Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 27 февруари 2017 г.

АЕЦ Белене е изцяло корупционен проект: той е не само прекалено скъп, но е и напълно излишен и вреден за България!




Призрак броди из българското политическо пространство напоследък. Призракът на уж преустановения проект АЕЦ Белене. Въпреки, че беше прекратен през 2012 г., както всеки, който е следял развитието на ситуацията през последните месеци знае, част от оборудването необходимо за конструкцията на новата атомна централа вече е на път към България, а на БАН дори беше възложена задача да анализира нуждата от централата.

Причината АЕЦ „Белене“ отново да се обсъжда като потенциален проект е фактът, че миналата година НЕК бе осъдена да заплати около 600 млн. евро за оборудване поръчано от руската компания „Атомстройекспорт“ за конструкцията на бъдещата атомна централа още през 2008 г. Плановете за изпълнение на проекта по-късно бяха преустановени и първото правителство на ГЕРБ реши да не се заема с изграждането на АЕЦ Белене…или поне такива индикации даде тогава. След решението на арбитража миналата година ситуацията обаче започна да се променя – драстично. БСП подновиха своите искания проектът да бъде подновен, а от вече бившия кабинет на ГЕРБ дори чухме да се говори за привличане на потенциални инвеститори и изграждането на АЕЦ Белене на „пазарна основа“ .Самият премиер Борисов се изказа в подкрепа на изграждането на централата.

Изграждането на АЕЦ Белене на напълно пазарен принцип е фантазия

Първо трябва да сме наясно, че реализирането на проект като АЕЦ „Белене“ на напълно пазарна основа е илюзия. Реализирането на мащабен ядрено-енергиен проект, където и да е, на напълно пазарна основа в наши дни е почти невъзможно по технологични и икономически причини. Частните инвеститори в енергетиката обикновено избягват ядрените проекти, защото изграждането на една ядрена централа изисква първоначална инвестиция много пъти по-висока от тази за изграждането на една термична (или друг вид) електроцентрала и разбира се отнема много повече време, за да бъде завършена, което води до това, че съответните държавни власти решават да „подпомогнат“ подобни инвестиции по един или друг начин. (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: