Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

петък, 9 декември 2016 г.

Тирани, всуе се морите: не се гаси туй, що не гасне!


Знаци на болното време, в което живеем: виждате обява за прословутия, тъй вълнуващ учителския народ... банкет - до документите за обявяване на гладната стачка на един колега; но никой, предполагаме, не се смущава от крещящия абсурд! :-)

Вижте непременно толкова силното стихотворение на Николай Колев-Босия, който в момента заедно с приятелите си (Вихрен Михайлов, Косьо Николов, Иван Радичев) е в Пловдив, пред вратите на училището (ПГЕЕ-ТЕТ-ЛЕНИН), в което стачкувам, охраната не му позволява да влезе в сградата, а аз пък вътре в кабинета току-що прочетох стихотворението му на моите ученици - и така поетът въпреки всичко, въпреки забраната им изнесе един хубав урок. Той в блога си е представил исканията на моя протест, ето тук можете да се запознаете с публикацията му: Пловдивският учител Ангел Грънчаров обяви гладна стачка.

Също така четох и стихове от великолепната стихосбирка на Вихрен Михайлов, много силни и въздействащи са и те на младите хора...

Тирани, всуе се морите!
Не се гаси туй, що не гасне!
Лучата, що я днес гасите,
тя на вулкан ще да порасне!

Да повторя тия думи на друг един поет, Иван Вазов се казва той.


Апропо, в училището днес има многократно по-голяма охрана, аз лично изброих... 10 въоръжени охранителя (!!!), а отделно бяха мобилизирани служителите от служебния състав на училището (шофьор, домакин и пр.), ние надлежно ще попитаме директорката кой и с чии пари плати за този лукс от данъкоплатци да се охранява обществено културно и образователно заведение, издържано от парите на самите тези данъкоплатци, явяващи се негови пълноправни собственици! Ще настояваме г-жа директорката да заплати със свои лични пари за цялата тази огромна охрана, която днес специално охранява училището от една група културни дейци, които искаха просто да се срещнат и да разговарят с един учител от това училище и с неговите ученици.

На нея също така ще й се наложи да отговори на друг неприятен въпрос: кой и на какво основание й позволи да забрани провеждането на сбирка на ДИСКУСИОННИЯ КЛУБ на училището - щото тази дама очевидно не знае, че живеем във времена, когато цензурата е такъв анахронизъм, че по-голям от него аз лично изобщо не мога да си представя.

Тази дама-другарка очевидно живее с представите на други, отдавна отминали - слава Богу! - времена, които се мъчи да възкреси, ама да има много здраве от мен! Като български демократ няма да й позволя този произвол!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

Няма коментари: