Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

неделя, 15 януари 2017 г.

Оказва се, че комунизмът е единственото класическо робство, докато тъй нареченото "турско иго" изобщо не е робство...Lubomir Bogoichev: Тъй като отворихме отново темата за "робството", се вдъхнових да направя един кратък колаж, в който се спестяват безумно много факти и уточнения от всякакво естество, но исторически е коректно. Знам, че има голям риск да бъда разпънат на кръст, но мога да защитя тезата си пред всеки, който дръзне.

Мой извод: "Турското робство", оказва се, е мит, сиреч е лъжа!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

2 коментара:

Анонимен каза...

Чудесна сравнителна таблица, толкова достъпно, простичко и разбираемо за всички. Да видим възможно ли е въобще някой да представи толкова дълбоки и ясни аргументи за да противостои на тази истинна теза?

Румен Дойчев

Vencislav Georgiev каза...

Поздравления за чудесната таблица. По-добре и нагледно едва ли може да се представи "робството" в различните периоди.
Чудя се дали втория ред е съвсем коректен.
Мисля си, че дори при класическото робство е имало религиозна свобода - едва ли някой се е интересувал каква точно религия изповядва роба. Но при комунизма беше почти престъпление човек да е вярващ, ченгетата постоянно следяха и слухтяха кой ходи на черква.
Пък че по време на турското владичество е имало религиозна свобода е повече от ясно. Пише го дори в "Под игото" - традиция е било всяка седмица цялото семейстов да ходи къде? - на черква!