Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ провеждаме следните курсове: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо учим? (Заключителна част) ФИЛОСОФИЯ: М...

сряда, 15 февруари 2017 г.

Ако нямаше Бог тогава няма да има кой да пита "Има ли Бог?"!Тази сутрин попаднах във фейсбук на т.н. "месинджър" и видях, че там имам натрупани много писма, за които не съм подозирал че са ми изпратени. Е, прочетох една част от тях и дори им отговорих. Ето още интересни писма, писани ми от един мислещ човек:

Здравейте! В момента чета книгата "Преследване на времето: Изкуството на свободата". Вие ли сте авторът на книгата?Страшно ми харесва! (Още не съм я прочел цялата), но тя е музика за душата ми. Имам някой свои прозрения за след-ставането, но ще коментираме ако сте вие авторът на книгата. Ако ли не извинете за безпокойството!

Х. П.

Здравейте! Бях ви писал за моите прозрения относно след-ставането. На английски думата history e история. На български казваме стори, т.е. направи, от което следва, че след-ставата е това, което е направено, т.е. история. В българския език има вложен много голям смисъл: предимство, т.е. преди да имаш, глупак съдържа сричката пак, православен - Право-словен, храна, прана съдържат сричката ра. Най вероятно от Амон Ра - слънчевата енергия, съзнание, т.е. със знание. От последното следва, че който няма знание, е в безсъзнание и пр... Аз също много чета и се опитвам да бъда практически философ. В Библията някъде пишеше: "И словото стана плът и пребиваваше между човеците...". Което аз разбирам и знанието се въплъти в действие. Ще ми е много приятно някой ден да побеседваме на живо! До нови срещи във виртуалното пространство!

Х. П.

На въпроса "Има ли бог?" аз отговарям: Ако нямаше Бог тогава няма да има кой да пита "Има ли Бог?"!

Отговорих му ето как:

Здравейте, едва сега виждам какво сте ми писал, извинявайте за закъснението, но този месинджър е новост за мен, досега не съм го използвал. Да, аз съм авторът на книгата "Преследване на времето". Радвам се, че книгата ми Ви е харесала. Ще ми е приятно да общуваме. Виждам, че имате какво да кажете и напишете. Можете също така да сътрудничите като автор в издаваното от мен философско списание ИДЕИ. Тъй че - пишете! Ще Ви отговоря непременно!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

2 коментара:

Анонимен каза...

философе,...забий се в някой камък...

Анонимен каза...

Глу-ПАК...ПАК...ПАК!...:-)
Анонимникът о-ПАК...ПАК...ПАК! :-)
жес-ток...ТОК...ТОК... и бездуш-ен...ЕН...ЕН...т.е. на ен-та степен! си чоджум :-) Що ли те пръкнал Господът...тъй си обяснявам - да грозиш земята! Душевно-нещастний июроде!Но пък,
що и да сторим...осакатяло...момчето...Горкото!

2017.02.15г. Владимир Петков-Трашов