. Обявата за неговите сбирки се слага на стъклената врата на втория етаж, на коридора, където са кабинетите, от страната на кабинет 1201. Обикновено сбирките са в сряда, в 12 часа. (Ако имате час по това време, но желаете да дойдете в клуба, може да се уреди въпроса - като разговаряте с преподавателя по съответния предмет.)

Хубав ден!

С поздрав: Ангел Грънчаров

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

4 коментара:

Анонимен каза...

Ще ти пиша за твойто съдебно решение, не мога да отмина тоя факт... Ще плювам, така да се каже и ще съм прав, но ква полза ще има??...

Споделих го с няколко души тука на Запад бълхари, всички казаха, че звучи средновековно, трудно разбират тоя витиеват фарфароновски език, а са съвременни хора, още не са забравили езика, макар и дълго време в чужбина...

Има нещо ненормално в цялото решение, не си ти ненормалния, а те...

Престани да се самообиждаш, кой ще те чуе, това подло полутурско племе ли?

На 36-ти...


А. от Австралия

Анонимен каза...

Ми що тогава го затвориха малоумните червени гадове ако е бил здрав? Брат ти Солженицин ли е?... А ти?...

И стига ми заеква с твойте клишета комунизъм, отдавна ти показах мутантите на Запад - комунистите са и тука, пълно е около мен, е, не пълно, по моя преценка са около 20%, останалото е индиферентна (равнодушна) маса...

Много голямо разочарование ще получиш на Запад (както и аз) когато видиш тука старите муцуни, които ни тормозеха в BG...

Просто системата тука им е сложила оглавник на шията, но те са същите гадини...

Ето пример, жена и мъж:

Тя вика, уморена от "безумието" на хората в офиса (а тя е тъпа като задник, комплимент й правя в момента), и вика тоя урод: Ах, защо не мога да убивам хора...

Викам й, защото не си се родила близо да Аушвиц, ОК...

А оня идиот един ден ми вика: Мразя, готов съм да беся хора, десетки бих обесил...

Викам си, ееех Мирчо Спасов и Гогов, ех...

Нема как да чуеш тия неща в Тутраканова Абстралия, кво да те праа, прос си кат налъм, учил в Русия НЕМСКИ философи... на руски???

Че що така бpе пезевенк, егати, не ги ли научи как да праат черешово топче?

Не искам да те нападам злобно, няма за какво, ние сме близки по мислене, но липсва едно нещо - опита ти на Запад...

Може би имаш добра жена, може би изпусна момента да емигрираш...

То не е лесно, като раждане е...

Аз бях много омерзен от бълхарите и един ден ги проклех - викам, ей изроди, ще ви напусна, това да го знаете от мен...

Видях насреща си едни каменни безмозъчни лица...

Викам си, абе що се занимаваш с теа...

Скоро след това емигрирах...

Слава на Бога да кажа, не се сещам за друго в момента...

Философик си ми ти мамин...

А. от Австралия

Анонимен каза...

Сега разбра ли защо избягах от BG?...

Защото “хората” там са ненормални...

Ти постоянно казваш същото, но с други думи...

С тeх нищо не мое да се прaви - ни работа (опази Боже как ще оплескат), ни брак, ни нищо... Те не стават за нищо...

Чудо е че BG съществува още и то е благодарение на Русия, тя си пази малоумното отроче...

Иначе Турция ще ви лапне за два дена и разсели у Диарбекир както правеше години наред с кюрдите...

Кюрдите оцеляха и досега, но сополивите префърцунени кат задник бълхари с космодиск и бързи кредити наистина немат шанс за оцеляване, немат шанс...

Да живей Русия, наша опора, как беше по Вазов... Казал го е човека за тъпоумните си наследници...

А. от Австралия

Анонимен каза...

Жалко е, че дори след това прекрасно писмо на ваш ученик, вие отново започвета с търгашеските си цели - купете ми книгите, та купете ми книгите! Грозна гледка.