Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 15 февруари 2017 г.

Ако нямаше Бог тогава няма да има кой да пита "Има ли Бог?"!



Тази сутрин попаднах във фейсбук на т.н. "месинджър" и видях, че там имам натрупани много писма, за които не съм подозирал че са ми изпратени. Е, прочетох една част от тях и дори им отговорих. Ето още интересни писма, писани ми от един мислещ човек:

Здравейте! В момента чета книгата "Преследване на времето: Изкуството на свободата". Вие ли сте авторът на книгата?Страшно ми харесва! (Още не съм я прочел цялата), но тя е музика за душата ми. Имам някой свои прозрения за след-ставането, но ще коментираме ако сте вие авторът на книгата. Ако ли не извинете за безпокойството!

Х. П.

Здравейте! Бях ви писал за моите прозрения относно след-ставането. На английски думата history e история. На български казваме стори, т.е. направи, от което следва, че след-ставата е това, което е направено, т.е. история. В българския език има вложен много голям смисъл: предимство, т.е. преди да имаш, глупак съдържа сричката пак, православен - Право-словен, храна, прана съдържат сричката ра. Най вероятно от Амон Ра - слънчевата енергия, съзнание, т.е. със знание. От последното следва, че който няма знание, е в безсъзнание и пр... Аз също много чета и се опитвам да бъда практически философ. В Библията някъде пишеше: "И словото стана плът и пребиваваше между човеците...". Което аз разбирам и знанието се въплъти в действие. Ще ми е много приятно някой ден да побеседваме на живо! До нови срещи във виртуалното пространство!

Х. П.

На въпроса "Има ли бог?" аз отговарям: Ако нямаше Бог тогава няма да има кой да пита "Има ли Бог?"!

Отговорих му ето как:

Здравейте, едва сега виждам какво сте ми писал, извинявайте за закъснението, но този месинджър е новост за мен, досега не съм го използвал. Да, аз съм авторът на книгата "Преследване на времето". Радвам се, че книгата ми Ви е харесала. Ще ми е приятно да общуваме. Виждам, че имате какво да кажете и напишете. Можете също така да сътрудничите като автор в издаваното от мен философско списание ИДЕИ. Тъй че - пишете! Ще Ви отговоря непременно!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

2 коментара:

Анонимен каза...

философе,...забий се в някой камък...

Анонимен каза...

Глу-ПАК...ПАК...ПАК!...:-)
Анонимникът о-ПАК...ПАК...ПАК! :-)
жес-ток...ТОК...ТОК... и бездуш-ен...ЕН...ЕН...т.е. на ен-та степен! си чоджум :-) Що ли те пръкнал Господът...тъй си обяснявам - да грозиш земята! Душевно-нещастний июроде!Но пък,
що и да сторим...осакатяло...момчето...Горкото!

2017.02.15г. Владимир Петков-Трашов