Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

четвъртък, 5 януари 2017 г.

Ах, тази толкова гнила и извратена в прекалената си културност Европа!Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

Разбирам иронията ви, но иначе това го казвате Вие, ние пък не сме на мнение, че Европа е толкова извратена и прекалено културна, освен това по този начин Вие пак имплицитно противопоставяте България на Европа, което е абсурдно, понеже България е неотделима част от Европа. Такива заглавия може да слагате в Азия или Африка.
Факт е, че в последните 300 години Европа и нейните деривати като Америка наистина са водещи, за причините може да се спори. Но както е водеща културно и технологически, така Европа има тъмна страна, понеже именно тя е създала най-човеконенавистническите идеологии в историята като комунизъм, фашизъм и националсоциализъм и също така именно тя е арена на най-кървавите войни в историята. Аз съм до голяма степен съгласен с американския философ Робърт Нозик, че след големите престъпления на 20-ти век, най-вече Холокостът и ГУЛАГ, човечеството е загубило правото си на съществуване и ако то утре изчезне, това няма да е космическа катастрофа. Така че музиката на Андре Риьо е прекрасна, но не знам дали след Освиенцим и ГУЛАГ е уместно още да продължаваме да се забавляваме, сякаш нищо не е било.