Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 4 ноември 2016 г.

Британците ще изнесат един много добър и полезен урок по демокрация на целия свят!




Премиерката се нуждае от одобрението на парламента, за да стартира преговорите за напускане на ЕС

Кратък мой коментар: Ето, оказва се, че добре работещата демокрация има противотежести при вземането на очевидно неразумни решения даже от самия суверен - "народът" (е, не от целия народ, а от по-голямата му част, която не е задължително да е... най-интелигентна, ако трябва да се изразя по-учтиво!). В случая такъв баланс срещу глупави популистки решения изигра съдът, съдебната власт. Ситуацията е крайно интересна. Убеден съм, че британците ще изнесат един много добър и полезен урок по демокрация на целия свят!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

7 коментара:

Анонимен каза...

Нещата са съвсем различни от това, което пишат безхаберните български медии, английската правна система и култура са много специфични, така че е по-добре да се въздържате от коментари за нещо, което не познавате.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, кое по-точно не познавам? Би ли се произнесъл малко по-определено, щот говориш много урбулешката?

Анонимен каза...

Тереза Мей хитро си отигра картите. Тя беше водач на кампанията Бримейн и много ерудирана жена. Сега ще каже, че съдът я е спрял и ще стане на нейното. Новият крал Уилям като даде клетва ще каже, че британците са европейци и ще се обърнат настроенията. Този вот, който беше основно срещу работливите поляци, няма да мине.

Анонимен каза...

Ще уточня и поясня за българската аудитория: всичко това показва колко голям проблем са референдумите за британската демокрация, която е парламенто-ценртрична. Тереза Мей искаше да осъществи излизането от ЕС само чрез действия на правителството, без да включва парламента. Но това решение на съда не променя нищо по същество. Англия ще излезе от ЕС и парламентът няма да се опълчи срещу волята на мнозинството на англичаните, които искат да напуснат съюза.

Освен това решението на съда не е окончателно, защото ще има дело пред Върховния съд.

Анонимен каза...

Този блог е налазен от другарки – само те четат блога, само те пишат коментари и само те отговарят на собсвените си коментари - е, какво е това другарки и може би другари?
Другарка

Анонимен каза...

Pi4 AIG, nau4i tova naizust i iztrij drugite majmunjaci tuka, OK?... >>>

Нещата са съвсем различни от това, което пишат безхаберните български медии, английската правна система и култура са много специфични, така че е по-добре да се въздържате от коментари за нещо, което не познавате.

Eyvalla, umen BG pi4 !!

Ангел Грънчаров каза...

Нема начин да не е "умен" тоз таваришч след като е твой боен другар, занимаващ се също като теб с кагебистка пропаганда в блога ми... :-)