Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 22 декември 2016 г.

Предаването "На Агората..." от 15 декември, темата е: Причастни ли сме на духовното царство на свободата?



Приятно гледане, приятни размисли!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

1 коментар:

Анонимен каза...

Драги Ангеле,

Днес 22.12.2016 изслушах АГОРАТА на запис и не съм съгласен с извода ти, че се получи „добра дискусия”. Началото беше сравнително добро, но не съвсем правилно! Защо? Ами аз имам няколко въпроса:

1.Какво значи „свободен човек”? Кант не го свързва с религията! Ако разгледаме дефиницията на Кант, то „свободният човек”=”логически правилно мислещ човек”!

2.Какво значи „поне един напълно нравствен човек”? Според твоите възгледи това е втори Исус! Сигурно си чувал името Фройд! Според него във всеки човек има подсъзнателно „ТО” , има осъзнато „АЗ”, което прави „ТО” съвместимо с обществото и има пак подсъзнателно „СВРЪХ АЗ”, което е влияние на обществото вътре в „АЗ”, една от компонентите е съвестта. Е, това не е Библията (макар че в нея се казва „да нямаш друг Бог, освен мене”, но никъде не пише нито в нея, нито в Корана не се казва: „смърт за невярващите”).

3.А нали знаеш, че религията не признава Дарвин и където може, го забранява!

4.Във всяко общество има „издънки”, иначе нямаше да има убийци, крадци, садисти и още много други видове порочни хора!

5.А как „добрият Бог” допуска например войните, в които от двете страни на фронта го молят за победа, т.е. противникът да бъде унищожен! Или защо умират деца, които нямат време да „съгрешат”!

6.Ти позволи събеседниците да се „разделят” по отношение на жертвите „преди 9.IX” и „след 9.IX”, като постоянно претендираше за „истината”, но постоянно стоеше на „едната страна”. Позволи да се „пресмята” броя на жертвите и да се твърди, че „партизаните са били терористи”. Да си чувал, че е имало „фашизъм” и „антифашизъм”. Да, убийството на Райко Алексиев е престъпление, а какво са убийствата на Гео Милев, Йосиф Хербст, Никола Вапцаров. Те терористи ли са? И това да не би да е акт на благородство?

7.Помниш ли вълната убийства след 1989 г., дори имаше едно убийство с оръдеен изстрел – това пак ще припишеш на „комунистическия морал”, нали (пък някои от виновниците за тези убийства седят и до днес в дясната страна на парламента). А по това време бяха живи Дертлиев, Валери Петров, Радой Ралин и още много „положителни” хора.
8.Не е верно, че българският народ е „повреден”! Достатъчно е да се прецени какво е поведението му при „масови трагедии”. А че е имало и продължава да има „абсолютно бездуховни хора (т.е. хора, които не са преодоляли «ТО» в себе си) ” – има ги не само в България. Летецът, който хвърлил по заповед атомната бомба в Хирошима се е самоубил!

Няма обаче управник в „демократичната” Америка, който да се е самоубил заради жертвите във Виетнам или през „Арабската пролет”.
Така, според нас трябваше да проведеш дискусията – философски, противоречейки и на двата вида противоположни изказвания!

ВиЖ