Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 5 януари 2017 г.

Обявявам викторина с награда, моля, отговорете на въпроса: Кой голям български журналист е заедно с това и човек?



Във Фейсбук написах като отделен постинг ето какво:

Нещо като викторина, свързана с оценката на нравственото състояние на българската журналистика, предлагам да се включите непременно, има и награди; ето, четете:

... Един човек, от България, от София, като е прочел за моите главоболия с ограбването ми по "съвсем законен начин" в навечерието на Рождество Христово, мигновено е превел по PayPal една сума пари, е, ще кажа и каква е тя, 50 евро е превел. Даже се чудя дали да не кажа името му, но понеже не съм го питал, ще замълча по този пункт, ако пък го питам, предполагам, че няма да се съгласи, щото този човек е изключително морален, доказана личност в нравствено отношение е той (да, представете си, даже и в родните български условия, оказва се, има журналисти, които в поведението си не са абсолютни антиподи на моралността; за адвокати не мога да ви кажа дали има, но за журналисти има, аз лично познавам такива!).

Даже мога да ви кажа, че този човек, проявил благородство спрямо мен, е един много известен журналист, да, национално и дори международно известен български журналист е човекът, който ми прати тази сума пари. Дори ако искате, можете да направим нещо като викторина, да видим дали някой може да познае кой е този така странен и известен при това български журналист, който е способен на такъв нравствен подвиг, именно да не взема пари (както обичайно правят българските журналисти в типичния случай, него всички го могат!), а да дава пари, да, оказа се, че има известен български журналист, който е способен именно да даде пари и то не за нещо друго, а да помогне на един изпаднал в крайна нужда беден български интелектуалец като мен, не толкова известен, почитан и пр.

Можете да правите своите предположения. Не е Антон Хекимян, не е и... Николай Бареков, само с това ще ви помогна. И Велева не е. И Тошо Тошев не е. И Дърева не е. И Симов не е. Нищо че са толкова социално загрижени за бедняците. Опитайте да определите де, да налучкате кой е журналистът, който ми помогна с тия немалко за мен, в моето положение, пари! Макар че ако се замислите, то вариантите не са много, нали така?! Нищо де, опитайте.

За награда на позналите ще им подаря по една моя книга, по техен избор! Ще им пратя книгата, само дето обаче те сами трябва да си платят разходите за доставка.

Толкова по този въпрос. Желая ви успех!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

23 коментара:

Анонимен каза...

Аз лично смятам че това е Иво Инджев. Той е преживял такова нещо, т.е. да е безработен, да е отвсякъде плют и гонен, да е в унизително положение на безпаричие, ето според мен само такъв човек е способен да помогне, да направи подобен нравствен жест. Моят отговор на въпроса затова е Иво Инджев. Познах ли, г-н Грънчаров?

Анонимен каза...

Иво Инджев е грандоман и скъперник. Не е той. Аз смятам, че е помогнал Валери Найденов. Или е Иван Гарелов. Един от двамата е.

Анонимен каза...

Явор Дачков е..... хи-хи-хи!!!!!! :)))

Анонимен каза...

Кеворк Кеворкян ли е? Познах ли? Може пък да е и Карбовски?! Те и двамата са способни на такова нещо да помогнат даже и на човек като теб, който толкова много ги е плюл......

Анонимен каза...

Иван Бедров?

Анонимен каза...

Възможно е да е Нери Терзиева, която е жена на твоя работодател в Пловдивската обществена телевизия. Аз залагам на нея. Или на самия Евгений Тодоров.....

Анонимен каза...

Милен Цветков е според мен.

Райчо Радев каза...

Ангеле, Приятелю,
Честита 2017 г. и да е за добро - твое, на семейството ти и за българското образование.
Достойни и добродетелни хора има много, а в случая и аз също предполагам, че е Иво Инджев.
Райчо Радев

Ангел Грънчаров каза...

Без да си пишете имената няма как позналите да спечелят наградата. Моля дублирайте залозите си на имейла ми, можете да го намерите в отдел КОНТАКТИ на блога

Анонимен каза...

Няма такъв!

Мария Иванова

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря, Райчо, за честитката и пожеланията! Бъди жив и здрав, желая ти щастие и успехи в 2017 г.

Благодаря ти и за това, че ми предложи помощ, отказах ти, защото много пъти си помагал! А за предположенията по викторината ще се изкажа след ден-два, нека повече хора да се изкажат, тогава ще се разбере кой печели награда!

Гъди Гъдев :)) каза...

Бедров :)

Анонимен каза...

Иво Беров.

Стефка Чипилова

Анонимен каза...

Иво Инджев.

Георги Тодоров

Анонимен каза...

Иво Инджев

Анонимен каза...

Люба Кулезич

Анонимен каза...

Това може да е само ИВО БЕРОВ, Ангеле!

Атанас Ганчев

Анонимен каза...

Не е журналист, а е футболист. И не е от София, а е от Банкя.Не е Антон, а е Бойко. И не е Бареков, а е Борисов. Познах!!! Ура !!!

Radomir Parpulov

Анонимен каза...

Иво Инджев е според мен.

Анонимен каза...

....или Иво Инджев !?!

Nikolov Konstantin

Анонимен каза...

А аз си помислих, че е Румен Леонидов! Защото знам, че в него има много човещина - доказвал го е нееднократно!

А ние със Жак, съжаляваме че нямаме достатъчно като пенсионери, но е сме възмутени от безчовечността спрямо тебе! Такава безчовечност е характерна за хора , които не познават понятието "МОРАЛ" и "МОРАЛНИ ЦЕННОСТИ". Интересно е каква е реализацията в живота на такива безморални хора?

Иванка Топалова

Анонимен каза...

Този казус е поредният философско-психологически експеримент на г-н Гранчаров, няма реално приведена сума, а това е много фино тестиране на аудиторията на блога, като и се поднася измислен казус - пореднота достойна за уважение проява на Философа. Нека участниците не се чувстват подведени - това е направено с най-голямо уважение към тях. Това е моето скромно мнение.

В. Петков

Анонимен каза...

Според моето скромно мнение този журналист е Иво Инджев!
Бих добавил, че не настоявам за никаква награда :-)
Защото се... и бих се почувствал въвлечен в една игра за изтъкване на това кой е по-по-най в нравствената сфера на моето всекидневие, в която бих бил обречен предварително аутсайдер!Защото то, кой знае защо и как се оказва зависисещо и от моя, разбира се, на границата , на оцеляването ни със сина семеен пенсионерски бюджет и от необходимостта да го преразпределям за пожарогасяща помощ на скъпия ми приятел, на безкрайно милото и красиво изглеждащо, пък всъщност болно, умиращо и зависещо от моето скъпо пенсионерско левче за лечението му дете, юноша , човешка страдаща душа...Е, признавам, че не съм толкоз милостив и морален, толкова христово настроен, че да смъквам тънката риза от гърба си! И то посред зима с очаквано големите сметки... Ми, възпитан съм в условията на социализъма, където държавата се грижеше за тия неща и не мога лесно да бъда обърнат, да мисля в категориите и нивата на богатите, на разумно построилите и управляващи живота си и милосърдни общества.Защото, всъщност икономически съм социално и по социалистически пенсионирано и зависимо от размера на
пенсията си същество! А посочените общества напреднали икономически, технологично и морално-етично-естетически, са възпитаващи в действени милосърдие, съпричастност и самоотреченост....членовете си осигурявайки им същевременно и финансови средства за съществуване, т.е. и за даряване, многократно надвишаващи екзистенциалния минимум в страната....Нещо повече общества издигащи в култ именно душевната способност на по-богатите материално за щедро подпомагане на нуждаещите се..от тези, които почтено са се трудили върхово и трудът им е бил заплатен върхово също....Общества, превръщащи финансовото си благополучие, чрез морално-етичните благотворителни и спонсорски отношения в благородството на щедростта и даването, т.е. в душевното облагородяване на членовете си, които биха ги практикували!
Разбира се, при това и съвсем не безконтролно, леко, неразумно и прахоснически, а организирано в съответните писани и неписани правила и норми....Нещата имат и други важни специфики за страната ни, които оставям, без внимание...:-)

Владимир Петков