Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 9 декември 2016 г.

Заповядайте и вие, ще се видим на днешното културно събитие в нашето училище!



Имам съвсем малко време да пиша по историите, случващи се в нашето знаменито училище, в което, както знаете, в последните дни тече един процес на зорлем-демократизация, имам предвид училището, в което (все още) съм учител по философия, но бъдете спокойни, през уикенда, живот и здраве да е само, ще запълня пропуска, ще се реванширам непременно; има за какво да се пише, всеки ден се случват чудесни истории (примерно вчера имаше много хубав дебат с родители и ученици от бунтуващия се срещу... свободата 11 Ж клас, на този дебат присъстваха и директорката на ПГЕЕ-Пловдив г-жа Стоянка Анастасова (тя пишеше там своя нов литературен шедьовър, именно поредния си компромат-"констативен протокол" в диалогична форма (!), а също така и чиновникът от РУО-Пловдив г-н Румен Радев; полемиката там беше превъзходна, но си заслужава да приветстваме, че в нашето училище въпреки "зорлем-демократизацията" вече на дело започват и подобаващо вълнуващи дебати! Днешният ден пък се очертава да бъде изключително интересен, изпълнен с още по-драматични събития, предвид ето това: Интелектуалци от София подкрепят протеста на учителя по философия А.Грънчаров. Ето по този пункт искам да кажа нещичко, важно е.

Вчера, по времето, когато водех своето предаване по Пловдивската обществена телевизия (примерно същият този чиновник от РУО-Пловдив Румен Радев снощи на дебата си позволи да нарече най-авторитетната пловдивска медия "някаква си там кабеларка" (аз доколкото знам, е ефирна телевизия, не е съвсем "кабеларка", но по техниката не ме бива, та може и да греша!), както и да е, та значи по същото това време в един момент започна да ми звъни личният телефон; аз го бях взел с мен по време на предаването, имах намерение да го ползвам в ефир, щото съзнавах, че е напълно възможна да ми позвъни някой и да иска да говори с мен по "темата на деня", пък и на самото предаване, именно моя граждански протест в защита на реформата и демократизацията в образованието; да, ама по това време по телефона на самото предаване говореше интересно един зрител и на мен ми се наложи да изключа джиесема си. След предаването обаче позвъних, оказа се, че ми е звънял Иван Радичев, млад човек, философ от София, който ми изказа подкрепата си, също така ми съобщи, че група интелектуалци от София възнамеряват да дойдат до Пловдив и да ме подкрепят в самото училище! За мен това беше много вълнуващ момент, ето, оказа се, че има хора, които са способни на реално гражданско действие, има хора, които съзнават, че борбата, която водя за реална демократизация на отношенията в нашето училище не е просто "анархистичен и чисто индивидуален, неподкрепен от никаква обществена сила акт", а има и по-голямо значение, има и съответната обществена, гражданска подкрепа. Благодарих и казах, че за мен това е много важно. Уредихме подробностите на идването, ето, днес е решено тази хора да дойдат. Към тях се присъедини и поетът Николай Калев-Босия, вие можете да видите в обявата кои други интелектуалци ще пътуват утре за Пловдив, за да участват в тази толкова важна за мен културна проява.

Реших да уведомя директорката и да я помоля да ми съдейства за това щото гостите на нашето училище от София да могат да си изнесат планирания поетичен рецитал, представяне на книга, предвиждаме да се състои нещо като концерт и прочие. За отбелязване е, че директорката, която сама по образование е филолог, решително... забрани (!!!) проявата, било съвсем незаконно поети, интелектуалци, граждани да влизат "нерегламентирано" на територията на българско училище, тя щяла да забрани да бъдат допуснати в училището да разговарят даже само с мен, а какво пък остава да се срещнат с учениците, да им говорят за поезия, да изпълняват някаква музика и пр., това било съвсем непозволено и незаконно!!! Трябвало да бъде планирано, трябвало да има надлежно разрешение от висшестоящите инстанции, такива прояви се планирали предварително, не можело да станат току-така, освен това тя заподозря, че в проявата има "недопустим политически контекст", а пък училището било "изцяло деполитизирано", иначе казано, тези интелектуалци щели да се срещнат на територията на училището с мен и с моите ученици "само през трупа й"!!! Опитах се да водя полемика по въпроса с г-жа директорката, предупредих я, че прави грешка, това училище все пак не е нейна частна собственост, а се издържа с данъците на българските граждани, значи тия български граждани имат суверенно право да влизат в своите владения (ний, данъкоплатците, сме именно собствениците на училищата в страната!), по моето разбиране българското училище не може да бъде ограждано с някакви китайски стени от българското общество, от гражданите, от живота и прочие! Не и не, разговорът стана разгорещен, директорката при това съвсем се изнерви и ме заплаши, че щяло било да има сериозни последици за мен ако допусна да се срещна с тия гости на училището на територията на самото училище!!! (Разбира се, самата директорка многократно е устройвала срещи с дейци на БСП, депутати, с герои на социалистическия труд като прочутия Кирчо Атанасов, с активисти на БКП-БСП като проф. Никола Балабанов, с дейци на народната милиция, ДС и прочие, значи за тях може, а за интелектуалци от София да се срещнат с един учител и с неговите ученици не може! Директорката обаче, ядосана, ми заяви, че ако не се срещна с гостите на училището... извън територията на училището, на улицата, щяла била да извика... полиция!!! И така нататък. Опита се да ми наложи да предупредя приятелите от София изобщо да не идват, аз й заявих, че това е тяхно решение, няма да й съдействам в такава една посока. Ще видим днес какво ще се случи, очертава се много интересна и показателна история! Вземете предвид и това, че живеем все пак в демократична България, която е член на Европейския съюз и на НАТО, не живеем все пак в... СССР, не живеем в тодорживкова България, сега не са 50-те години на толкова печалния ХХ век, г-жа директорката нещо бърка епохите, в които живее.

Нямам време повече да пиша, стига толкова за днес. Аз имам първи час, след 15 минути ставам от компютъра. Днес ще бъде пети ден от гладната ми стачка, горе-долу се чувствам добре, имам известни жизнени сили (заради натуралните сокове, които пия три пъти на ден, когато си вземам лекарствата), нямам никакво намерение да мра заради някакви си чиновници в образователното ведомство, които не знаят в каква епоха и в какъв свят изобщо живеят. Ако някой пловдивчанин чете това нещо, да заповяда и той днес, към 10.30-11.00 часа, по това време ще се развият събитията, да видим дали все пак директорката ще преосмисли позицията си, понеже сега тя пък се захвана да пречи на общуването на младите хора, на учениците, с... културата, г-жо директор, само с простаци ли трябва да общуват нашите учуници, нима е толкова лошо да се срещат и с поети, с музиканти, с дейци на други изкуства?! Помислете малко де,у много ви моля, опитайте се да осъзнаете какво си позволявате да правите.

Чао засега, хубав ден ви желая, бъдете здрави и нека духът ви да бъде възторжен, виждате ли в какви интересни времена живеем?! Ще се срещнем на днешната културна проява в нашето училище, домакин на която е нашият ДИСКУСИОНЕН КЛУБ. Чао и до скоро, ще се видим на културното събитие в нашето училище!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

8 коментара:

Анонимен каза...

Събитията, които г-н Грънчаров предизивиква, не са адекватни на представите и интересите на учениците от 21 век. Нека намери друга сфера на изява. Ние не го искаме.

Анонимен каза...

Ангеле ,днес споделих с жена ми,която е пра,пра внучка на Бенито Хоарес,за теб и твоята гладна стачка...Тя ми каза,че щом ти си решил ,да пиеш сокове,то можеш да сложиш в блендера и пражолка ,и след това да я пиеш ,като сок...Това ще тоипомогне да гладуваш дълги месеци,докато победиш....Тя не възприе самозапалването,щото си е сигурна смърт ,преди да победиш...въпреки ,че е по-ефектно....За последно ми каза ,да се запознаеш с гладната стачка на МАХАТМА ГАНДИ...!!!Аз й казах ,че си философ по професия,а тя отвърна ,че е задължително ,да знаеш по-подробно за него и неговите действия и резултати...!!! Как си със здравето,до този момент??? Тя също ти предлага сокове от кайсия,като много жизнени...!!!

Gantcho Motchev

Анонимен каза...

Да, грънчаров денем прави ГЛАДНА СТАЧКА, а нощем - ЯКА ЛАПАЧКА! :)))))

Анонимен каза...

Ангеле,аз говорих с доста видни хора от Лос Анжелис и кмета на града пожела да дойдем под закрилата на Американското посолство в БГ ,на срещата в училищетп ти...Съжалявам,че летателното време е над 15 часа до Пловдив от ЛА И НЯМА ДА СМЕ НАВРЕМЕ,ЗАТОВА ПРИ ДРУГАТА СРЕЩА, надявам се да си жив по-дълго,ни дай ден време за пътя...Аз с моят американси паспорт ,съм гражданин на планетата и ми трябва време, да отида само на летището и си купя билет ,за която и държава в света и политам за там..До среща...!!! Можеш ли да пиеш червено вино от Напа вали-Калифорния...???

Gantcho Motchev

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, които сте тия "ние"? Вие от свое лично име ли се изказвате, или правихте някаква анкета? Интересно е все пак кой Ви упълномощи да се изказвате от негово име - или пердашите така наизуст?! :-) Давате ли си сметка какъв манталитет възпроезвеждате по този начин?!

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров ,Кадърните не ги уволняват по два пъти....Размисли се и започни ,да вземаш съвети...В твоя полза е...За мен не се претиснявай,аз съм се доказал и в Америка,а ти си предстроящ уволнен...!!!

Gantcho Motchev

Ангел Грънчаров каза...

Gantcho Motchev, най-кадърните у нас ги уволняват най-много, Мочев, щот сме творчески личности, ако изобщо ме разбираш какво значи това... :-) В България специално такива като мен хептен не ги търпят, тъй че мен значи много малко са ме уволнявали, което значи, че не съм чак толкова кадърен :-) Опитвай се все пак малко поне да разсъждаваш когато почнеш да се изказваш. Щот се излагаш, човече, а не го съзнаваш...

Анонимен каза...

В блендера да сложиш пържолка?? Откога простите като задник бълхари разбират блендер? Ама модно, аха как е модно, а? Като зози и суинги е, а?...

А съчувствие не съществува вече, некакви турски келепири открили емпатия...

Както казах и преди, това може да е организирана кампания от чужди сили... Турски или западни, ах, тоя Запад не бил съвсем приятел, а?... Постоянно се пускат в употреба неразбираеми английски думи, имам чувството че е нарочна кампания...

Английския е много сложен, не знам кои български тикви са решили че щре се справят с него... Не, друго е - той ще се справи с тях... Защо ли? Ми поради тъпоумието им, те в БГ постоянно очакват, че Америка е хитлер, предполагам, че диви комунисти постоянно и нарочно навират английски думи в бълхарската реч, те с улавия си турски мозък, знаеш им конспирациите, смятат така че ще дестабилизират малоумното и глупаво кат задник бълхарско робско население...

Е, май явно успяват...

Мамин си ми ти АIG, емпатичен и езиково слабоумен...

Руснаците разбраха тая English-зараза, между другото, и я изритаха... Но те имат дух, а вие предатели с черешови топчета (егати и падението на мухльовци)...

Бе ти ще разбереш май по едно време, че преливаш от пусто в празно и че BG не играе ама НИКАКВА роля в съвременния свят, а само досажда на всички с надутостта и тъпоумието си...

Ето че ах тези лоши руснаци пак ви изпревариха...

Сега Русия е както в Първата световна война, прочети Хашек...

Тя е някой, бие когото свари, а вие сте... пезевенкове, че и нахални за трима селски читаци с половината им думи турски...

Турчèто АIG не знаело, че перде, ташак, тенджера, таван и хиляди други не са бълхарски думи, също и (х)айде и пари, и пазар...

И това турче смахмузено от руснаците (те са те усетили че си роб) сега се изтъпанчило да манипулира децата и селските олигофрени, които го четат...

Пич (турска дума), усети ли кво е руснак и кво e турско смахмузено произведение, налазило да бори турската си правосъдна BG система марка 1878?

Руснаците ти се смеят с глас, както и аз...

Айде, сполай ти...

Нали разбра Айде каква дума е и откъде сте я гепнали?

Чукундур пловдивски османоиден мутант...

===============