Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

вторник, 1 ноември 2016 г.

Политолог потвърждава тезата ми, че Борисов е получил нареждане да подари президентския стол на БСП и в съюз с БСП да направи завой към Москва"Маркет Линкс" (агенция, създадена от вътрешния министър Р. Бъчварова) прогнозира разлика само от 1 на сто в полза на Цецка Цачева на първи тур и загуба за кандидата на ГЕРБ не само от червения кандидат Радев, но и от кандидата на националистите Каракачанов. Тези прогнози са твърде озадачаващи. Разполагам със социологически данни, на които мога спокойно да се доверя, според които между Цачева и Радев има разлика от почти 10 на сто в полза на ГЕРБ. Каракачанов е категорично трети, но все още далеч от възможността да се класира на балотаж. За да спечели Радев (или друг) на балотаж срещу Цачева е необходимо всички останали играчи да бъдат открито срещу ГЕРБ. Това не ми се вижда много вероятно при открито и нормално политическо състезание. За мен данните на "Маркет линкс" - предвид статута на агенцията - могат да бъдат обяснени само по два начина. Първо, ГЕРБ се стреми да стресне своите избиратели и да ги мобилизира максимално за деня на вота - вероятен вариант, макар и твърде жесток, ако гледаме катастрофалните за ГЕРБ прогнози на агенцията. Второ, Бойко Борисов се е споразумял с някого - БСП най-вероятно - да изгуби президентските избори в полза на Радев, срещу обещание за съвместно управление на ГЕРБ и БСП (трети участник също е възможен). Така Б.Б. най-после ще се отърве от омразния Реформаторски блок и ще направи "принудителен" завой към Кремъл - не, не на 180 градуса от Брюксел и Вашингтон, а на по-малък и по-срамежлив ъгъл... Вторият вариант разбира се е много по-опасен, но с нарастваща вероятност да се случи - за него работят агенциите на Андрей и Кънчо, както и червеният социологически ъгъл. Това, разбира се не става без поръчка - както обикновено, мокра, т.е. безсрамна. Няма ли подобен завой да бъде самоубийствен за ГЕРБ и Борисов? Би бил самоубийствен, ако става въпрос за личност и партия основани на принципи и отчетлива идентичност. В нашия случай нещата не стоят точно така... Затова завъртането на на табелата може да се окаже и относително безболезнено - поне за върха на ГЕРБ. За нас няма да бъде безболезнено - със сигурност!

Ognyan Minchev

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

1 коментар:

Анонимен каза...

Според данни, с които аз разполагам, реалната разлика между Цачева и Радев не е 10, а само 3%, което още повече улеснява задачата на сценаристите, за които говори Огнян Минчев. Всичко това показва, че и 26 години след промяната изборите са абсолютна фикция и победител е онзи, който трябва да бъде такъв според изискванията на стратегията. През 2011 например въпреки че спечели Калфин (БСП даже оспорва „безуспешно“ резултата пред КС), за победител беше обявен Плевнелиев – иначе проектът ГЕРБ щеше да загине още в началната фаза. В Русия през 1996 спечели Зюганов, но за победител беше обявен Елцин, понеже при президент от КПРФ Западът щеше да прекрати помощите за Русия, на които тя тогава разчиташе, за да се обнови и от които днес вече няма нужда.

Ако сценаристите искаха, можеха и сега да изкарат ляв президент може би дори на първи тур, като издигнат Калфин за общ ляв кандидат на БСП и АБВ. Той щеше да разгроми безпроблемно Цачева. Само че такъв вариант щеше да се отрази много зле на ГЕРБ и щеше да се наложи в спешен порядък да се прави нова „дясна“ партия, за да се баламосат десните избиратели, на които все пак трябва да им се предложи нещо. Затова БСП и АБВ уж „не се разбраха“. Вариант, при който ГЕРБ губи на балотаж с малко е по-добър за стратегията, понеже отлага смъртта на ГЕРБ, но пък го прави достатъчно слаб, за да го принуди да стане част от широка коалиция, но вече без РБ и най-вече без ДСБ (които е уж са в опозиция, ама някак не всецяло и докрай).