Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 9 ноември 2016 г.

Ето за какво американците избраха Тръмп



Прилича ли ви тази негова програма на онова, което навремето обещаваше Роналд Рейгън?

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

6 коментара:

Анонимен каза...

Не се чудете защо американците избраха Тръмп! Кога ще чуем такова говорене от нашите "мухльовци", които се крият и бягат от дебат? Аз чух такова говорене от един кандидат- Трайчо, който, разбира се, не го избраха! Няма как да го изберат! Ако давахме властта на хора, като тези двамата на клипа, отдавна да сме станали като САЩ ! Представям си Цеца или Генерала, или И. Йотова на среща с Тръмп или Клинтън - ще изглеждат като мръсна салфетка в ръцете им! И такива ще бъдат в действителност, защото се иска характер, иска се смелост, лидерски умения, независимост, решителност, ораторство, за да си Президент от световна величина! В България властта се подарява на възможно най-големите келеши, и после се питаме защо нещата не се получават! Ами в политиката си има закони, които ние не спазваме, въобще светът си има уредба и за бездарниците е отредено последното място, не първото!

Марин Чушков

Анонимен каза...

Повечето хора не осъзнават, че това не бяха поредните избори, а най-ключовият вот в историята на САЩ - и света. Има известни паралели между Тръмп и Рейгън, но Америка е радикално променена от онова време насам, самият Тръмп каза, че сегашната американска политическа класа е радикално корумпирана и трябва да бъде изметена и това е така. Освен това Америка е много по-деморализирана, отколкото 1981, радикално отслабена икономически, политически и военно и силно поляризирана между леви и десни. Ето защо програмата на Тръмп е хубава, но вероятно неизпълнима. При това има немалка вероятност до инаугурацията на 20 януари да се случат драматични събития, които никой не очаква и които напълно могат да променят хода на историята. Ако Тръмп встъпи нормално в длъжност на 20 януари, аз макар и агностик ще отида да запаля свещ в знак на благодарност, защото тогава войната може би ако няма да се отмени, поне ще се отложи.

Анонимен каза...

Сега, когато в цяла Америка започнаха анти-Тръмп демонстрации, трябва ли в духа на Ангел Грънчаров да кажем: „Браво, свободолюбиви американци!“?

Йордан Тренков каза...

Кой е Доналд Тръмп, който извърши най-голямата мирна политическа революция в историята на Америка, а може би и в света? Победи сам срещу политическия естаблишмънт, медиите, Уолстрийт и 30-годишната машина на Клинтън, със собствени 100 милиона срещу събраните от спонсори 2 милиарда долара от Хилари. Ето това е Америка. Когато народът се сблъска със сериозни проблеми, насадени от некадърни и корумпирани управляващи, намира сили да се надигне и да промени курса. Можем само да се учим от тях.
Доналд Джон Тръмп (Donald John Trump) е роден на 14 юни 1946 г. в Куинс, Ню Йорк сити. По баща има германски корени, по майка ‒ шотландски. Чичо му Джон Тръмп е професор в MIT (1936‒73), където разработва военни радарни и медицински рентгенови технологии. На 13 години Доналд записва Военната академия на Ню Йорк и я завършва в 1964 г. като капитан. В 1968 г. получава бакалавърска степен по икономика в Университета на Пенсилвания. Започва работа в строителния бизнес на баща си по време на обучението.
Бизнесмен, продуцент, телевизионен водещ (2004-15), политик. Строителен предприемач, построил десетки бизнес кули, хотели, казина, голф игрища, собственик на конкурсите за красота Мис САЩ, Мис Вселена и др. (1996‒2015). През 2016 г. Форбс го оценява като 156-тия по богатство в САЩ с $3.7 милиарда. През 2004 г. е избран от американските граждани за най-обичан милиардер.
В периода 1987‒2009 е автор и съавтор на 15 книги. В периода 2004‒15 г. продуцира и води телевизионно риалити шоу The Apprentice (Стажантът), в което състезателите се борят за висока ръководна позиция във фирма. В периода 1985‒2015 взема участие в над 20 филма и телевизионни сериали. Два пъти е номиниран за телевизионната награда Еми. За принос към телевизията получава звезда на алеята на славата в Холивуд (2007). Списанието TIME го обявява за най-влиятелен човек през 2016 г.
Женен е 3 пъти (първата е чехкинята Ивана, последната е словенката Мелани) с 5 деца и 8 внуци. По религия е презвитерианец. Не пие, не пуши, не употребява наркотици.
Член е на РП (1987‒1999, 2009‒2011, 2012‒днес), ДП (преди 1987, 2001‒2009), Реформистката партия (1999‒2001). Подкрепя републиканските кандидати Джон Маккейн (2008) и Мит Ромни (2012). Тръмп е в листата на потенциалните вицепрезиденти на Джордж Буш-старши през 1988 г. Търси номинация за президент от Реформаторската партия на изборите в 2000 г. През 2012 проучванията му дават по-добри шансове от Мит Ромни срещу Обама, но той се отказва от състезанието.
На 16 юни 2015 обявява кандидатурата си за президент. Издига лозунга „Да направим Америка отново велика“ (Make America Great Again). На първичните избори Тръмп побеждава 16 републиканци категорично, като спечелва почти 14 милиона гласа и поставя рекорд по спечелени щати в историята на РП. Посочва за вицепрезидент губернатора на Индиана Майк Пенс.
Контролираните от демократите леви масмедии започват яростна кампания срещу него, впрочем както срещу всички републикански кандидати през последните 30 години. Подкрепени са от политическата партийна върхушка, Уолстрийт, мултинационалните компании и глобалистите. Но отвратените от самозабравилите се политици във Вашингтон избиратели го подкрепят на многохилядни митинги и превръщат предизборната му кампания в политическо движение срещу статуквото. Финансира сам кампанията си с около 100 милиона долара и дребни суми на отделни дарители, срещу няколкото милиарда за Хилари Клинтън, дарени от донори и лобисти.
Тръмп е първият избран американски президент, който идва от бизнес средите и е външен за политическата класа на Америка.

Йордан Тренков каза...

Позиции на Тръмп по социални, икономически, външнополитически и имиграционни въпроси.
Тръмп е противник на абортите (освен в специални случаи), на еднополовите бракове на федерално ниво, легализация на марихуаната (освен за медицински цели). Привърженик е на конституционното право на свободно притежаване на оръжие. Противник е на здравната реформа на Обама, която води до непоносими здравни вноски и близък фалит на здравната система и предлага да бъде заменена с по-поносима и по-евтина система.
Основното му послание е връщането на производството и работните места обратно в Америка. Друго послание е големи инвестиции във инфраструктурата на Америка ‒ пътища, мостове, тунели, летища и черните гета. Предлага намаляване на корпоративния данък от 35 на 15%, а на индивидуалния ‒ от 40 на 25%. Застъпник е на свободната търговия чрез балансирани търговски споразумения с всички страни. Счита споразумението за свободна търговия NAFTA с Канада и Мексико като катастрофа за САЩ. Противник на подготвяното подобно споразумение за партньорство в Пасифика (TPP). Предлага рязко повишаване на вносните мита на стоките от Китай и Мексико. Счита Световната търговска организация за вредна за американската икономика и предлага реформиране или напускането й.
Във външната политика застъпва тезата „Първо Америка“ (America First), което означава умерен национализъм и ненамеса в чужди войни по света. Предлага увеличение на военните разходи, но иска по-голям принос от съюзниците от НАТО в Европа и Азия. Издига лозунга „Мир чрез сила“. Смята, че в борбата с Ислямска държава регионалните съюзници от Персийския залив трябва да платат разходите. Предлага отмяна на споразумението с Иран. Смята да възстанови тесните връзки с Израел, разклатени от Обама. Смята външната политика в Близкия изток от времето на Буш и Обама за катастрофа, довела до пълна бъркотия в района. В създалия се вакуум след ненавременното изтегляне на американците от Ирак и благосклонното отношение към Асад в Сирия, в района се наместиха трайно Ислямска държава, Русия, Иран, Турция и Саудитска Арабия. Смята, че въпросът с Крим трябва да се разгледа отново и евентуално да се вдигнат санкциите към Русия, срещу което Путин да помогне в ликвидирането на хаоса в Близкия изток и предотвратяването на Трета световна война. Политиката му към Русия е помирителна, което предизвиква много загриженост в Европа. Тезата му е, че ако Европа иска да се бори с Путин, не трябва да разчита само на Америка, а да се въоръжава.
По отношение на имиграцията той предлага построяването на Голяма Стена по границата с Мексико, която да спре нелегалното преминаване на наркотици, престъпност, тероризъм и нелегални имигранти. Предлага експулсиране на нелегалните в САЩ, наказване със затвор на изгонени и отново влезли нелегални. Противник на гражданството в САЩ по рождение, използвано от много южноамериканци за придобиване на законен статус в САЩ. Противник на приемане на емигранти от ислямски държави с тероризъм и предлага по-засилен контрол на желаещите да влизат в страната. Иска засилване на полицията и налагане на ред и законност в американските градове.

Йордан Тренков, не съм анонимен като повечето мушмороци каза...

Тези демонстрации в Америка са организирани от учителките от училищата на няколко от свещените градове на Америка, люлки на левите демократи. Децата, повечето с маски, дори не са гласували. Казват им лелките, освобождаваме ви от отговорност, отивайте, чупете,само да ви снимат по CNN. А самата лява телевизия им дава напъствия с карта, къде ще има протести. А щатите като Тексас, които хабер си нямат, им пращат автобуси от съседните щати. Тероризъм?