Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 7 март 2017 г.

Тези, които избраха демокрацията, днес ядат триста вида хляб, а тези, които избраха хляба, днес нямат ни хляб, ни демокрация!


"След Втората световна война народите трябваше избират между хляба и демокрацията. Тези, които избраха демокрацията, днес ядат триста вида хляб. Тези, които избраха хляба, днес нямат ни хляб, ни демокрация."

Уинстън Чърчил

Бих заменил демокрация с капитализъм тук, иначе е прав човекът.

Георги Драганов

Аз пък бих заменил думата "капитализъм" и думата "демокрация" с думата свобода, която включва в себе си и капитализма, и демокрацията, и всичко останало, което е значимо за човека. Бележка моя, Ангел Грънчаров.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" - т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински - Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.


4 коментара:

Анонимен каза...

свободата. свободата е синоним на богатство в най-прекия и физически фундаментален смисъл, ентропийно, термодинамически. = избор. демокрацията е защитен механиъм срещу съсирване на обществото в насилнически формации, капитализъм - нио друго освен свободен пазар - ЕДИНСТВЕНАТА икономическа система, която познаваме ПЛЮС няколко десетки варианта на анти-икономики ...

Georgi Karov

Анонимен каза...

Тук Чърчил беше прав. Ние, понеже умеем да оцеляваме, избрахме хляба и вижте до къде я докарахме - децата ни да бягат от България като от потъващ кораб.

Radomir Parpulov

Анонимен каза...

нищо не сме избрали! България беше смазана в калта след 9.9.1944 и до ден днешен си е руски кенеф ...

Georgi Karov

Анонимен каза...

Това е нахалство от страна на Чърчил, понеже никой след Втората световна война не е избирал нищо, комунизмът беше натрапен на народите от Червената армия, която победи, защото имаше подкрепата на Запада и на самия Чърчил, който на всичкото отгоре сключи сделка със Сталин, знаем за салфетката с процентите, например за България първоначално 75% за Москва и 25% за Запада, които 75% след нахлуването на Червената армия станаха 100%.