Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

понеделник, 13 март 2017 г.

Социализмо-комунизмът паразитира върху слабостите на човешката душаСоциализмът е вечна опасност, тлееща в човешката душа - защото обещава постижения без усилия и придобивки без отговорности. Постоянно изкушение за човешката душа е да търси някой друг, извън себе си, който да поеме тежестта на отговорностите. Така източноевропейските общества, ненаучени нито на усилия, нито на отговорности, периодично се плъзгаха назад и встрани от най-прекия път към целта.

Маргарет Тачър (Цитирана от Nikolov Konstantin)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" - т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински - Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

1 коментар:

Анонимен каза...

Сигурно е така, но аз мисля, че 30 години след падането на комунизма е малко странно да се обсъжда и коментира толкова нашироко този феномен. Нали народите въстанаха, свалиха комунистите и по цялата планета се възцариха мир и щастие? Сега обаче се оказва, че нищо подобно няма, че комунизмът никога не е падал и че комунистите пак са тук. Какво значи всичко това и какъв беше смисълът на последните 30 години?