Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

вторник, 8 ноември 2016 г.

В живота винаги е така: някои макар и прости истини се осъзнават само чрез горнилото на страданието
Изглежда за първи път ГЕРБ ще изгуби избори. Някои казват - доброволно. според мене - заради едновременно "главозамайване от успехите" и умора да угодиш на всички. Не може кандидатът ти за президент да се държи аполитично-неутрално (сякаш вече е избрана!) и в същото време да се отнася с презрение към искащите от нея отговор на животрептящи политически въпроси. Не може в дебат с основния опонент да показва, че всъщност между нея и него няма никаква разлика. Това е предизвестена загуба. И бедата не е, че това е загуба на ГЕРБ. Бедата е, че това се превръща в огромна загуба за България. Защото не се вижда разумна алтернатива - нито дясна, нито лява!

Влизаме поради всеобща българска глупост в поредна спирала на политическа и икономическа нестабилност и криза. Тези избори опровергаха кредото на управляващите, че стабилност означава замразяване на неудобните, но жизнено необходими реформи, че без реформа на съдебната власт и правоохранителната система, без създаване на справедлива правова държава е възможно да създадем "благоденствие за всички" - или поне излизане от спиралата на отчаянието. Не може и вълкът да е сит, и агнето цяло - като в клипа на Дончева. Оказа се, че неизвършването или имитацията на реформи може да докара още по-голяма нестабилност. А реформа вече е мръсна дума. Дестабилизацията иде със страшна сила. (Прочети ЦЕЛИЯ ТЕКСТ)

Кратък мой коментар: Няма страшно. В живота винаги е така: някои макар и прости истини се осъзнават само чрез горнилото на страданието, друг начин за това не е изобретен. Не можем да сме такива тарикати, че да прецакаме дори самия живот, историята, битието. Като преживеем бедата, мъката, страданието, като изпием за пореден път горчивата чаша, като изстрадаме тъй потребната ни истина, едва на тази основа ще станем и по-мъдри, и по-разумни. За всяко безхаберие се плаща подобаващата цена. "Безплатни обеди" няма. Докато масовият немислещ българин сам не осъзнае безсмислието на страшно глупавата илюзия, на която е жертва вече толкова пъти (а именно, че ще се намери чутовно силен, умен и добър бабаит, пореден "оправяч на нацията", който ще накаже злосторниците, ще възстанови справедливостта и всекиму нещичко ще даде!), дотогава добро няма да видим.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

1 коментар:

Bacho Кольо каза...

" а пък ти... национализира блога ми! :-) Не забравяй, че блогът ми е МОЙ, той при това е на американска платформа, тъй че е трудно ТИ да се разпореждаш в него."

Блогът ти е твой...и не съвсем!
Щом като си решил да го правиш публично достояние той престава да бъде твоя собственост и заживява свой живот...
В секундата, в която напишеш поредната си злобна статийка, поредната си манипулация, поредната си смехотворна прогноза или поредния етикет, който лепиш някому, ти ставаш уязвим и трябва да си готов да бъдеш осмян, изобличен и деманипулиран.

Още повече, че въпреки надутостта и претенциите си, ти си човек крайно неподготвен, човек с изключително ниска обща култура и за стотици хора не представлява проблем да те натикат в миша дупка по всеки въпрос!