Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 16 януари 2017 г.

Жалба под формата на отворено писмо до министъра на социалната, ала обидно безчовечна политика в България



Десет поредни дни съм все в Долна баня, грижа се за старата си и болна майка. Трудно време на годината е, зима е, налага се да се урежда отоплението на дома, да се чисти сняг, чешмите замръзват, изобщо много труден е този зимен период за инвалидите особено. Тя иначе има "личен асистент" (а може би се нарича "социален", сигурно е по-скоро "социален", да не кажа нещо повече, примерно "социалистически", щото неуважението към личността на инвалида тук е наистина социалистическо по мащаба си!), но... асистентката й се разболя, изкълчи си крака и излезе в... болнични! 

И майка ми остана сама, съвсем безпомощна; слава Богу, че аз бях във ваканция и също така сам съм в болнични, вярно, болестта ми е такава, че още куцукам, но ето, имах възможност да се погрижа за нея. Но от утре вече започвам работа (да видим дали няма да ме уволнят веднага след връщането ми от болнични, имам основания да очаквам, че и това може да се случи!) и майка ми остава без никаква грижа. Блъскам си главата какво да правя, единственият начин е да търся някаква жена, на която да плащам, та тя да се грижи за майка ми. А е трудно намирането на такава жена. Защото тия, които са готови да се грижат за болни стари хора, обикновено искат страшни пари, които ние не можем да си позволим. А става дума за пет-шест дена, в които нейната асистентка, да се надяваме, ще се оправи и ще се върне. 

Друг е въпросът, че асистентката е на половин щат при майка ми, идва само за 4 часа, два часа преди обед, два часа след обед, но това пак е нещичко, а сега е зима. Идва обаче само в работни дни, в събота е неделя инвалидът пак е оставен на произвола на съдбата. В нашия случай на мен ми се налага всеки петък да пътувам от Пловдив за Долна баня и да поемам грижата за нея, стоя събота и неделя, в неделя късно вечерта се прибирам в Пловдив. Така е вече близо година, всяка събота и неделя съм при майка ми. Питам се обаче ако нещо стане с мен и аз не мога да пътувам, какво ли тогава ще стане с майка ми? 

И как е уредена по принцип тази "социална" (да не я нарека социалистическа!) грижа, при която болният, инвалидът, е оставен да мре в почивните дни, а също така и в дните, в които асистентът му (ако изобщо има уреден асистент, щото уреждането на такава грижа е крайно трудно, не ми се говори за това!). Ето, по тази причина ми се налага да поставя този въпрос на органите, дето се грижат за организацията на този вид "социална помощ", нещо има там, което не е както трябва да бъде, нещо куца в организацията, но очевидно на никой не му пука, чиновниците, които работят в тази сфера, изобщо не са обезпокоени, не ми личи да са обезпокоени за това, че грижите, които организацията им полага, са непълни, са неефективни, са недостатъчни, са неправилно уредени и пр. Затова ми се налага да пиша писмо или жалба до Министъра на социалните грижи, ето какво писмо-жалба написах тази сутрин:

До г-жа ЗОРНИЦА РУСИНОВА, МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
ЗА СВЕДЕНИЕ: до г-н Владимир Джамбазов, Кмет на Община Долна Баня

ЖАЛБА ПОД ФОРМАТА НА ОТВОРЕНО ПИСМО

от Ангел Иванов Грънчаров, от гр. Пловдив, адрес:..., тел. 0878269488, имейл: angeligdb@abv.bg

Уважаема госпожо Министър,

Майка ми е инвалид със 100% инвалидност, живее сама в гр. Долна баня, единственият (жив) неин син съм аз (брат ми, инвалид, почина преди две години, Бог да го прости!). Аз обаче живея и работя в гр. Пловдив от години. Майка ми има личен ("социален"?) асистент, която се грижи за нея 4 часа дневно, на половин щат. Да, обаче в събота и неделя асистентът й си почива, е в почивни дни, а майка ми е оставена без никаква грижа, по тази причина на мен ми се налага вече близо година всеки петък да пътувам от Пловдив за Долна баня и в двата почивни дни да се грижа сам за нея. Също така когато асистентката й се разболее и излезе в болнични (или в платен отпуск!) болният, инвалидът, бива зарязван да се оправя както може, ето, на мен ми се е налагало да излизам в платен отпуск или в друг вид отпуск, за да се грижа за нея в такива случаи. А това се случва често. Питам се: не се ли замислят органите, които ръководят тази "социална подкрепа-грижа" или "социална политика" за това, че такава организация на услугата е крайно нехуманна, неефективна, е зле уредена, не може току-така инвалидът да бъде зарязван без никаква помощ два дни през всяка седмица и много пъти годишно, да бъде оставян на произвола! Очевидно на тия, които ръководят тази дейност, изобщо не им пука за проблемите, които създават на болните, на инвалидите и на техните близки! Парите, които се дават на въпросните "социални асистенти", биха могли да се използват значително по-рационално, стига чиновниците, куриращи тази дейност, да се захванат по-съзнателно и отговорно с работата си.

Поставям този въпрос на вниманието Ви. Да допуснем, аз като син някак до момента успявам да се справям с грижите за майка си в дните, в които асистентът й си почива или е в отпуск, в болнични и пр., но се питам какво ли правят други хора, инвалиди, които нямат близки, представям си тези хора как живеят, тяхното съществуване явно е същинска трагедия! Вие, уважаема госпожо Министър, как изобщо спите като знаете в какво ужасно положение се намират инвалидите, които нямат близки, които да се грижат за тях в дните, в които техните асистенти са в отпуск, в болнични или в почивен ден?!

Много Ви моля да проверите как стои този въпрос и да опитате да го решите някак та да си проличи, че тази "социална политика" е все пак малко по-човечна, че не е само показна, а е що-годе ефективна, е в известна степен истинска и действителна грижа за човека, е израз на известна човечност! Щото социална политика, която съдържа и се примирява с такава крещяща безчовечност, с такова крайно унизително, обидно отношение към страдащите и безпомощни хора, а именно да оставиш болния без никаква грижа по два дни всяка седмица и много пъти в годината, такава една безчовечна социална политика не бива да бъде допускана в нашата уж хуманна и демократична, а също така и европейска държава!

Обръщам Ви внимание върху този проблем и се надявам да се обезпокоите поне малко - и да предприемете адекватни управленски действия за да може проблемът някак да бъде решен, и то в интерес на страдащите възрастни и болни хора.

16 януари 2017 г.
Долна баня С УВАЖЕНИЕ: (подпис)

ДОБАВКА: Решавам да изпратя копие от тази ЖАЛБА ПОД ФОРМАТА НА ОТВОРЕНО ПИСМО все пак и на Кмета на гр. Долна баня, за сведение, не знам дали общината има някакви пълномощия да решава нещо по проблема, затова и се обръщам директно до министъра.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

11 коментара:

Анонимен каза...

В нормалните държави за това се грижи Църквата. Тя има групи вярващи, които се грижат за ближните си в нужда. В Пловдив имаше едно семейство - католици, които направиха много за хората в беда. Организираха помощи и за дома на отец Иван в Нови хан. Църквата е общност. Така ни е завещал Спасителят. А ние какво направихме от нея?! - Място за платени религиозни услуги!

Radomir Parpulov

Ангел Грънчаров каза...

Писмото ми не е стигнало до МТСП, дали са погрешни адреси изглежда?! Ето какво получих:

За съжаление трябва да ви уведомим, че съобщението,
прикрепено по-долу, не може да бъде доставено
до един или повече получатели.

Следва съобщението за грешка с причината, поради която писмото
не е доставено.


: host
mtspmail01.mlsp.government.bg[212.122.184.227] said: 550 5.7.1 Message
rejected as spam by Content Filtering. (in reply to end of DATA command)

: host mtspmail01.mlsp.government.bg[212.122.184.227]
said: 550 5.7.1 Message rejected as spam by Content Filtering. (in reply to
end of DATA command)

: host mtspmail01.mlsp.government.bg[212.122.184.227]
said: 550 5.7.1 Message rejected as spam by Content Filtering. (in reply to
end of DATA command)

Анонимен каза...

Няма никаква грешка - много правилно е класифицирано като спам.

Светослав Стойков

Анонимен каза...

Хаха, горният май е прав.

Доколкото знам, Вие се представяте за човек с „десни“ убеждения, който поставя индивида в центъра, и остър критик на левите идеи и „социалната държава“, но ето че отново за кой ли път се обръщате към същата тази държава за помощ и съдействие, защото според Вас не била достатъчно „социална“, т.е. тук имаме пак голямо разминаване между декларирани убеждения и реални нагласи. Виждаме, че наследството на социализма е живо и във Вашата глава и Вие очаквате както преди 1989 всесилната държава да решава всичките Ви проблеми. Освен това за пореден път сме свидетели на безкрайното българско вайкане и мрънкане и недоволство, на българите все не може да им се угоди.

Анонимен каза...

Господин Грънчаров, вие имате опит в борбата с несправедливостите. Моля ви продължавайте, може да постигнете някаква положителна промяна. Този проблем с болни и стари, самотни хора не е само ваш . Случаят с вашата майка е подобен на много други. Пишете и искайте обяснения защо толкова много стари хора вегитират самотни и умират с мъка в сърцето.

Мими




Анонимен каза...

Просто са маркирали адреса ви като спамерски. Не знам по каква причина.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч кагебисткий пропагандист, пак не сте разбрал смисъла на писмото ми и отново се мъчите да спекулирате най-нескопосано. Аз не искам държавата ни да бъде "по-социална", а да бъде поне малко човечна - след като претендира да е "социална". Разликата е огромна. Между социално и човешко, таваришч, има огромна разлика, ала във Вашето кагебистко-комунистическо съзнание между двете понятия се поставя знак на равенство, което именно и показва изкривеността на представата Ви. Сиреч, обвинявате мен за своя собствен кусур - по принципа "Крадецът вика: "Дръжте крадеца!""... стар кагебистко-комунистически прийом или похват.

Ангел Грънчаров каза...

Причината е техническа. При повторното му изпращане документите бяха приети.

Анонимен каза...

Явно руските хакери са пробили защитата от спам на държавните институции, хибридната война добива остри измерения.

Светослав Стойков

Ангел Грънчаров каза...

Явно руските мекерета, тавариш Стойков, сте станали страшно много духовити, ух, колко много се смяхме на Вашата тъй закачлива забележка! :-)

Анонимен каза...

Уважаеми господин Грънчаров,

Вашето писмо е постъпило и регистрирано в МТСП с № 94-134/16.01.2017 г.


Ив. Младенова, гл. експерт в отдел „Административно и деловодно обслужване“