Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 7 декември 2016 г.

Към случващото се в нашето знаменито, ала толкова злощастно училище, в което тия дни тече една прекалено закъсняла и то принудителна реална демократизация!



Току-що ми се наложи да изпратя до началствата ето този документ; поради големия обществен и медиен интерес към случващото се в нашето знаменито, ала толкова злощастно училище (на което му се налага да се подлага тия дни на една прекалено закъсняла и то кажи-речи принудителна - зорлем! - реална демократизация!) публикувам документа и в блога си, та да може да бъде прочетено от колкото се може повече хора (и най-вече от цялата ни училищна общност):

До Директора на ПГЕЕ-Пловдив
До г-жа И.Киркова, Началник на РУО-Пловдив

ДОКЛАД

От Ангел Иванов Грънчаров, учител по философия,

Госпожо Директор,

Отговарям на Вашето писмо Изх. № 95/25.11.2016 г., което е свързано с препоръка, която вероятно, предполагам, е дадена от инспектора по философия г-жа Кръстанова, понеже става дума за избор на учебник по философия, от който да учат моите ученици, а така също и за внасянето на някакви корекции в т.н. тематични разпределения съобразно учебника и пр. Ето моята позиция по въпроса:

По пункт 1 от писмото: Срещата ми с инсп. Кръстанова (предполагам, че за такава среща става дума) предлагам да бъде в понеделник, 12 декември, от 12.00 часа;

По пункт 2 на писмото, с която ме съветвате да се запозная с всички учебници по философия, утвърдени от МОН, и да определя кои са техните силни и слаби страни, мога да Ви отговоря, че аз като действащ преподавател по философия това нещо отдавна съм го направил, имам своя позиция, тъй че препоръката Ви към мен я оценявам като обидна, а също и като израз на Вашата некомпетентност и крещящото Ви недоверие към мен, подценяването ми като преподавател, което също така е обидно за мен. Самата мисъл, че аз не познавам качествата на учебниците, е скандална, чудя се как е възможно да изпитвате чак такава силна ненавист към мен, че в главата Ви да се породи такова обидно за мен съмнение, недоверие, подценяване и пр. Налага се да Ви напомня, че аз съм дългогодишен преподавател с най-висшата учителска квалификация, именно т.н. Първи клас-квалификация, и то не от вчера, а от повече от 20 години!

По пункт 3 от писмото, в който ми налагате да избера един-единствен учебник, който да препоръчам на учениците си, държа да Ви уведомя, че моята позиция по този въпрос е, че учениците в своята подготовка по философия имат неотменното право да четат откъдето си искат, сами следва да решават откъде да четат, могат да ползват ония учебници и помагала, които им харесват, които са оценили сами като по-добри. Учениците, а не учителят следва да решават по този пункт за избор на учебник и пр., щото учениците са индивидуални личности с различни духовно потребности, интереси, предпочитания. Аз мога да им препоръчам учебниците, които по моя преценка са по-хубави, но това не може да ги задължава те да учат по един и същ учебник, щото това ще навреди на качеството на тяхното образование по философия. По моето убеждение учениците не следва папагалски да рецитират „единствено-правилните мисли“ на "единствено-правилния учебник", истински важното е да успеят да развият своята собствена способност самостоятелно да осмислят проблемите, да имат критична позиция, която да умеят да защищават и пр. Моля да не се месите в обучението на учениците по толкова груб начин, който единствено удостоверява привързаността Ви към образователно-обучителни технологии, които отдавна са докани като изцяло неефективни, особено пък в сферата на философското образование и личностно-ценностното израстване и развитие на младите хора.

Толкова по това писмо. Тази е моята позиция. А иначе нямам нищо против да обсъдим с г-жа Кръстанова тия всичките проблеми, които многократно досега сме ги обсъждали, но до общо разбиране не сме стигнали по една простичка причина: тя също като Вас се изживява като охранителка на светата догматика на неразградената още у нас командно-административна, казармена, репресивна, тоталитарна и социалистическа по естеството си система на (не)образование и (не)възпитание. Крайно време е да осъзнаете, че живеем вече в съвсем други времена, живеем във време на промени по посока на либерализиране и демократизиране на отношенията в образователната сфера. По тази именно причина предлагам диспута ни с г-жа Кръстанова (и евентуално) с Вас да се проведе в понеделник, в указаното време, но не в сградата на РУО-Пловдив, а в Ритуалната зала на ПГЕЕ-Пловдив, този диспут да бъде публичен, на него да могат не само да присъстват, но и да участват и ученици, хубаво е да можем да чуем и тяхното мнение, и тяхната позиция. Дискусионният клуб в училището ни може да стане домакин на този диспут, на този полезен дебат.

Също така държа да Ви уведомя, че вече трети ден съм в гладна стачка с ясно изразени искания, някои от които касаят директно Вас самата. Вие стоически мълчите и дори се криете от репортерите, което показва, че не желаете публично да огласите позицията си. Живеем в други времена, по тази причина ще Ви се наложи да промените нещичко в поведението и най-вече в представите си. Вашето мълчание много говори и показва. Няма как да се скриете от ония крещящи въпроси, по които аз отдавна предлагам пълноценен демократичен дебат в цялата училищна общност, а Вие лично, в противоречие с назначението си, пречите всеотдайно за започването му. Така няма как да продължат работите. Налагат се промени. Не мога да разбера как е възможно да си мислите, че някой специално на Вас ще разреши да си живеете все по старому, под тиранията на отдавна отречени от живота, времето и историята представи и норми.

7 дек. 2016 г.
Пловдив ПОДПИС:

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

8 коментара:

Анонимен каза...

Ти занесе Атанасостасова в небитието, но това е само една семпла женица която не иска много, един таратор (турска дума) вечер и две добри думи от партньора й стигат... Защо ти като руски звяр искаш да я убиеш с необоримите си логики, жена логика има ли ??...

Анонимен каза...

Бих казал: давным-давно, когда идеи были большими, а население Земли маленьким, жили великие философы, к мнению которых прислушивались воители и цари. Древняя философия целилась в вечность. Но теперь ОБМЕЛЬЧАЛИ И ФИЛОСОФЫ. Сейчас «великих мыслителей» можно пересчитать на пальцах одной руки.

Приляга ли наистина на един философ да отделя толкова внимание на една женица, та била тя и негов пряк началник?

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч кагебисткий пропагандист, пак нещо хептен си се объркал или се мъчиш да шикалкавиш, поради ненавистта си спрямо мен: не става дума за никаква "женица", а за българското образование, нима не сфащаш толкова просто нещо - или увърташ, за да си избиеш комплексите?!

Анонимен каза...

Само така! Удави началствата с пускането на документ след документ, нека са уведомени и всички възможни институции - това е начинът!

Анонимен каза...

Ако става дума за българското образование, защо писмото Ви е „До Директора на ПГЕЕ-Пловдив“? - Или тя олицетворява българското образование?
А това са КГБ са глупости, нямам нищо общо с тази организация. И не Ви мразя, напротив, симпатизирам Ви, но мисля, че като философ като цяло отделяте прекалено голямо внимание на външния свят. Имало и има обществено ангажирани философи, но те рядко са се занимавали директно с политика и не са обявявали гладни стачки. Аз мисля, че проблемите на посткомунистическите страни са толкова големи, че не може да се решат с индивидуални героични акции като гладни стачки, вероятно трябват всенародни въстания, които вече истински да преобърнат системата, а не бутафориите от 1989, организирани от самите комунисти.

Между другото гладуването е всичко друго, но не и полезно и целебно за организма, в който настъпват отрицателни изменения при липса на храна. Мит е, че по този начин можело организма да се „прочисти“ и под. глупости. Може да има дни с по-лека храна, но не бива да оставяме организма съвсем без храна и да го изтощаваме, особено сега в навечерието на Третата световна война, която може да избухне всеки момент, но може и да имаме още няколко години дотогава. Във всеки случай ако оцелеем във войната, всички ще имаме още достатъчно време да погладуваме след това.

Анонимен каза...

Вх. № 241/07.12.2016 г.

ПГЕЕ-Пловдив

Анонимен каза...

Здравейте,

Писмото Ви е входирано с № РД-16-4-1221/07.12.16 г.

Хубав ден!

РУО - Пловдив

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч кагабист, трета световна война нема да избухне, само КГБ проповядва тезата, че щяла била да избухне, ама аз тази КГБ-теза а слушам откакто се помня, КГБ само това повтаря десетилетия наред, именно как "страшния Запад" е настръхнал срещу тъй "благоденстващата и единствено правилно мислеща и най-добре живеещата Русия", щял всеки миг да я нападне, та да разруши идилията на руските роби и прочие идиотщини. Гледам, че и ти сега повтаряш досущ същото, как пък не ви доде поне малко акъл в тия бетонни кратуни, кажи на началството си, че тия приказки не минават веке, край, сега живеем в друга епоха, таваришч, жалки сте!

А за училището и образованието недей да се изказваш, щото си личи, че си обременен от съвсем същата комуноидна премъдрост: трябва всички да си мълчим, да си кротуваме, нищо не требва да правим, та идилията да бъде крепена ако е възможно вечно! Комуноидни идиотщини обаче не ми се слушат. Почини си малко.